به گزارش ایسنا، روح الله دهقانی فیروزآبادی در مراسم گرامیداشت بیستمین سال تأسیس شورای انجمنهای علمی ایران با بیان اینکه خیزش علمی از مسیر جریانهای مردمی عبور میکند، ادامه داد: مقام معظم رهبری در دیدار اخیر نخبگان به موضوع جنبش نرمافزاری اشاره داشتند و فرمودند که ما بیست سال قبل مفهوم جنبش نرمافزاری را طرح کردیم که به دنبال آن اتفاقات خوبی در عرصه تولید علم کشور رخ داد. رونق گرفتن دانشگاهها، انتشار مجلات، شکل گرفتن شرکتهای دانشبنیان، رونق فعالیت انجمنهای علمی و اتفاقاتی که نتیجه آن را در دهه دوم در ارتقای جایگاه ایران در تولید علم، پرورش دانشجویان باکیفیت تحصیلات تکمیلی، استادان برجسته دانشگاه، افزایش تعداد دانشمندان برتر یک درصد پراستناد و از این دست تحولات دیدیم، ماحصل همان جنبش نرمافزاری بود.
وی ادامه داد: اکنون اما مانند هر جریان دیگری در این عرصه نیز در آستانه رسیدن به مرحله اشباع هستیم؛ یعنی نمودار رشد، رسیدن به مرحله اشباع را نشان میدهد. حتی با وجود سرعت گرفتن رقبای منطقهای، ایجاد شدن فرصتهای جذاب برای دانشمندان و شرکتها و استفاده و سرمایهگذاری روی دانشمندان و سرمایههای انسانی، این شیب اشباع شدن سرعت زیادی دارد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با تاکید بر این که باید برای آینده حرکت علمی کشور برنامهریزی و سرمایهگذاری صورت بگیرد، افزود: معتقدم اگر امروز شرکتهای دانشبنیان و دانشمندان ما دستاوردی دارند، این توانمندی حاصل بیست سال سرمایهگذاری است که در گذشته روی این حوزهها صورت گرفته است. حاصل توجه به این نهال و مراقبت از آن موجب شده است که امروز از ثمرات آن بهره ببریم. اگر از این باغ مراقبت نکنیم، به طوری که ایده و اندیشه جدیدی در این باغ نهاده نشود، این باغ آیندهای آباد نخواهد داشت و ممکن است دچار خشکسالی شویم.
معاون علمی رئیسجمهوری تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی در ادامه سخنان خود در دیدار نخبگان از یک راه حل گفتند و از تعبیری استفاده کردند که امروز به آن نیازی مبرم داریم؛ ایشان ازخیزش علمی سخن گفتند و اشاره کردند که برای این خیزش به برنامههای جدید، اقدامات جدید و سرمایهگذاریهای جدید نیاز داریم. برای تحقق این جهش و خیزش نیازمند یک ورودی یا انرژی اولیه هستیم؛ این جهش، برنامه و سرمایه نیاز دارد؛ حال سؤال این جاست که برای تامین این سرمایه و انرژی اولیه از چه روشی باید استفاده کرد؟ آیا میتوان به سبک و روش بیست سال قبل عمل کرد و با سرمایهگذاریهای دولتی، ایجاد زیرساختها و تاسیس آزمایشگاهها و حمایتهایی از این جنس، چنین خیزشی را رقم زد؟ آیا با منابع محدود دولتی میتوان در فضای رقابتی امروز، این خیزش را ایجاد کرد؟
دهقانی فیروزآبادی با تاکید بر اینکه قطعاً چنین خیزشی با شرایط امروز کشور و منابعی که در اختیار داریم اتفاق نمیافتد، افزود: سؤال بعدی این جاست که برای ایجاد این خیزش، باید سراغ کدام منابع برویم؟ قطعاً پاسخ اصلی سؤال این است که باید به سراغ سرمایههای مردمی برویم. ساختار و جریان خیزشی بر مبنای منابع دولتی، ممکن نیست؛ ضمن این که تجربه مدیریت ناقص دولتی را تکرار خواهد کرد. وقتی یک نگاه به گذشته داریم مبنی بر این که چگونه دولت را کوچک کنیم و از سوی دیگر در نگاه ناظر به آینده مبنی بر این که چگونه دولت آینده را بسازیم، پاسخ این پرسش در استفاده از ظرفیتهای مردمی است.
وی با بیان اینکه در موضوع خیزش، انجمنهای علمی میتوانند راهکارهای ارزندهای ارائه کنند، افزود: این انجمنها میتوانند ظرفیتی فراهم کنند تا با استفاده از سرمایه مردمی، زیرساختها، ظرفیتهای زیرساختی و نیروی انسانی موجود، این جریان جهشی و رو به آینده را محقق کنیم. این که چگونه یک جریان گام دومی و خیزشی را ترسیم کنیم که مردم، چرخاننده، مدیریت کننده و بهره بردار آن باشند، پرسشی مهم است که باید به کمک انجمنهای علمی به آن پاسخ بدهیم.
به نقل از معاونت علمی ریاستجمهوری، معاون علمی رئیسجمهوری با اشاره به اینکه هر حرکتی در راستای ارتقای کشور از جمله این خیزش علمی و فناوری، حتماً از مسیر مردم میگذرد، ادامه داد: در این مسیر، انجمنها و سمنهای علمی، به عنوان نهادهای برآمده از مردم فرهیخته و دانا، به عنوان یک نهاد بین ساختاری میتوانند به خوبی نقش یک نهاد واسط را بین نهاد حاکمیتی و مردم برقرار کنند. انجمنهای علمی یک زمانی صرفا نقش ترویجی داشتند، نقشی که کماکان مهم است اما امروز، با توجه به تجربههایی که به دست آوردهایم و افراد صاحب تجربهای که در انجمنها فعال هستند، میتوانیم یک خیزش و تحول را رقم بزنیم.
انتهای پیام
نظرات