عابس لطفی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در سالهای اخیر محیط زیست دچار خسارات متعددی شده است و نتایج تجربه چندین دهه فعالیت در زمینه حفاظت از محیطزیست نشان داده است که استفاده از دانش فنی و دانشگاهی به تنهایی در حفاظت از محیط زیست کافی و راهگشا نبوده است.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد استفاده از دانش بومی و سنتی مردم و روستاییان میتواند در این زمینه مفید واقع شود. با گذشت زمان کارشناسان و محققان به اهمیت و نقش دانش بومی پی بردهاند. این تجربه ارزشمند در شرایط خاصی به دلیل نیاز به استفاده از آن برای نگهداری از محیط زیست پررنگتر شده است.
این مسئول ادامه داد: دانش بومی میتواند نقش و تاثیر گستردهای در حفاظت از محیط زیست ایفا کند. از جمله دانش بومی زیست محیطی میتوان به استفاده از دانش بومی مردم هرمنطقه برای مقابله با بلایای طبیعی و کاهش آسیبها به محیط طبیعی و حفظ منابع طبیعی و محیطزیست از طریق رویههایی همچون قرق مراتع، ایجاد تناسب بین نوع دام و نوع مرتع اشاره کرد.
رئیس اداره آموزش و مشارکت مردمی ادارهکل حفاظت محیطزیست استان با بیان اینکه اگر ارزشها و فرهنگ مردم یک منطقه با کمک دولت و توسط خود مردم حفظ شود، کمک شایانی در زمینه خشکسالی و کاهش آسیب به محیطزیست میتواند داشته باشد، افزود: با توجه به اهمیت موضوع، سازمان حفاظت محیطزیست در نظر دارد دانش سنتی محیطزیست استانهای مختلف را گردآوری و در قالب کتاب دانش سنتی محیط زیستی چاپ و منتشر کند.
لطفی ادامه داد: برای همین منظور ادارهکل حفاظت محیط زیست استان نیز در جهت تحقق این مسئله با بهرهمندی از ظرفیت علمی و کارشناسی همکاران، اعضای هئیت علمی و اساتید دانشگاهها، سازمانهای مردم نهاد و فعالان محیط زیست و متخصصین این حوزه، ضمن شناسایی صاحبان دانش سنتی اعم از محیط بانان، جوامع بومی و محلی، دانشگاهیان، دهیاران، معتمدان و ریشسفیدان از طریق اطلاعرسانی عمومی و فرآیند مصاحبه و تکمیل فرم مخصوص طراحی شده، برای بررسی و تایید نهایی به دبیرخانه دانش سنتی معرفی کند.
انتهای پیام
نظرات