به گزارش ایسنا، پایگاه خبری پالتیکو در گزارشی مینویسد: به گفته سه تن از افراد مطلع درباره این اطلاعات ارائه شده از سوی دولت آمریکا، این دادهها شامل مختصات GPS تعدادی از مراکز پزشکی و اطلاعات مربوط به تحرکات گروههای امدادی در غزه برای حداقل یک ماه است.
با این حال رژیم صهیونیستی عملیاتش علیه حماس را در نزدیکی یا داخل این سایتهای کمک رسان از جمله بیمارستانها انجام داده که در نتیجه آن ساختمانهای مذکور تخریب شده و ارسال سوخت و سایر تجهیزات حیاتی نیز متوقف شدهاند.
مشخص نیست که آیا ایالات متحده یک لیست رسمی "عدم حمله" تهیه کرده یا اینکه آیا فقط یکبار راهنمایی ارائه داده است. اما مقامات به انتقال مختصات گروههایی که در غزه غذا و مراقبتهای پزشکی ارائه میکنند و خارج از بیمارستانها، دفاتر کوچکتر و در مهمانپذیرها زندگی میکنند، کمک کردهاند. در میان مکانهایی که در اختیار اسرائیل قرار گرفته، مراکز پزشکی از جمله بیمارستان الشفاء دیده میشود که نیروهای رژیم صهیونیستی بخشهایی از آن را در ۱۵ نوامبر تصرف کردند.
مقامهای آمریکایی در بیانیههای عمومی تاکید کردهاند که گروههای کمک رسان در نوار غزه با سختی و دشواری به فعالیت ادامه میدهند چون حماس از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده میکند و در زیر بیمارستانها تونل حفر کرده است.
با این حال، تداوم بمباران رژیم صهیونیستی علیه این مکانها سوالات زیادی را در این باره به وجود آورده که آیا واشنگتن دارای همان نفوذ سیاسی که بسیاری در دولت خواهانش هستند، در ارتباط با اسرائیل است یا خیر. همچنین با توجه به اینکه هدف، حفاظت از امدادگران به عنوان یکی از اساسیترین اصول حقوق بینالملل بشردوستانه است، این اختلاف نظر به شدت دیده میشود.
"رابرت فورد"، دیپلمات سابق آمریایی مسئول امور خاورمیانه از جمله در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما گفت: به نظر میرسد که دولت بایدن تلاش میکند تا پشت صحنه باشد. اما احتمالا نمیتواند چنین کاری کند. وقتی که اسرائیلیها احساس کنند یک وضعیت تهدید موجودیتی وجود دارد، میزان قدرت نفوذ آمریکا کاهش مییابد.
در این میان، شورای امنیت ملی به اظهارات قبلی جان کربی، سخنگوی این شورا در کنفرانس مطبوعاتی روز دوشنبه اشاره کرد که در آن او به خبرنگاران گفت که دولت بایدن "نمیخواهد بیمارستانها را به عنوان میدان جنگ ببیند."
روز سه شنبه نیز مقامهای دولت آمریکا اعلام کردند که یک توافق بین اسرائیل و حماس با هدف آزادی گروگانها و وقفه در جنگ، قریبالوقوع است.
اما چنین وقفهای احتمالا تنها برای چند روز اثر دارد و اسرائیل هیچ نشانهای را از خود بروز نداده که بعد از این وقفه مکانهای امدادی و کمک رسان را هدف قرار نمیدهد.
آنهایی که برای گروههای کمک رسان و امدادی در منطقه کار میکنند میگویند، اسرائیل کارهای را که پیشتر برای حفاظت از گروههای بشردوستانه انجام میداد، کنار گذاشته است.
یکی از مقامهای ارشد گروههای امدادی که در درگیریهای قبلی منطقه در امور امدادرسانی فعالیت داشت، گفت: هیچ توجیهی برای نبود یک کانال فعال رفع منازعه و ارتباطی با کمک رسان و امدادی وجود ندارد. نیروهای اسرائیلی به اقدامات ارتباطی آشنا هستند و در درگیریهای قبلی هم چنین کانالی را ایجاد کرده بودند.
ایالات متحده تنها گروهی نیست که چنین اطلاعاتی را در اختیار اسرائیل قرار میدهد. مرکز اصلی تهاتر به اصطلاح رفع منازعه بشردوستانه، سازمان ملل است. سازمانهای بشردوستانه در غزه میگویند که در درجه نخست به سیستم سازمان ملل متکی هستند و مختصات خود را به ایالات متحده و مستقیما به دولت اسرائیل به عنوان یک توقف در تلاش برای جلوگیری از تلفات بیشتر غیرنظامیان تحت بمبارانهای شدید میفرستند.
گروههای کمک رسان به ویژه آنهایی که در بیمارستانهای غزه فعالیت میکنند میگویند، عملیات اسرائیل کار آنها را در ادامه تامین کمک برای بیماران به ویژه نوزادان نارس غیرممکن کرده است.
یکی از پزشکان در موسسه پزشکان بدون مرز گفت: من تمام زندگی حرفهای خود را مشغول فعالیتهای امدادی در مناطق درگیر سپری کردهام و هرگز چنین چیزی را ندیدهام. اینها فقط حملات علیه زیرساختهایی نیستند که باید در اصل در امان باشند مانند بیمارستانها و مدارس بلکه این حملات علیه تمامی مردم بدون آب و غذا یا سوخت و داروست.
سخنگوی آژانس کمک رسان آمریکا مسئول حمایت از برخی از گروههای امدادی فعال در غزه گفته که ایالات متحده با سازمان ملل و اسرائیل درباره حفاظت از غیرنظامیان و جنبشهای بشردوستانه و زیرساختهای امدادی همکاری دارد.
اما یکی از مسئولان سازمان ملل آشنا به عملیات آوارگان در غزه گفته که رژیم صهیونیستی اغلب اهداف را با وجود حضور یک سایت یا فعالیت بشردوستانه در نزدیکی آن، به عنوان اهدافی که شایسته حمله هستند، تعریف میکند.
وی ادامه داد: ما نمیدانیم که آنها چه نوع خسارتهای جانبی یا ضرورت نظامی را اولویت میدانند و چه چیزی را تلفات غیرنظامی بسیار بالا عنوان میکنند.
"دیوید ساترفیلد"، فرستاده ویژه آمریکا در امور بشردوستانه خاورمیانه نیز گفته که دولت بایدن از اسرائیل خواسته تا یک مکانیسم رفع منازعه عملی واحد و هماهنگ را ایجاد کند. در ۴۸ ساعت گذشته پس از چندین حادثه غم انگیز که در آنها حملاتی وجود داشت و آژانسهای بشردوستانه متحمل آن شدند، ما به اسرائیل تاکید کردیم که باید کارهای بیشتری انجام شود. اسرائیل هم این مساله را قبول کرده و دارد کاری میکند.
رفع منازعه
کمی پس از عملیات طوفان الاقصی توسط حماس در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، گروههای امدادی در غزه مختصات خود را با استفاده از یک سیستم اطلاع رسانی بشردوستانه برای جلوگیری از حملات اتفاقی به غیرنظامیان به سازمان ملل فرستادند. این سیستم از سوی رژیم صهیونیستی در جریان جنگ ۲۰۱۴ با حماس در غزه نیز مورد استفاده قرار گرفت. این یکی از چندین سیستمی است که در مناطق جنگی در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
اما ماه گذشته میلادی، همزمان با بمباران غزه، گروههای امدادی به دنبال کانالهای ارتباطی دیگری برای به اشتراک گذاری مختصات جی.پی.اس خود بودند که شامل درخواست از مقامهای آمریکایی و اعضای کنگره میشد و امید داشتند که واشنگتن بتواند کارمندانشان را از حملات رژیم صهیونیستی محفوظ کند.
اما با وجود به اشتراک گذاری این مختصات و ارائه آنها توسط آمریکا به رژیم صهیونیستی، این رژیم به حملاتش علیه مهمانخانهها و مراکز پزشکی ادامه داده است.
دیده بان حقوق بشر گفته که در جریان حمله هوایی اسرائیل به منطقهای پشت بیمارستان اندونزی در غزه، دو تن کشته شدند. آژانس کار و امداد سازمان ملل نیز که یکی از آژانسهای کمک رسان این نهاد در غزه است اعلام کرد که ۱۷۶ تن در مراکز این آژانس پناه گرفته بودند که در نتیجه بمباران نیروهای رژیم صهیونیستی کشته شدند.
پزشکان بدون مرز نیز اعلام کرد که کارمندانش در دفاتر و مهمانپذیرهای این نهاد پناه گرفته و با وجود تماسهایی که با رژیم صهیونیستی در این باره برقرار شده، هنوز نمیتوانند غزه را ترک کنند.
یکی از پزشکان این موسسه گفت: ما مختصات خود را اعلام کردیم. اسرائیلیها گفتند که مهمانپذیر پزشکان بدون مرز را ترک کنیم اما هنوز اینجاییم و کارمندان با خانوادههای خود در اینجا حبس شدهاند و بدون آب و غذا هستند. ما از شما خواهش میکنیم تا اجازه دهید غیرنظامیان بروند.
ارتقای سیستم
مشخص نیست که آیا اسرائیل تصمیم میگیرد اطلاعات ارائه شده را نادیده بگیرد یا اینکه سیستم های رفع منازعه ناکارآمد هستند. با توجه به اینکه جنگ رژیم صهیونیستی و حماس در حال حاضر در دومین ماه خود است و پایانی برای آن متصور نیست، هر دو احتمال هشداردهنده است.
روسای یکی از گروه های کمک رسان در غزه نیز گفت: اوضاع خوب نیست. بمباران چنین منطقه کوچکی، ایجاد شرایطی برای رفع منازعه را مهمتر میکند.
گروههای امدادی و کمک رسان برای غیرنظامیان فلسطینی گرفتار در خط مقدم نبرد بسیار حساس و مهم است و روسای این گروهها استدلال میکنند که مهم است طرفین جنگ آنها را درگیر نکنند و امنیت آنها را تامین کنند.
سازمانهای کمک رسان و بشردوستانه به همراه مقامهای آمریکایی میگویند که سیستم هشدار سازمان ملل باید ارتقا یاید.
با وجود کانالهای متعدد برای اشتراک گذاری مختصات، امدادگران بیشتری از سازمان ملل در غزه در سال جاری میلادی نسبت به درگیریهای دیگر در تاریخچه این آژانس بینالمللی کشته شدهاند.
یکی از مقامهای سازمان ملل در پاسخ به اینکه آیا سیستم هشدار سازمان ملل درباره فعالیتها و مکانهای گروههای امدادی به حماس اطلاع داده، گفت: سیستم موجود در غزه سعی میکند همه طرفهای درگیر از جمله گروههای فعال غیردولتی و دیگر مقامات دو فاکتو را مطلع کند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تلاش سازمان ملل برای کم به اسرائیلیها در استفاده بهتر از این سیستم هشدار نشاندهنده این است که آنها این کار را به خوبی انجام نمیدهند، گفت: بیش از ۵۰ مورد از مکانهای سازمان ملل در نتیجه حملات اسرائیلی هدف قرار گرفته یا تخریب شدهاند.
انتهای پیام
نظرات