به گزارش ایسنا، روز پرستار روزی است برای قدر نهادن ذرهای از زحمات فرشتگان سفید پوش، فرشتگانی که رنج بیمار را رنج خود میدانند.
پرستاران شب و روز بر بالین بیمار بیدار میمانند تا ذرهای از درد و ناراحتی او را کم کنند، رسالتشان درمان است و در راهش قسم خوردهاند که از هیچ تلاشی دریغ نکنند و پای قسمشان هم ایستادهاند، پرستار که باشی فرقی نمیکند تا چه زمانی در بیمارستان هستی، یا چند ساعت نخوابیدهای و یا چندین روز است که لحظهای استراحت نکردهای، پرستار که باشی خودت را نادیده میگیری و راهی برای تسکین بیماران پیدا میکنی.
روز پرستار، روز بزرگداشت دلسوزترین، پرتلاشترین و تاثیرگذارترین افرادی است که در عرصه سلامت مشغول خدمت رسانی هستند، به حق تحمل فشارهای روحی، روانی و جسمی که بر پرستاران در رسیدگی به آلام و التیام دردهای بیماران وارد میشود، کار سادهای نیست.
پرستاری شغلی خطیر و مهم است که با همه سختیهایش، آن هنگام که سلامت را برای بیمار به ارمغان میآورد، طعم شیرینی دارد، اما چه خوب است مسئولان پاسخگوی خوبی برای مشقت سفیدپوشان باشند.
به بهانه روز پرستار، گفتوگویی را با دو نفر از پرستاران درخصوص مشکلاتشان انجام دادیم که با هم میخوانیم.
یکی از پرستاران خانم بیمارستان شهرکرد که ۱۶ سال سابقه فعالیت در حرفه پرستاری و در بخشهای اورژانس و مراقبتهای ویژه دارد، میگوید: پرستاران مظلومترین قشر جامعه هستند، تعجب میکنم چرا زحمات این قشر دیده نمیشود، البته شاید به دلیل صبوری حضرت زینب بوده که این ویژگی به پرستاران به ارث رسیده است.
وی افزود: به طور قطع میتوان گفت شغلی به سختی پرستاری وجود ندارد، از طرفی بیمارستان تفریحگاه نیست که برخی این تفکر را دارند که پرستار پایش را روی هم میاندازد و کاری انجام نمیدهد، جدایی از سختی کار ایستادنهای مداوم به روح و روان پرستار آسیب وارد میکند و این مساله شرایط را برای این قشر دشوار میکند.
این پرستار با اشاره به نامه بیش از ۵۰۰ نفر از پرسنل بیمارستانهای استان در خصوص مطالبات پرستاران به مسئولان ارشد کشوری و استانی، گفت: فوقالعاده خاص برای برخی از دستگاهها اجرایی شده است، اما برای شغل پرستاری که جزو مشاغل سخت بوده اجرایی نمیشود، از طرفی باتوجه به موافقت وزارت بهداشت مبنی بر تامین اعتبارات داخلی جهت اجرای فوقالعاده خاص در خصوص حمایت حداکثری از این قشر فداکار همچنان از سوی مسئولان هیچگونه اقدامی صورت نگرفته و توجیه آن را تحمیل بار مالی عنوان میکنند، حال سؤال اینجاست پرستارانی که در دوران کرونا فعالیت داشتند و سنگ تمام گذاشتند، چرا دیده نشدند، به نظر من برای قشر پرستار این گونه نیست و هیچ بار مالی ندارد.
وی در خصوص کمبود نیرو، بیان کرد: این مساله موجب شده فشار کاری دو چندان شود، برای برخی پرستاران پیش میآید که حتی فرصت چند ثانیه استراحت را هم ندارند، حتی پرستار بعد از پایان شیفت کاری مجبور است گزارشات خود را تکمیل کند که اضافهکاری برای آنها محاسبه نمیشود.
به گفته وی، قیمت هر ساعت اضافه کاری ۱۶ تا ۲۰ هزار تومان محاسبه میشود در صورتیکه طبق حقوق ساعتی وزارت کار برای حقوق پایه، مبلغ ساعت اضافهکاری ۳۳ هزارتومان و برای افراد بالاتر از حقوق کار ۴۰ درصد اضافه میشود، البته اضافهکاری با یک سال تاخیر پرداخت میشود، از طرفی بحث تعرفهگذاری ۱۵ سال است که سلیقهای و کاملاً نادرست اجرا میشود.
این پرستار بیان کرد: قشر پرستار انتظار دارند که مشکلاتی که با آنها دست و پنجه نرم میکنند هر چه سریعتر رفع شود.
یکی دیگر از پرستاران آقا که دارای شش سال سابقه فعالیت در حرفه پرستاری است، توضیح میدهد: بیشترین مشکلات جامعه پرستاری اضافه کاریهای اجباری به دلیل نبود نیروی کار است.
وی گفت: فشار کاری در بیمارستان به شدت بالاست که پرستار دچار مشکلاتی از جمله دیسک کمر و ... میشود، از طرفی اضافه کاریها برای هر شیفت کاری به صورت ساعتی و به مبلغ حدود ۱۷ هزارتومان محاسبه میشود، البته اضافه کاریها و کارانهها به صورت ماهانه پرداخت نمیشود و با تاخیر هشت ماهه پرداخت میشود که این مشکلات موجب نارضایتی پرستار شده است.
این پرستار افزود: متاسفانه به دلیل فشار کاری بالا و وجود مشکلات نیروهای کارآمد، پرستاران اقدام به مهاجرت میکنند، میتوان گفت در سالهای کرونا به دلیل فشار کاری بالا مهاجرت پرستاران اتفاق افتاد که قطعاً امکان پر شدن این خلأ و جایگزینی نیروهای کارآمد وجود ندارد.
این پرستار اجرایی نشدن تعرفهگذاری و فوقالعاده خاص و نبود رفاهیات برای پرستاران را از جمله مشکلات دانست و گفت: نظام پرستاری برای اجرایی شدن قوانین مجبور است به نماینده مجلس فشار وارد کند، اما تاکنون هیچ اتفاقی نیفتاده است.
وی بیان کرد: حداقل تقاضای جامعه پرستاری توجه به آنها و برطرف شدن مشکلاتشان است.
آنچه به پرستار انگیزه میدهد پرداخت مطالبات و فوقالعادههاست
شهریار صالحی، رئیس نظام پرستاری چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: پرستاران قشری هستند که در حوزه ارتقای سلامت و پاسخگویی به نیاز سلامت جامعه در خط مقدم قرار دارند، پرستاران اولین افرادی بودند که در زمان کرونا پاسخگوی نیازهای اجتماعی بودند.
وی افزود: زمانیکه بیماری در بیمارستان بستری میشد بیش از ۹۰ درصد کارها توسط شخص پرستار اعمال میشد، یعنی از زمان آغاز روند درمان تا ترخیص از بیمارستان بر عهده پرستاران است، کسانی که در زمان کرونا در جبهه درمان پاسخ قاطعی به نیار جامعه دادند و یک قدم عقبنشینی نکردند.
رئیس دانشکده پرستاری ومامایی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت: مهمترین مسائل و مشکلات قشر پرستار این است که شغل بسیار حرفهای و آکادمیک محسوب میشود و پاسخگوی نیاز سلامت در حوزههای مختلف بهداشت، توانبخشی، آموزش، پژوهش هستند که این نشان از متنوع بودن حوزه کاری آنهاست.
به گفته صالحی، آنچه امروز جامعه پرستاری را آزار میدهد حقوق آنهاست که مصوبه قانونی دارد و به پرستاران داده نمیشود، امروز یکی از جدیترین چالشها که در حوزه وزارت بهداشت مطرح است و پرستاران با آن چالش دارند تعرفهگذاری پرستاری است که مصوبه مجلس را دارد و دستور اجرایی رئیس جمهور است اما توسط وزارت بهداشت اعمال نمیشود.
رئیس نظام پرستاری چهارمحال و بختیاری در خصوص مساله آییننامه فوقالعاده خاص، تصریح کرد: فوقالعاده خاص پرستاران نیز مصوبه مجلس را دارد و جزو آییننامه استخدامی کارکنان است، البته نامههای متعددی در این زمینه نوشته شده اما این مساله اجرایی نشده است.
صالحی افزود: همه از سختی کار پرستاران مطلع هستیم، آنچه به پرستار انگیزه میدهد و زمینه رشد، تعالی و انگیزه کار کردن را در آنها ایجاد میکند در ابتدا معنویت و سپس پرداخت مطالبات و فوقالعادههاست که متاسفانه این دو مورد از جوانب جدی اجرایی نمیشود، از نظر معیشتی پرستاران دچار مشکل هستند و همین مساله موجب کاهش انگیزه کاری در آنها و مهاجرت پرستاران به خارج از کشور باتوجه به جذابیتهایی که وجود دارد، میشود.
وی در پاسخ به کمبود نیروی پرستار در استان، گفت: باتوجه به نیازها کمبود پرستار در استان بسیار حاد نیست، چنانچه بخواهیم براساس مقررات و قوانین مراقبتی که به صورت علمی طراحی شده نظر دهیم، کمبود پرستار وجود دارد اما در شرایط فعلی به اندازه نیاز پرستار در بیمارستان در حوزههای بهداشت و درمان وجود دارد و خلائی در این زمینه احساس نمیشود، اما بهتر است چیدمان پرستار بر مبنای برآیند آکادمیک باشد که میتوان گفت از لحاظ آکادمیک کمبود پرستار وجود دارد.
صالحی در خصوص مهاجرت پرستاران، خاطرنشان کرد: پرستاری شغلی است که به دلیل قرار گرفتن در محیطی که سختیها و مشکلات وجود دارد فرسودگی بسیار بالاست و آن را تشدید میکند، بنابراین برای اینکه بخواهیم بر این مساله غلبه کنیم باید مطالبات به حق پرستاران پرداخت شود، همچنین استفاده از فرصتهای مطالعاتی و مناسب تفریحی مدنظر قرار گیرد، به طوریکه پرستار باید ماهانه یا سالانه یک برنامه مسافرتی برای خروج خستگی از تن داشته باشد.
وی تاکید کرد: متاسفانه این مسائل در حوزه کار پرستار دیده نمیشود، زمانیکه توجهی به مشکلات صورت نمیگیرد، روی هم انباشته و فشار کاری افزایش مییابد که این موارد منجر به ترک کار یا با توجه به جاذبههای خارج از کشور منجر به مهاجرت میشود.
صالحی خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی مهاجرت پرستاران استان بالاتر از نرم کشوری نیست، اما باتوجه به مشکلات و چالشهای جامعه پرستاری و جذابیت خارج از کشور احتمال مهاجرت وجود دارد که باید جلوی این کار گرفته شود، از طرفی بنا به اطلاع طی یک سال گذشته ۱۰ تا ۱۵ پرستار از استان مهاجرت کردند.
انتهای پیام
نظرات