• شنبه / ۶ آبان ۱۴۰۲ / ۱۲:۵۲
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1402080604092
  • خبرنگار : 50225

/اکتبر، ماه آگاهی‌رسانی درباره سرطان پستان/

هر ۲۰ دقیقه، یک زن ایرانی به سرطان پستان مبتلا می‌شود

هر ۲۰ دقیقه، یک زن ایرانی به سرطان پستان مبتلا می‌شود

ایسنا/خوزستان یک متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی با بیان اینکه طبق آمار، هر ۱۰ تا ۲۰ دقیقه یک زن در ایران به سرطان پستان مبتلا می‌شود، گفت: مهم‌ترین موضوع در پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان آگاهی است و مهم‌تر از آن، یاد گرفتن معاینه و انجام ماهیانه آن است.

دکتر سمیرا رزاقی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در ایران همه زنان بالای ۳۰ سال جزو گروه در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند اما در کشورهای دیگر ممکن است سن بروز سرطان سینه بیشتر در زنان بالای ۴۰ سال باشد.

وی افزود: هر چند موارد ابتلا به این بیماری در زنان زیر ۳۰ سال نیز مشاهده می‌شود اما شیوع در این سن بسیار کمتر است.

چه زنانی بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پستان هستند؟

این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی گفت: ریسک ابتلای زنان دارای سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری به ویژه در بستگان درجه یک و بروز متعدد در بستگان درجه دو، بسیار بیشتر از دیگر زنان است. البته کسی که در خانواده سابقه ابتلا به سرطان سینه یا سرطان‌های دیگر را ندارد، نباید فکر کند در معرض خطر نیست.

وی افزود: زنانی که مدت زمان طولانی از داروهای حاوی استروژن استفاده کرده‌اند، زنان چاق‌تر، زنانی که سن اولین بارداری‌شان بالای ۳۵ سال بوده است، زنانی که شیردهی نداشته‌اند یا شیردهی کمی داشته‌اند و زنانی که به هر دلیلی باردار نشده‌اند نیز بیشتر از سایر زنان در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند اما بیشترین ریسک ابتلا، مربوط به زنان دارای سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری است.

علائم ابتلا به سرطان پستان

رزاقی بیان کرد: شایع‌ترین علامت ابتلا به سرطان پستان لمس توده در پستان است اما لمس توده در ناحیه زیر بغل، غدد لنفاوی زیر بغل، فرورفتگی نوک پستان، ترشحات از نوک پستان، پرتقالی شدن پوست پستان و ایجاد عدم قرینگی بین دو پستان نیز از دیگر علائم ابتلا به این بیماری هستند.

وی افزود: معمولا درد جزو علائم ابتلا به سرطان پستان نیست و به همین دلیل زنان دیر به پزشک مراجعه می‌کنند بنابراین درد پستان به عنوان علامت ابتلا به سرطان پستان محسوب نمی‌شود.

هر ۱۰ تا ۲۰ دقیقه یک زن در ایران به سرطان پستان مبتلا می‌شود

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز عنوان کرد: طبق آمار، هر ۱۰ تا ۲۰ دقیقه یک زن در ایران به سرطان پستان مبتلا می‌شود؛ این آمار بسیار بالا است و این بیماری شایع‌ترین سرطان در زنان ایرانی است.

وی با اشاره به راه‌های پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان، گفت: مهم‌ترین موضوع در پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان آگاهی است و مهم‌تر از آن، یاد گرفتن معاینه و انجام ماهیانه آن است. در سرطان پستان بهترین پیشگیری، اقدام و تشخیص به موقع است.

رزاقی بیان کرد: زنان ۲۰ سال به بالا باید ماهانه بین روز هفت تا ۱۰ سیکل قاعدگی، در حالت خوابیده، نشسته یا ایستاده هر دو پستان خود را معاینه و مشاهده کنند و اگر توده‌ای لمس کردند یا اگر نسبت به ماه قبل تغییری در بافت سینه خود احساس کردند و دیگر علائم ابتلا به سرطان پستان را مشاهده یا احساس کردند باید حتما به پزشک مراجعه کنند.

بیشتر:

برای تشخیص سرطان پستان چه باید کرد؟

عوامل خطر سرطان پستان را بشناسید

ارتباط چاقی و سرطان پستان

بهترین زمان برای آغاز معاینه

وی افزود: زنانی که ریسک معمولی ابتلا به سرطان پستان دارند بهتر است از ۴۰ سالگی، سالانه توسط پزشک معاینه شوند اما زنان دارای سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری و دیگر موارد ریسک ابتلا، بهتر است از ۳۰ سالگی توسط پزشک معاینه شوند.

این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی گفت: در کشورهای اروپایی توصیه می‌شود که زنان ۴۰ سال به بالا و در کشورهای آمریکایی توصیه شده است که زنان ۵۰ سال به بالا، هر یک تا دو سال یک بار ماموگرافی انجام دهند اما با توجه به وضعیت شیوع این بیماری در ایران، توصیه می‌شود زنان ۴۰ سال به بالا سالانه یا حداقل دو سال یک بار ماموگرافی انجام شود. البته برخی همکاران عنوان کرده‌اند که ماموگرافی از ۳۵ سال به بالا انجام شود.

وی با اشاره به مواردی که ریسک ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهند، عنوان کرد: عدم مصرف داروهای حاوی استروژن به صورت طولانی مدت، سن کمتر در اولین بارداری، شیردهی، جلوگیری از چاقی و داشتن فعالیت ورزشی منظم، ریسک ابتلا به این بیماری را کمتر می‌کند.

رزاقی با اشاره به وجود امکانات درمانی مناسب در کشور، بیان کرد: اگر سرطان پستان به موقع تشخیص داده شود، بهترین سرطان از نظر درمان است و جزو درمان پذیرترین سرطان‌ها است. اگر این بیماری زود تشخیص داده و درمان شود، بسیاری از بیماران بهبود پیدا می‌کنند و می‌توانند سال‌ها مانند افراد عادی، زندگی طبیعی و نرمال خود را داشته باشند اما اگر بیماری دیر تشخیص داده شود، بسیاری از شانس‌های درمان کاهش می‌یابد.

ورم سینه قبل از دوران قاعدگی خطرناک است؟

وی گفت: بهترین زمان معاینه یا سونوگرافی و ماموگرافی در بازه زمانی ۷ تا ۱۰ سیکل قاعدگی ماهیانه است زیرا در این دوره زمانی، ورم بافت پستان از هر شرایط دیگری کمتر است. به ویژه بسیاری از زنان یک هفته قبل از شروع سیکل قاعدگی، تورم و درد پستان را تجربه می‌کنند که طبیعی است و هیچ خطری ندارد زیرا این مساله به دلیل تغییرات هورمونی است.

این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی در خصوص تاثیر بافت سینه متراکم در تشخیص و میزان ابتلا به سرطان پستان، عنوان کرد: یکی از ریسک‌فاکتورهای سرطان پستان، تراکم بالای بافت پستان است. تشخیص ابتلا به سرطان پستان به ویژه با ماموگرافی در زنان دارای بافت سینه متراکم سخت‌تر است.  

وی گفت: هر چند این، یک ریسک‌فاکتور بسیار قوی نیست که موجب نگرانی زنان شود اما زنانی که این مساله را دارند باید آگاهی بیشتری داشته باشند تا معاینات و غربالگری را انجام دهند.

سرطان پستان در مردان

رزاقی عنوان کرد: سرطان پستان در مردان جزو سرطان‌های شایع نیست اما باید توجه شود که مردان نیز به این بیماری مبتلا می‌شوند و بیشترین فاکتوری که می‌تواند موجب ابتلای مردان به این بیماری شود، سابقه خانوادگی و فاکتورهای ژنتیک است.

وی افزود: اگر در خانواده‌ای یک مرد به سرطان پستان مبتلا شود، زنانی که با این فرد نسبت درجه یک دارند بسیار در خطر ابتلا به سرطان پستان هستند و باید از ۳۰ سالگی توسط پزشک معاینه شوند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ادامه داد: علائم ابتلا به این بیماری در مردان با زنان تفاوتی ندارد و تنها درد در بافت پستان در مردان زنگ خطر بیشتری است.

وی بیان کرد: متاسفانه استفاده داروهای هورومونی بین مردان متداول شده است و این مساله می‌تواند یکی از عوامل ابتلا به سرطان پستان در مردان بدون سابقه ژنتیکی باشد.

رزاقی افزود: اگر به صورت متعدد زنان یک خانواده به ویژه زنان جوان، به سرطان پستان مبتلا شوند ممکن است این خانواده یک موتاسیون ژنی داشته باشند که منجر به بروز این بیماری به صورت مکرر در سنین کم شود و در این شرایط ممکن است مردان این خانواده هم در خطر باشند.

وی عنوان کرد: اگر فردی، مادر یا خواهرش به ویژه در سنین پایین سرطان پستان مبتلا شود، بیشترین ریسک را دارد اما این مساله در مورد عمه و خاله یا مادربزرگ پدری یا مادری تفاوتی ندارد و ریسک خطر در یک حد است.

مراجعه بیماران خوزستانی در مراحل اولیه بیماری پایین است

این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی گفت: متاسفانه یکی از مشکلات در خوزستان این است که مراجعه بیماران در مراحل اولیه ابتلا به بیماری بسیار کمتر از استان‌های دیگر است و این مساله نشان می‌دهد که زنان خوزستان هنوز آگاهی لازم را در مورد این بیماری ندارند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بیان کرد: مرکز تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطان پستان در بیمارستان گلستان اهواز فعال است و زنان می‌توانند به این مرکز مراجعه کنند و سالانه غربالگری را انجام دهند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha