مژده ارشادی در گفتوگو با ایسنا در خصوص طلاق عاطفی، اظهار کرد: در جامعهای که آمار طلاق در حال افزایش است، به مراتب طلاق عاطفی هم به شدت بالاتر و به صورت پنهان است، زیرا در بسیاری از موارد هیچ گونه مراجعهای از سوی زوجین به مراکز مشاوره انجام نمیشود.
وی افزود: نمیتوان گفت مساله طلاق عاطفی به سمت بحران پیش رفته بلکه از بحران فراتر رفته است، مثلا در ایام کرونا که زوجین مجبور بودند مدت طولانی را در خانه بگذرانند مهارتهای گفتوگو و ارتباطات عاطفی بدون مدیریت ادامه یافت و متاسفانه شاهد افزایشی شدن شیب خشونت در بین زوجین بودیم، در بسیاری از جوامع از جمله چهارمحال و بختیاری در میان زوجین با مساله پرخاشگری مواجهیم که قطعا پیشبینی میشود طلاق عاطفی زیاد باشد.
این روانشناس خانواده بیان کرد: طلاق روانی یا عاطفی به رابطهای گفته میشود که زن و شوهر هیچگونه احساس خوشی، لذت و حال خوب نسبت به یکدیگر تجربه نمیکنند که این بیتعهدی نسبت به طرف مقابل را به دنبال دارد و منجر به سردی روابط جسمی و جنسی میشود که شدت این مشکلات در ابتدا کم و سپس بحرانی میشود، در این میان افراد تنها راه چاره را جدایی میدانند.
ارشادی تاکید کرد: در طلاق عاطفی حرف زدن کمتر و تمایل نداشتن به دیدن یکدیگر افزایش مییابد، حتی تضاد فکری بین زوجین زیاد میشود و نگاه افراد به سمت منفی نگری پیش میرود.
وی کاهش وابستگی و دلبستگی، واکنشهای بسیار صریح، سرزنشگرانه و تحقیرآمیز و بروز دادن ناراحتیها در جمع را از دیگر نشانههای طلاق عاطفی در میان زوجین برشمرد و گفت: متاسفانه زوجین به جای حل مشکلات، نگاه مقصر پنداری از مسائل دارند که لازم است برای مرتفع شدن آنها مداخلات صورت گیرد.
ارشادی توضیح داد: زمانیکه در رسانهها آگاهی بخشی به افراد در زمینه طلاق عاطفی انجام میشود در حقیقت نگاه پیشگیرانه است، یکی از عوامل پیشبینی کننده که موجب افزایش طلاق عاطفی میان زوجین میشود خیانت یک یا هر دو نفر است که زنگ خطری برای روابط زوجین برشمرده میشود، طبق بررسیهای صورت گرفته در سالهای اخیر شاهد افزایش روابط خارج از چارچوب و ازدواج خانمها هستیم.
این روانشناس خانواده افزود: حتی مذهبها و عقاید متفاوت بین زوجین در بروز طلاق عاطفی تاثیرگذار است، به طوریکه امروزه در فضای جامعه شاهد افزایش تضاد فکری در میان زوجین هستیم.
ارشادی بیان کرد: ازدواجهای بسیار سریع و بدون فکر و ادامهدار شدن ناراحتیهای حل نشده موجب فاصله گرفتن زوجین از یکدیگر میشود، یعنی زمانیکه مسائلی بین یکدیگر برطرف نمیشود بخش اعظمی از ذهن انسان را درگیر میکند و احساس ناخوشایندی نسبت به همسر ایجاد میشود.
وی یادآور شد: با وجود تاکیدات دینی بر عشق ورزی به همسر و خانواده، امروزه شاهد ناتوانی افراد در بیان احساسات و عشق ورزی به یکدیگر هستیم و از ابراز کلمات عاطفی دوری میکنیم که لازم است در این گونه موارد احساس خود را نسبت به طرف مقابل بیان کنیم تا زندگی سرشار از محبت و عاطفه شود.
این روانشناس خانواده اضافه کرد: حتی در خانوادهای که طلاق عاطفی رخ میدهد جدا شدن فرزندان از این خانواده بسیار دشوار و همراه با آسیبهای جدی در زندگی است، زیرا در مقابل الگو و نمونههایی از ابراز محبت قرار گرفتند که کارکرد معیوب است و این مساله ادامهدار خواهد شد.
ارشادی با اشاره به افزایش آمار افسردگی در جامعه، بیان کرد: یکی از تاثیرات طلاق عاطفی در بین زوجین مساله افسردگی است که در بسیاری از موارد برای رهایی و به فراموشی سپردن مشکلات به مصرف مواد مخدر روی میآورند، در صورتیکه این مساله موجب نابودی زندگی و تشدید کننده مشکلات زندگی خواهد شد.
وی در خصوص راههای پیشگیری از بروز طلاق عاطفی، تصریح کرد: اولین مسالهای که باید در آموزشهای پیش از ازدواج مدنظر قرار گیرد یاد دادن دیگر بینی و خودبینی به زوجین است، یعنی دقت و توجه به خواستهها و نیازهای خود و طرف مقابل است.
ارشادی ادامه داد: در جامعهای که اکنون با این مشکلات مواجهیم در حقیقت در ازدواج مطلع نیستیم که باید نیازهای خود یا طرف مقابل را بپذیریم که اگر به خوبی از نیازهای طرفین اطلاع داشته باشیم، قطعا میتوان گفت این مساله یکی از مسائل برای ممانعت از طلاق عاطفی است.
وی تاکید کرد: مهارتی که لازم است به زوجین آموزش داده شود و بسیار موثر بوده همدلی کردن، دوری از قضاوت، تمرکز بر مهارتهای ارتباطی و توصیه به حضور در جلسات مشاوره و روان درمانی است.
این روانشناس خانواده با بیان اینکه آموزشها در بخش خانواده بسیار زیاد است، خاطرنشان کرد: دلیل چرایی و نبود نتایج مطلوب در زمینه آموزشها برای زوجین را ارتباط نگرفتن درست میان فرستنده و گیرنده(درک) برشمرد، در صورتیکه آموزشهای کاربردی به خوبی به زوجین ارائه شود قطعا میزان طلاق عاطفی کاهش مییابد.
انتهای پیام
نظرات