• چهارشنبه / ۲۴ آبان ۱۴۰۲ / ۰۵:۱۷
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1402082317129
  • خبرنگار : 71475

کارشناس لبنانی در گفت‌وگو با ایسنا مطرح کرد

وجه تمایز سخنرانی رئیسی با رهبران عربی و اسلامی در نشست ریاض

وجه تمایز سخنرانی رئیسی با رهبران عربی و اسلامی در نشست ریاض

کارشناس لبنانی و بنیانگذار مرکز مطالعات راهبردی و روابط بین‌المللی «بروجن» سخنرانی رئیس‌جمهوری ایران در اجلاس سران ریاض را متمایز و دارای ابعاد بین‌المللی، سیاسی و انسانی در همه عرصه‌ها دانست و گفت: نمی‌توان سخنرانی او را با سخنرانی رهبران عرب و مسلمان در این نشست مقایسه کرد.

به گزارش ایسنا، نشست سران کشورهای اسلامی و عربی روز شنبه با هدف دستیابی به راهکارهایی برای خاتمه دادن به بحران غزه در حالی به میزبانی ریاض برگزار شد که «سید ابراهیم رئیسی»، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران ضمن انتقادات تند از رژیم صهیونیستی، آمریکا و همپیمانان غربی آنها به دلیل مشارکت در تداوم جنایات ددمنشانه علیه غزه، با ۱۰  راهکار عملی در این نشست حضور یافت و خواستار اجرایی کردن طرح‌های فوری برای کمک به مردم مظلوم فلسطین شد.

«رضوان قاسم» کارشناس لبنانی مقیم آلمان و بنیانگذار مرکز مطالعات راهبردی و روابط بین‌المللی«بروجن» در گفت‌وگو با ایسنا، سخنرانی‌های رهبران کشورهای عربی و اسلامی در اجلاس سران مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب در ریاض را بر خلاف سخنان ارزشمند رئیس‌جمهوری ایران، فاقد ارزش و ابعادی دانست که بتواند در بازدارندگی رژیم صهیونیستی از جنایات خود و متوقف کردن تجاوزات آن علیه غزه و ملت فلسطین اثرگذار باشد.

وی گفت، رئیس‌جمهور رئیسی در این سخنرانی گفت که هر آنچه در غزه رخ می‌دهد تماما اسرائیلی و آمریکایی است و با حمایت هم‌پیمانان غربی آنها صورت می‌گیرد.

وجه تمایز سخنرانی رئیسی با رهبران عربی و اسلامی در نشست ریاض
«رضوان قاسم» کارشناس لبنانی و بنیانگذار مرکز مطالعات راهبردی و روابط بین‌المللی«بروجن»

مشروح این گفت‌وگو بدین شرح است:

-ارزیابی شما از سخنرانی رئیس‌جمهوری ایران در اجلاس سران ریاض درباره فلسطین و تاکید وی بر حمایت آمریکا از رژیم اشغالگر و معرفی آن به عنوان مجرم و شریک اصلی در جنایات صهیونیست‌ها چیست؟

در خصوص سخنرانی ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس سران ریاض درباره فلسطین، ارزیابی و پرداختن به مفهوم سخنرانی نیازمند زمان بسیار زیادی است، زیرا سخنرانی ارزشمندی بود و به دلیل جزئیات، اهمیت و ابعاد آن نمی‌توان بررسی آن را به چند دقیقه محدود کرد. در واقع سه نشست سران در ریاض وجود داشت و نه یک نشست، یعنی نشست عربی، نشست اسلامی و نشست فرمالیته ایرانی. این چیزی است که باید بدانیم، زیرا جایگاه نشست عربی روشن و بسیار کمتر از آن چیزی بود که این اجلاس ایجاب می‌کرد درباره آن صحبت شود، به ویژه با توجه به شرایط دشواری که مسئله فلسطین و غزه آن را پشت سر می‌گذارد و خصوصا اینکه این نشست، نشست اضطراری بود و نمی‌دانم اضطراری بودن آن کجا است که بعد از گذشت بیش از  ۳۰ روز از رنج و کشتارهایی که علیه ملت فلسطین صورت می‌گیرد،  برگزار شد. اما دیر بودن هم بهتر از هرگز نبودن است. نشست سران عربی به نوبه خود در  ریاض بسیار کمتر و ضعیف‌تر از آن چیزی بود که از یک نشست سران به معنای واقعی کلمه انتظار می‌رفت.

اما نشست اسلامی نیز از این نشست عربی چندان دور نبود. درست است که نشست اسلامی، کشورهای اسلامی بسیاری را در این جهان بر گرفت، اما گفتمان سیاسی کم و بسیار دورتر از آن بود که با استکبار جهانی و جنایتی که اسرائیل علیه ملت فلسطینی مرتکب می‌شود مقابله کند.

این نشست‌ها و سخنان رهبران کشورهای عربی و اسلامی متاسفانه فاقد ارزش و ابعادی بود که بتواند در بازدارندگی رژیم صهیونیستی از جنایات خود و متوقف کردن تجاوزات علیه غزه و ملت فلسطین اثرگذار باشد.

اما نشست سوم واقعی که در نشست ریاض موثر و کارآمد بود، نشست و یا سخنرانی رئیس‌جمهور رئیسی بود که مشاهده کردیم طولانی‌ترین سخنرانی در اجلاس ریاض بود. در حالی که سخنرانی‌های رهبران سایر کشورها بسیار کوتاه بود و برخی تنها به چند دقیقه مثلا ۵ یا ۶ چند دقیقه محدود شد و با آرزوها و ابراز تمایلات و غیره خاتمه یافت.

نشست و سخنرانی رئیس جمهور رئیسی ممتاز و برجسته و دارای ابعاد بین‌المللی، سیاسی و انسانی در همه عرصه‌ها بود. همچنین سخنرانی رئیسی دارای ابعاد عدالت‌خواهانه بود که می‌تواند منجر به تحقق عدالت بین‌المللی شود تا مجرمان قاتل مجازات شوند؛ از رژیم صهیونیستی گرفته که از همه مرزها، قوانین بین‌المللی، همه مرزهای انسانی و خط قرمزها عبور کرده و اگر بتوان رنگی در نظر گرفت حتی این رژیم خط بنفشی نیز باقی نگذاشته و با جنایات و کشتارهای خود علیه بشریت، کودکان، زنان، حقوق بشر  و غیره از آن عبور کرده است.

وجه تمایز سخنرانی رئیسی با رهبران عربی و اسلامی در نشست ریاض
سخنرانی رئیسی در اجلاس ریاض

قطعاً آمریکا و کشورهای غربی به این جنایات تنها چراغ سبز نشان ندادند، بلکه من معتقدم همانطور که رئیس‌جمهور رئیسی در سخنرانی خود فرمودند آمریکا در این جنگ، قتل‌عام‌ها، کشتارها و تخریبی که رخ داد مشارکت دارد؛ نخست به خاطر سلاح‌های آمریکایی و دوم به خاطر محاصره سیاسی آمریکایی. به‌طوریکه آمریکا بر بسیاری از کشورهای جهان اعمال فشار نموده  و از حق وتو  در شورای امنیت استفاده می‌کند تا آتش‌بسی حتی بشردوستانه رخ ندهد، آمریکا شریک مطلق در این جنگ و کشتارهایی است که علیه ملت فلسطین صورت می‌گیرد. علاوه بر این، اعزام ناوهای هواپیمابر، سلاح‌ها، موشک‌ها و تجهیزات نظامی، زیردریایی‌های هسته‌ای به دریای مدیترانه بیانگر این است که آمریکا در حال حاضر در این جنگ شرکت دارد.

سخنرانی رئیس‌جمهور رئیسی که آمریکا را متهم کرد به اینکه شریک اصلی در این جنگ، کشتارها و جنایت‌هایی است که توسط صهیونیست‌ها علیه ملت فلسطین صورت می‌گیرد و آمریکا و همپیمانان غربی آن را شریک کامل این جنگ دانست، این سخنرانی به نوبه خود نشستی بود که به دور از سخنرانی‌هایی که شرم از بیان حقیقت دارند ایراد شد. سخنرانی رئیس‌جمهور رئیسی برای رد جنایت صهیونیستی و آمریکایی در تجاوزات علیه ملت بی‌دفاع، کودکان، زنان، بیمارستان‌ها، عبادتگاه‌ها، کلیساها و مساجد بود. این جنایات در تاریخ بشریت حتی در جنگ‌ها رخ نداده است. جنگ‌ها قوانین خود را دارند، یعنی دارای حد و مرزهای مشخصی هستند که در آنها مسجد، مدرسه، کلیسا و بیمارستان هدف قرار نمی‌گیرند. اما رژیم صهیونیستی- آمریکایی همه مرزهای انسانی را پشت سر گذاشت. به طوری که هر آنچه را که ذکر کردیم اعم از مساجد، کلیساها، مدارس و بیمارستان‌ها را هدف گرفت و این‌ها جنایت جنگی است که باید طبق قانون مورد مجازات قرار گیرند. از این رو سخنرانی رئیس‌جمهور رئیسی درباره عدالت بین‌المللی بود که باید این قاتلان و مجرمان مجازات شوند، بنابراین در واقع، رئیس‌جمهور رئیسی هر آنچه را که در غزه رخ داد تشریح کرد و با جزئیات کامل و واقعی توضیح داد و آن را در برابر افکار عمومی جهان قرار داد مبنی بر آنکه هر آنچه در غزه رخ می‌دهد تماما اسرائیلی و آمریکایی است که با هم پیمانان غربی آنها صورت می‌گیرد.

البته هم‌پیمانان غربی آنها دنباله‌رو آمریکا هستند. پس تصمیم، تصمیم آمریکایی و اجرا، اجرای آمریکایی و حمایت، حمایت آمریکایی است. حتی عدم توقف جنگ و ممانعت از انجام اقدام بشردوستانه، آمریکایی است.  جلوگیری از ورود کمک‌ها و تجهیزات پزشکی به بیمارستان‌ها و غیره برای کمک به بیماران و مجروحان نیز به دلیل ممانعت آمریکا بود. آمریکا به معنای واقعی کلمه در این جنایت شریک است. جامعه بین‌الملل اگر کاری باشد که بتواند در سازمان ملل و شورای امنیت درباره آن تصمیم بگیرد،  باید آمریکا و اسرائیل را به دادگاه بین‌المللی بکشاند و آنها را به خاطر جنایت‌های جنگی که می‌تواند اقدامی بزرگتر از هولوکاستی باشد که اسرائیل درباره آن ادعا می‌کند، محاکمه کند.

وجه تمایز سخنرانی رئیسی با رهبران عربی و اسلامی در نشست ریاض
نشست ریاض

این جنایت علیه تمام بشریت، ادیان و نژادها است. این چیزی است که من در سخنرانی رئیس‌جمهور رئیسی می‌بینم. از این رو می‌گویم که این سخنرانی به نوبه خود یک نشست مستقل است. همچنین رویکرد سوریه نیز پشتیان آن بود. بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه نیز در سخنرانی خود تاکید کرد که جنایت صهیونیستی و جنایت آمریکایی و مشارکت ایالات متحده در جنایت غزه بر اساس جنایت‌هایی است که در بسیاری از کشورها و نه فقط غزه مرتکب شده و از ویتنام گرفته تا افغانستان، عراق، سوریه و حتی ایران، لبنان و کل منطقه را در بر می‌گیرد. رئیسی و اسد در سخنرانی‌های خود  به این جنایت‌های آمریکا اشاره کردند که بخاطر اعمال نفوذش در این جهان صورت می‌گیرد. اما بر این باور نیستم که از امروز به بعد ما بتوانیم بگوییم که جهان تک قطبی است بلکه ما به سمت جهانی چند قطبی در حال حرکت هستیم و این جنایت‌ها تنها تاکیدی بر بیم آمریکا از این است که زمام امور از دست آن خارج شده و قادر بر این نیست که بر جهان تک قطبی سیطره داشته باشد. ما به سمت جهان چند قطبی حرکت کرده و به شدت نیاز مبرمی به آن داریم که مخالف با سیاست‌های ایالات متحده آمریکا باشد. از این رو، نگرانی آمریکا ایجاد شد و از این رو به اسرائیل برای ارتکاب این کشتارها چراغ سبز نشان داد تا بدین ترتیب سیطره‌اش را بر  منطقه تحمیل کند. اما یقیناً محور مقاومت که ایران از آن حمایت می‌کند در نهایت بر قلدری آمریکا و جنایت‌های آن و اسرائیل پیروز خواهد شد. بنابراین آمریکا امروز از سخنرانی رئیس‌جمهور رئیسی در نشست ریاض می‌ترسد زیرا کاملا می‌داند که رویارویی واقعی با ایران و محور آن است و این محور در نهایت پیروز می‌شود زیرا جهان نمی‌تواند فرمانبردار سیاست‌های وحشیانه آمریکا باشد.


-وجه تمایز سخنرانی ابراهیم رئیسی در اجلاس ریاض نسبت به سخنرانی سایر رهبران کشورهای عربی و اسلامی چه بود؟

از این رو، من معتقدم که سخنرانی رئیسی تفاوت بسیار فاحشی با سخنرانی رهبران عرب داشت و متاسفانه سخنرانی آنها حتی در سطحی نبود که حتی جنایت‌های اسرائیل را محکوم کند یعنی در سطح بسیار ضعیفی بود. به رغم اینکه باید سخنرانی آنها در سطح بالاتر و قوی‌تری باشد. سخنرانی رئیس‌جمهور رئیسی نشان می‌دهد که او صاحب مسئله فلسطین است و در برابر تعرضات آمریکا و صهیونیست علیه غزه و مسئله فلسطین می‌ایستد و اینکه در حقیقت، این مسئله را در سینه خود حمل کرد تا با این تجاوزی که در غزه رخ می‌دهد مقابله کند. بنابراین ما نمی‌توانیم سخنرانی رئیس‌جمهور رئیسی را با رهبران عرب و مسلمان و رهبران کشورهای اسلامی در این نشست مقایسه کنیم.

وجه تمایز سخنرانی رئیسی با رهبران عربی و اسلامی در نشست ریاض
عکس یادگاری سران عربی و اسلامی در نشست ریاض


-پیشنهادهای ده‌گانه رئیس جمهوری ایران در این نشست را چطور ارزیابی می‌کنید؟

در خصوص پیشنهادات رئیس‌جمهوری ایران یقینا پیشنهادات متمایز و برجسته‌ و بسیار معتبر بود. به همین دلیل گفتم که تفاوت زیادی وجود داشت.  او کسی بود که مسئله فلسطین را بر عهده گرفت و در سینه خود حمل کرد تا مدافع این مسئله، ملت فلسطین و مردم غزه در برابر جنایت‌های اسرائیل و آمریکا باشد. اما متاسفانه بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی حتی جرات نکردند که این پیشنهادات رئیس‌جمهور رئیسی را بیان کنند و این دلیل دیگری بر ضعف و سستی این کشورها در رویارویی با استکبار جهانی، استکبار آمریکایی و غربی و جنایت‌های صهیونیستی است. از این رو، من معتقدم که رئیس‌جمهور رئیسی در این نشست متمایز بود و سخنرانی وی به تنهایی و بدون همه کشورهایی که در نشست عربی صحبت کردند، در حد نشست سران بود. ما به این کشورها چندان چشم امیدی نداریم. اما قرار باشد امیدی داشته باشیم به جمهوری اسلامی ایران، سیاست‌های آن، رویارویی و حمایت آن از محور مقاومت است و قطعاً سوریه پشتیبان و مانع این تجاوزات اسرائیلی و آمریکایی در کل منطقه و به ویژه غزه است.

وجه تمایز سخنرانی رئیسی با رهبران عربی و اسلامی در نشست ریاض

به گزارش ایسنا، رئیس جمهوری ایران بعد از انتقادات جدی از آمریکا و کشورهای غربی در نشست اضطراری ریاض، راهکارهای ۱۰ گانه جمهوری اسلامی برای حل این بحران را ارائه داد، پیشنهاداتی که محور بیانیه پایانی نشست اضطراری ریاض قرار گرفت: توقف کشتار غزه و پایان حملات کور، رفع کامل محاصره و بازگشایی گذرگاه رفح با کمک برادران مصری همه سران اسلامی و عربی، خروج فوری نظامیان صهیونیست از غزه، قطع هر گونه ارتباط سیاسی و تجارت با رژیم صهیونیستی توسط کشورهای اسلامی و حمایت و پشتیبانی از تحریم کنندگان کالای صهیونیستی، رده‌بندی ارتش صهیونیستی به عنوان یک سازمان تروریستی از سوی دولت‌های اسلامی، تشکیل یک دادگاه عادلانه برای بررسی جنایات رژیم صهیونیستی و تعقیب مقامات اسرائیل و آمریکا برای مشارکت در این جنایت، تشکیل یک صندوق برای بازسازی غزه، هشتم ارسال کاروان‌های بشردوستانه برای مردم فلسطین، نامگذاری روز بمباران بیمارستان‌های غزه بعنوان روز نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت، تسلیح مردم فلسطین برای مقابله با اشغالگر جنگ افروز در صورت تداوم اشغال‌گری‌ و راهکار موثرتر هم تشکیل یک دولت فلسطینی از بحر تا نهر با رای همه فلسطینیان.


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۴ ۰۹:۰۸

وجه تمایزی که در نتیجه تاثیر نداشتع باشد چه فایده‌ای دارد ؟ بیانیه خوانی هم نیست. می توانست موثرتر سخن بگوید