• پنجشنبه / ۱۸ آبان ۱۴۰۲ / ۰۶:۰۰
  • دسته‌بندی: دولت
  • کد خبر: 1402081712915
  • خبرنگار : 71463

سفر به تاشکند؛ فرصتی برای پنجمین دیدار سران ایران و ازبکستان

سفر به تاشکند؛ فرصتی برای پنجمین دیدار سران ایران و ازبکستان

رئیس جمهوری اسلامی ایران امروز (پنج‌شنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۲) به دعوت رئیس‌جمهور ازبکستان و برای شرکت در شانزدهمین اجلاس ‌سران سازمان همکاری‌ اقتصادی (اکو) عازم «تاشکند» می‌شود. سید ابراهیم رئیسی دو سال پیش هم برای حضور در بیست و دومین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای به «سمرقند» ازبکستان رفته بود.

به گزارش ایسنا، اولین دیدار رئیس دولت سیزدهم و «شوکت میرضیایف» رئیس‌جمهور ازبکستان، ۲۵ شهریور ۱۴۰۰ در تاجیکستان و در حاشیه بیست و یکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای صورت گرفت.

رئیسی در این دیدار اظهار کرد: «فعال شدن کمیسیون مشترک همکاری‌ها و مشارکت فعالان بخش خصوصی می‌تواند نقش موثری در گسترش روابط و تعاملات اقتصادی دو کشور ایفا کند.»

رئیس‌جمهور ازبکستان هم با بیان اینکه «دو کشور در عرصه روابط سیاسی حسن تفاهم دارند»، گفت: «ازبکستان به دنبال یک نقشه راه عملیاتی برای گسترش روابط اقتصادی با ایران به ویژه در عرصه حمل و نقل و هر چه فعال‌تر کردن کریدور ارتباطی شمال-جنوب با محوریت بندر چابهار است.»

سفر به تاشکند؛ فرصتی برای پنجمین دیدار سران ایران و ازبکستان
دیدار رئیسی و رئیس‌جمهور ازبکستان در تاجیکستان

در ۶ آذر ۱۴۰۰ رئیس قوه مجریه برای شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) به «عشق‌آباد» ترکمنستان سفر کرد و در حاشیه این اجلاس رئیسی و «میرضیایف» در ۷ آذر ۱۴۰۰ برای بار دوم با یکدیگر ملاقات کردند.

رئیسی در این دیدار «توسعه روابط با ازبکستان را دارای اهمیت دانست» و با اشاره به «حجم مبادلات اقتصادی دو کشور» تاکید کرد: «وزرای خارجه ایران و ازبکستان باید نقشه راه همکاری‌های بلندمدت را ترسیم کنند.»

رئیس‌جمهور ازبکستان هم «ظرفیت‌های اقتصادی و مبادلات دو کشور را بستر مناسبی برای توسعه روابط دانست» و «خواهان افزایش سطح حجم تبادلات تجاری دو کشور شد.»

افغانستان، یکی دیگر از موضوعات گفت‌وگوی سران ایران و ازبکستان در این دیدار بود که در آن بر استقرار دولت فراگیر با حضور همه مردم، اقوام و گروه‌های افغانستانی و برقراری صلح و امنیت پایدار در این کشور تاکید شد.

سفر به تاشکند؛ فرصتی برای پنجمین دیدار سران ایران و ازبکستان
دیدار رئیسی و رئیس‌جمهور ازبکستان در ترکمنستان

اما اولین سفر رئیس دولت سیزدهم به ازبکستان در ۲۳ شهریور ۱۴۰۱ صورت گرفت که رئیسی برای شرکت در بیست و دومین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در راس هیئت عالی‌رتبه ایرانی به مدت سه روز در «سمرقند» بود.

دیدار با «ژانگ مینگ» دبیر کل سازمان همکاری شانگهای، «سدیر جباروف» رئیس جمهوری قرقیزستان، «امامعلی رحمان» رئیس جمهوری تاجیکستان، «شهباز شریف» نخست‌وزیر پاکستان، «ولادیمیر پوتین» رئیس فدراسیون روسیه، «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین، «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهوری بلاروس، «قاسم ژومارت توکایف» رئیس جمهوری قزاقستان، «نارندرا مودی» نخست‌وزیر هند و «رجب طیب ادوغان» رئیس جمهوری ترکیه، دیدار با تجار و فعالان اقتصادی ایرانی مقیم ازبکستان، شرکت و نطق در شرکت در نشست بیست و دومین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، شرکت در آیین غرس نهال بیست و دومین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان شانگهای، حضور در جمع نمازگزاران مسجد اهل بیت رسول‌الله (ص) شهر سمرقند و بازدید از مجموعه تاریخی «میدان ریگستان» در مرکز شهر سمرقند از جمله برنامه‌های رئیس جمهوری اسلامی ایران در این سفر بود.

سفر به تاشکند؛ فرصتی برای پنجمین دیدار سران ایران و ازبکستان
بازدید رئیسی از مجموعه تاریخی میدان ریگستان سمرقند

در این سفر رئیس دولت سیزدهم  و «شوکت میرضیایف» رئیس جمهوری ازبکستان برای بار سوم با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند و نشست هیئت‌های عالی‌رتبه مقامات دو کشور برگزار شد. در این نشست ۱۷ یادداشت تفاهم و سند همکاری و یک بیانیه مشترک میان ایران و ازبکستان به امضاء رسید. افزایش همکاری در عرصه‌های کشاورزی، انرژی، گمرک، تلاش برای توسعه همکاری‌های ورزشی، علمی، فناوری و نوآوری، افزایش تبادلات فرهنگی، همکاری در زمینه بهداشت و درمان، عملیاتی‌سازی حمل و نقل بین‌المللی از طریق بندر چابهار، همکاری‌های محیط زیستی، توسعه صنعت گردشگری و تسهیل صدور روادید برای تجار، اعضای محافل علمی و گروه‌های توریستی موضوع اسناد همکاری امضاءشده میان مقامات دو کشور بود.

رئیسی در این نشست «امضای اسناد میان دو کشور را جلوه خوبی از اراده طرفین برای توسعه روابط در حوزه‌های مختلف» دانست و و با بیان اینکه «حجم تبادلات تجاری تهران و تاشکند در گام اول می‌تواند سه تا چهار برابر شود»، خاطرنشان کرد: «جمهوری اسلامی ایران همچنین در عرصه کشاورزی تجربیات خوبی دارد و کشاورزی می‌تواند یکی از زمینه‌های خوب همکاری بین دو کشور باشد.»

رئیس‌جمهور ازبکستان هم در این نشست عنوان کرد: «برگزاری کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور، تاسیس کمیسیون مشترک سرمایه‌گذاری، برگزاری چند همایش تجاری و علوم و فناوری بین دو کشور، باعث افزایش انگیزه گسترش همکاری‌ها و روابط تهران و تاشکند است. در نتیجه این تعاملات، حجم مبادلات تجاری دو کشور در یکسال گذشته ۷۳ درصد افزایش یافته است و تعداد کل شرکت‌های مشترک با ایران، یا شرکت‌هایی که با سرمایه ایرانیان در ازبکستان تاسیس شده به ۳۰۸ شرکت رسیده است و این موضوع باعث می‌شود که ما به توسعه روابط در آینده با امید بیشتری نگاه کنیم.»

سفر به تاشکند؛ فرصتی برای پنجمین دیدار سران ایران و ازبکستان
امضای اسناد همکاری میان ایران و ازبکستان در سمرقند

چهارمین دیدار روسای جمهور ایران و ازبکستان در سفر ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ «شوکت میرضیایف» به تهران صورت گرفت. سفری که پس از ۲۰ سال از آخرین سفر رئیس‌جمهور وقت ازبکستان به ایران انجام شد. در این سفر پس از مراسم استقبال رسمی در مجموعه سعدآباد، مقامات عالی‌رتبه ایران و ازبکستان در حضور روسای جمهور دو کشور با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند. در این نشست یک بیانیه مشترک و ۱۰ سند همکاری میان ایران و ازبکستان به امضاء رسید.

توافق‌نامه تجارت ترجیحی، حمل و نقل و ترانزیت، همکاری دارویی، برنامه همکاری در زمینه‌های استاندارد و بیمه، بررسی امکان ایجاد مناطق آزاد مشترک، برنامه اجرایی همکاری در حوزه فناوری و نوآوری و برنامه اجرایی همکاری در بخش کشاورزی از جمله محورهای اسناد امضاءشده میان مقامات ایران و ازبکستان بود.

سفر به تاشکند؛ فرصتی برای پنجمین دیدار سران ایران و ازبکستان
امضای اسناد همکاری میان ایران و ازبکستان در تهران

در نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه دو کشور، رئیس جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر «لزوم تهیه نقشه راه برای گسترش همکاری‌ها و عملی شدن تفاهمات صورت گرفته میان ایران و ازبکستان»، «حضور پر رنگ و موفقیت‌آمیز ایران در نمایشگاه بین‌المللی صنعتی در تاشکند را نشانه عزم جدی ایران در جهت توسعه روابط اقتصادی و تجاری با این کشور» عنوان کرد.

رئیسی با بیان اینکه «پیشرفت‌های ازبکستان مایه خرسندی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود»، بر «پیگیری توافقات انجام شده میان ایران و ازبکستان در حوزه‌های اقتصادی و تجاری، حمل و نقل و ترانزیت، علم و فناوری، کشاورزی، تجهیزات پزشکی و دارویی در جهت توسعه روابط و تبادل ظرفیت‌ها» تاکید کرد.

«میرضیایف» هم در این نشست، «فاصله طولانی‌مدت ۲۰ ساله برای سفر به ایران را ناشی عدم توجه و غفلت گذشتگان برای استفاده از ظرفیت‌های متقابل دو کشور دانست» و با بیان اینکه «ازبکستان به تجربیات موفق ایران در مسیر پیشرفت نیاز دارد»، بر «علاقه‌مندی این کشور برای توسعه همکاری با جمهوری اسلامی ایران در زمینه‌های علمی، فناوری، حمل و نقل، زیرساخت‌های انرژی، پزشکی و کشاورزی» تاکید و «از شرکت‌های ایرانی و فعالان بخش خصوصی ایران برای مشارکت در طرح‌های اقتصادی ازبکستان دعوت کرد.»

بازدید روسای جمهور ایران و ازبکستان از از نمایشگاه توانمندی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی از دیگر برنامه‌های سفر «میرضیایف» به تهران بود.

سفر به تاشکند؛ فرصتی برای پنجمین دیدار سران ایران و ازبکستان
بازدید روسای جمهور ایران و ازبکستان از نمایشگاه توانمندی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی

رئیس جمهوری ازبکستان همچنین در این سفر به دیدار رهبر انقلاب اسلامی رفت. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در این دیدار گفتند: «جمهوری اسلامی ایران توانایی این را دارد که ازبکستان را از طریق ترکمنستان و افغانستان، به راحتی به آب‌های آزاد متصل کند. ضمن آنکه زمینه‌های همکاری فراتر از تجارت و حمل و نقل است و می‌توان با ابتکارات مختلف در بخش علم و فناوری و بخش‌های دیگر همکاری‌های بیشتری داشت.»

در این دیدار که رئیس دولت سیزدهم هم حضور داشت، میرضیایف «دیدار خود با رهبر انقلاب را یک دیدار تاریخی خواند» و گفت: «ما هم از وقفه‌ای که در روابط دو کشور و کاهش همکاری‌ها وجود داشت متاسف بودیم و امیدواریم با گفت‌وگوهایی که در تهران انجام شد، گام‌های بلندی را برداریم و همکاری‌ها در زمینه‌های تجاری، حمل و نقل، علم و فناوری و گردشگری به سطح شایسته و مطلوب خود برسد.»

سفر به تاشکند؛ فرصتی برای پنجمین دیدار سران ایران و ازبکستان
دیدار «شوکت میرضیایف» رئیس‌جمهور ازبکستان با رهبر انقلاب اسلامی

حالا رئیس جمهوری اسلامی ایران برای دومین بار عازم ازبکستان شده و برای پنجمین مرتبه با «شوکت میرضیایف» رئیس‌جمهور ازبکستان دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد. رئیسی در این سفر ضمن شرکت در شانزدهمین اجلاس ‌سران سازمان همکاری‌ اقتصادی (اکو) و تشریح مواضع جمهوری اسلامی ایران، با تعدادی از سران و مقامات شرکت‌کننده در این اجلاس دیدار خواهد کرد. رایزنی در خصوص همکاری‌های دوجانبه به ویژه در زمینه تجاری و اقتصادی و مسائل بین‌المللی به خصوص شرایط غزه از محورهای گفت‌وگوهای دوجانبه رئیس دولت سیزدهم با مقامات ازبکستانی و سایر سران حاضر در اجلاس اکو خواهد بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha