• سه‌شنبه / ۳۰ آبان ۱۴۰۲ / ۱۶:۱۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402083022458
  • خبرنگار : 50492

کسری گاز شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی چگونه تامین خواهد شد؟

کسری گاز شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی چگونه تامین خواهد شد؟

ایسنا/خراسان رضوی بالغ بر ۹۰ درصد از واحدهای تولیدی و صنعتی خراسان رضوی توسط بخش خصوصی ایجاد شده و بسیاری از این واحدها در شهرک‌ها و نواحی صنعتی مستقر هستند. با این وجود حدود ۳ سال است که به ظرفیت ایستگاه‌های گاز این شهرک‌ها افزوده نشده و علاوه بر آن، در زمان پیک مصرف علی‌رغم سهم کم این نواحی از میزان مصرف کل گاز استان، گاز شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی قطع شده و معیشت بیش از ۸۰ هزار نفر به مخاطره می‌افتد.

با ورود به نیمه دوم سال و شروع فصل سرما، نگرانی صنعتگران از قطعی گاز واحدهایشان افزایش یافته؛ به گفته نایب‌رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، در زمستان حدود ۵۰ میلیون متر مکعب کسری تامین گاز بخش صنایع داریم.

در خراسان رضوی ۴۱ شهرک و ناحیه صنعتی در حال بهره‌برداری است که از این بین ۳۷ شهرک و ناحیه صنعتی گازدار شده‌اند. طبق قانون وزارت نفت مکلف است نسبت به تامین گاز شهرک‌ها و نواحی صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی تا درب واحدهای صنعتی و معدنی مستقر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی و معدنی و منطقه ویژه اقتصادی اقدام کند. همچنین سازمان برنامه و بودجه کشور موظف است اعتبار مورد نیاز را در لوایح بودجه سنواتی به این منظور پیش‌بینی کند.

حال چند سوال برای ما مطرح می‌شود.

وزارت نفت و شرکت گاز تاکنون چه مقدار ظرفیت گاز برای شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی فراهم کرده‌اند و چه میزان کسری گاز در این شهرک‌ها داریم؟

آیا وزارت نفت و شرکت گاز به تکالیف قانونی خود عمل می‌کنند؟

قطعی گاز صنایع کوچک مقیاس و متوسط واقع در شهرک‌های صنعتی استان تا چه میزان به پایداری شبکه گاز کمک خواهد کرد؟

ذخیره‌سازی گاز توسط صنایع که راه حل شرکت گاز جهت مقابله با کسری‌ها و قطع گاز صنایع است، تا چه میزان قابل اجراست؟

برای رسیدن به پاسخ این سوالات با مدیر عامل شرکت شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی به گفت‌وگو نشستیم.

جعفر فرشچی طوسی، مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: از ابتدای تاسیس شرکت شهرک‌های صنعتی، در کل شهرک‌های صنعتی استان ظرفیت ۴۷۰ هزار متر مکعب در ساعت ظرفیت ایستگاه ایجاد شده که این ظرفیت‌ها را شرکت گاز ایجاد کرده اما متاسفانه طی ۳ سال گذشته تاکنون این ظرفیت تغییر زیادی نداشته است.

وی افزود: کسری گاز مورد نیاز ضروری شهرک‌ها و نواحی صنعتی خراسان رضوی در حال حاضر ۱۰۰ هزار متر مکعب در ساعت است. این کسری گاز در ۵ شهرک صنعتی چناران، کاویان، کلات، توس و بینالود بوده که به منظور تامین نیاز واحدهای موجود و طرح‌های توسعه‌ای متقاضی این مهم می‌باشند.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی عنوان کرد: در حال حاضر در استان ۴۱ شهرک و نواحی صنعتی در حال بهره‌برداری وجود دارد که از این میزان ۳۷ شهرک گازدار شده‌اند.

فرشچی طوسی با بیان اینکه از ظرفیت ۴۷۰ هزار متر مکعب در ساعت گاز شهرک‌های صنعتی، تاکنون ۳۲۵ هزار متر مکعب گاز به واحدهای صنعتی انشعاب داده شده است، خاطرنشان کرد: از این بین ۲۷۰ هزار متر مکعب در ساعت معادل ۸۵ درصد ظرفیت ایجاد شده در ۱۰ شهرک صنعتی مصرف می‌شود. یعنی ۸۵ درصد معرفی‌شدگان گاز شهرک‌های صنعتی استان در ۱۰ شهرک تقاضامحور توس، چناران، مشهد(کلات)، کاویان، بینالود، ماشین‌سازی، چرمشهر، خیام، عطار و کاشمر و ۱۵ درصد دیگر در ۲۷ شهرک دیگر حضور دارند.

وی با اشاره به سهم ۳ درصدی نواحی و شهرک‌های صنعتی از کل مصرف گاز استان از قطعی گاز شهرک‌های صنعتی در شرایط کمبود در زمستان گلایه کرده و گفت: در صورت صرفه‌جویی ۳ درصدی در مصرف گاز خانگی می‌توان جلوی قطعی گاز صنایع در شهرک‌های صنعتی را گرفت و عملا قطع گاز شهرک‌های صنعتی کمک شایانی به پایداری شبکه گاز نخواهد کرد.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی بیان کرد: طبق ماده ۸۱ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) (مصوب ۱۳۹۳.۱۲.۰۴)، وزارتخانه‌های نیرو، نفت، ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف‌اند نسبت به تامین آب، برق، گاز و امکانات مخابراتی شهرک‌ها و نواحی صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی تا درب واحدهای صنعتی و معدنی مستقر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی و معدنی و منطقه ویژه اقتصادی اقدام کنند و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور موظف است اعتبار مورد نیاز را درلوایح بودجه سنواتی به این منظور پیش‌بینی کند.

فرشچی طوسی اضافه کرد: طبق ماده ۵۴ قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور (مصوب ۱۳۹۵.۱۱.۱۰)، در راستای حمایت از استقرار صنایع در شهرک‌ها و نواحی صنعتی و رقابت‌پذیری تولیدات صنعتی و معدنی به دولت اجازه داده می‌شود در قالب بودجه‌های سنواتی کمک‌های لازم را به شهرک‌ها و نواحی صنعتی دولتی و غیردولتی به‌ویژه در امور تأمین راه، آب، برق، گاز و تلفن تا ورودی واحدهای مستقر در این شهرک‌ها انجام دهد.

وی خاطرنشان کرد: طبق این دو ماده باید خدمات زیرساختی مانند گاز تا درب واحدهای صنعتی مستقر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی توسط وزارت مربوطه انجام شود که متاسفانه در عمل این اتفاق نیفتاده و در حال حاضر نیز اجرای ایستگاه‌های تقلیل فشار TBS و خطوط تغذیه باقیمانده در ۵ شهرک محدوده کلان شهر مشهد، یعنی کاویان، چناران، کلات(مشهد)، توس و فاز ۳ بینالود و اجرای ایستگاه‌های تقلیل فشار TBS و CGS و خطوط تغذیه در بزرگترین شهرک صنعتی استان، یعنی شهرک رضوی(مشهد۵) با چالش مواجه شده که تاخیر در اجرای آن زمینه‌ساز اعتراضات و تبعات اجتماعی از طرف واحدهای صنعتی مستقر در آن‌ها خواهد شد.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی تصریح کرد: چنانچه هزینه‌های گازرسانی به شرکت شهرک‌های صنعتی تحمیل شود، متقابلاً این هزینه از واحدهای صنعتی اخذ می‌شود که عملا باعث افزایش قیمت تمام شده صنعت خواهد شد.

کسری گاز شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی چگونه تامین خواهد شد؟

فرشچی طوسی بیان کرد: در حال حاضر کسری‌ گاز در شهرک‌های صنعتی چناران ۴۰ هزار، کاویان ۲۰ هزار، مشهد (کلات) ۲۰ هزار، طوس ۱۰ هزار و بینالود نیز ۱۰ هزار متر مکعب در ساعت است. طبق برآوردها از ۱۴۰۳ تا افق ۱۴۱۰، مجموعا در ۴۱ شهرک و ناحیه صنعتی در حال بهره‌برداری استان به ۹۰۰ هزار متر مکعب در ساعت گاز نیاز خواهیم داشت؛ یعنی تا سال ۱۴۱۰، مجموعا ۱ میلیون متر مکعب گاز در ساعت احتیاج خواهیم داشت.

وی در رابطه با تأمین سوخت صنایع استان از طریق افزایش ذخیره‌سازی گاز طبیعی و گاز مایع و احداث واحدهای SNG در شهرک‌های صنعتی استان عنوان کرد: با توجه به سهم کم شهرک‌های صنعتی و عدم تمرکز آن در یک نقطه استان از یکسو و هزینه‌های بالای اجرای تاسیسات مذکور و توان مالی پایین واحدهای مستقر در شهرک‌های صنعتی، عملا موضوع ذخیره‌سازی گاز راه حلی منطقی برای رفع مشکل فوق نخواهد بود. ضمن اینکه در احداث این مخازن در شهرک‌ها و نواحی صنعتی، موضوعات ایمنی شهرک، حرائم از ساختمان‌های مجاور و موضوعات پدافندی نیز خود محدودیت دیگری است.

در همین راستا به سراغ روابط عمومی شرکت گاز خراسان رضوی رفته درخواست مصاحبه دادیم، اما پس از گذشت یک هفته از پیگیری درخواست مصاحبه، طی تماسی به ما اعلام شد که پاسخی نخواهیم گرفت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha