عبدالخالق کشاورزی، فلوشیپ فوق تخصصی جراحی سوختگی و زخم در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه بیمارستان سوانح و سوختگی امیرالمومنین(ع) شیراز بزرگترین و مجهزترین بیمارستان سوختگی کشور است، گفت: این مرکز درمانی در حال حاضر پذیرای بیماران سوختگی و زخم از استانهای جنوبی کشور بوده که بیشترین آمار ترخیص بیماران سوختگی بالای ۵۰ درصد به این مرکز اختصاص دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: با فعالیت تیمی اساتید و متخصصین رشتههای مختلف هر ماه شاهد ترخیص بیمارانی با درصدهای بالای سوختگی هستیم و در سال جاری بیش از ۸ بیمار با سوختگی بالای ۷۰ درصد از این مرکز ترخیص شدند که در کشورهای منطقه کم نظیر است.
کشاورزی با بیان اینکه بیمارستان سوختگی امیرالمومنین(ع) شیراز علاوه بر ۷۳ تخت سوختگی و زخم دارای ۱۴ تخت icu سوختگی با استانداردهای روز دنیا است، تصریح کرد: این مرکز درمانی در حال افزایش تعدادی تخت icu جدید بر اساس آخرین استانداردهای بخشهای ویژه سوختگی است. همچنین بخش ترمیمی این مرکز بسیار فعال بوده و معمولا بیمارستان پذیرای بیماران از اقصی نقاط کشور و کشورهای عرب همسایه برای درمان جراحی ترمیمی سوختگی است.
وی در خصوص پژوهش در زمینه سوختگی نیز گفت: مرکز تحقیقات سوختگی و زخم بهعنوان یکی از مراکز فعال جهت تحقیقات بالینی با همکاری دهها تن از اساتید، دانشجویان پزشکی و کارشناسان در زمینه تحقیقات محصول محور فعالیت میکند و سالیانه در بسیاری از مجلات معتبر دنیا به چاپ مقاله میپردازد.
این فلوشیپ فوق تخصصی جراحی سوختگی و زخم، هزینههای بالای درمان سوختگی را مورد توجه قرار داد و تاکید کرد: با توجه به حمایت موسسه خیریه امام حسین (ع) و اساتید و بیمارستان، بیماران دچار عوارض سوختگی و بیبضاعت با کمترین هزینه درمان میشوند و نیازی به نگرانی برای هیچ هم وطنی نیست. همچنین پوشش بیمه برای بیماران بستری، در وضعیت خوبی قرار دارد ولی برای بستری طولانی، به دلیل فقر شدید بسیاری از این بیماران، لازم است درصد باقیمانده سهم بیمار بهخصوص موارد بستری طولانی در icu نیز از طریق بیمه و خیریه متقبل شد تا شوک دیگری به این خانواده ها وارد نشود.
عضو هیئت مدیره موسسه خیریه حمایت از بیماران سوختگی امام حسین(ع) ادامه داد: در خصوص هزینههای توانبخشی، لباسهای سوختگی و داروهای ترمیمی و پانسمانهای نوین متاسفانه هزینهها سرسامآور و پوشش بیمهای بسیار اندک است و بیمارانی که پس از سوختگی حاد به زندگی بر میگردند همواره با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند که البته معاونت درمان وزارت بهداشت اخیرا به دنبال اخذ مصوبهای از مجلس در خصوص هزینههای بیماران سوختگی حین و پس از درمان است که امیدواریم به نتیجه برسد.
کشاورزی از حمایت خیرین از بیماران سوختگی خبر داد و گفت: موسسه خیریه حمایت از بیماران سوختگی امام حسین(ع) از حامیان بیماران سوختگی، ترمیمی و زخم دیابتی بستری در بیمارستان امیر المومنین(ع) شیراز بوده و در زمینه هزینههای درمان نهایت همکاری و مساعدت دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه بخش جراحی زخم و زخم دیابتی بیمارستان امیرالمومنین(ع) نیز در ۷ سال اخیر پذیرای بسیاری از بیماران زخم دیابتی بوده است، اظهار کرد: بهدلیل درمان تیمی و تجهیزات بهروز و آمار بسیار پایین قطع عضو شاهد مراجعه بسیاری از بیماران سوختگی هستیم.
وی ادامه داد: همچنین طی یکسال گذشته کارگاههای آموزش تئوری و عملی در درمان زخم دیابتی و سوختگی با حمایت دانشکده پزشکی و گروه جراحی بهعنوان اولین دوره منظم جهت همه دانشجویان پزشکی اینترن بخش جراحی برگزار میشود و پس از آن دانشجویان در درمانگاه با حضور اساتید بیماران را ویزیت میکنند.
کشاورزی تصریح کرد: برگزاری این کارگاه بدین نحو در هیچ دانشگاه دیگری سابقه ندارد و باعث افزایش سطح آموزش و درمان صحیح در میان فارغ التحصیلان این دانشگاه میشود. همچنین کارگاههای آموزشی جهت پرستاران بیمارستان و سطح شهر و دورههای مدون زخم و سوختگی نیز بهعنوان بازآموزی پزشکان چندین بار در سال با همکاری مرکز تحقیقات و بیمارستان برگزار میشود.
این فلوشیپ فوق تخصصی جراحی سوختگی و زخم هدف از آموزشهای سوختگی را رسیدن آگاهی کادر درمان درخصوص درمان زخم و سوختگی و آموزشهای پیشگیرانه به سطح مطلوب و کاهش عوارض درمان به حداقل میزان عنوان کرد.
بیشترین علت سوختگی در کودکان با مایعات داغ است
کشاورزی، بیشترین علت سوختگی در کودکان را سوختگی با آب جوش و مایعات داغ و در بزرگسالان سوختگی با شعله دانست و اظهار کرد: سوختگی کودکان در صورت توجه والدین بسیار قابل پیشگیری بوده و با توجه به عوارض روحی وروانی زیادی که ایجاد میکند لازم است مورد توجه بیشتری در رسانههای عمومی قرار گیرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز دلایل سوختگی بزرگسالان را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: به دلیل رشد صنعت، بیماران سوختگی از طریق شیمیایی و الکتریکی در محل کار رو به افزایش است که اغلب قابل پیشگیری هستند بنابراین باید با رعایت ایمنی بیشتر و آگاهی درمورد سوختگی از رخ دادن سوختگی پیشگیری کرد.
عضو هیئت مدیره مرکز تحقیقات زخم و سوختگی شیراز در بخش دیگری از سخنان خود برخورد با یک بیمار سوختگی را تشریح کرد و گفت: در مواجهه با بیمار سوخته اولین اقدام پس از حفظ خونسردی و انتقال بیمار به محیط امن، توجه به راه هوایی و اکسیژنرسانی به بیمار در اولویت است و پس از تماس با اورژانس باید بیمار به بیمارستان منتقل شود.
وی اضافه کرد: در بیماران سوختگی با مواد شیمیایی مهمترین اقدام شستوشوی محل سوخته با آب فراوان است و در صورت در دسترس نبودن سرم شستوشو اصراری بر استریل بودن آب نیست بنابراین شستوشو به مدت نیم تا یکساعت قبل و حین انتقال به بیمارستان باعث کاهش عوارض میشود و نباید این عمل را دست کم گرفت.
این فلوشیپ فوق تخصصی جراحی سوختگی و زخم، درمانهای سنتی غلط و عدم مایع درمانی مناسب را از مهمترین خطرات تهدیدی برای بیماران سوختگی بخصوص درصدهای بالا برشمرد و تاکید کرد: این خطرات عوارض شدید و مرگ و میر بیماران را به دنبال خواهد داشت که متاسفانه علیرغم پیشرفت علم پزشکی همچنان در بعضی از مناطق بهدلیل عدم آگاهی بیماران باعث آسیب جدی به آنان میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پایان سخنان خود گفت: مهمترین گوشزد به والدینی که فرزندشان در گذشته وحال دچار سوختگی شدهاند این است که هرگز عوارض روحی وروانی آثار سوختگی بر بدن فرزندان را نادیده نگیرند و چه بسا سالیان متمادی بدون ابراز با رنج و مشقت زندگی کرده و زندگی به کام شان تلخ می شود.
انتهای پیام
نظرات