به گزارش ایسنا، عملیات «طوفان الاقصی» که اولین عملیات هجومی مقاومت فلسطین علیه رژیم صهیونیستی نام گرفته است، ضربات سنگینی به تلآویو وارد کرده و به اعتقاد رسانههای عبری ممکن است به حیات سیاسی «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر این رژیم را به پایان برساند.
شدت گرفتن مهاجرت معکوس
در پی عملیات غافلگیرانه مقاومت فلسطین در شهرکهای صهیونیستنشین اطراف غزه و زیر سوال رفتن قدرت ارتش رژیم صهیونیستی در دفاع از شهرکنشینان، حال ساکنان این شهرکها دیگر تمایلی به زندگی در این ماطق مرزی ندارند.
«ایتان داویدی»، رئیس شهرک «مرگلیوت» در شمال فلسطین اشغالی در اینباره میگوید: اگر وضعیت را تغییر ندهیم، حتی یک نفر هم آماده زندگی در شهرکهای نوار مرزی نخواهد بود.
مقاومت فلسطین در ۱۵ مهر عملیاتی را با رهبری گردانهای «عزالدین القسام» شاخه نظامی جنبش حماس آغاز کرد که از آن با عنوان طوفان الاقصی یاد میشود. مقاومت فلسطین همزمان با حملات راکتی گسترده، حمله زمینی و نفوذ به شهرکهای صهیونیستنشین غلاف غزه را آغاز کرد. به اذعان شهرکنشینان، این عملیات ترس به جان ساکنان این شهرکها انداخته و بیشتر آنها با تخلیه شهرکها، از منطقه فرار کردهاند.
نابودی اقتصاد و صنعت گردشگری رژیم صهیونیست
چندی پیش روزنامه نیویورکتایمز گزارش داد که طولانیشدن جنگ میان رژیم صهیونیستی و فلسطینیها میتواند تلآویو را درگیر یک بحران اقتصادی بزرگ کند.
این رسانه آمریکایی در گزارش خود نوشت: حدود ۳۶۰ هزار سرباز ذخیره اسرائیل مشاغل خود را رها کرده و به جنگ رفتهاند. این مسئله ضربه بزرگی به اسرائیل میزند. صنعت تکنولوژی در اسرائیل به صورت ناگهانی با کاهش رشد مواجه شده است. همچنین فعالیت میدان گازی تمار اسرائیل هم به دلیل نگرانی از حملات حماس متوقف شده است.
به گزارش نیویورکتایمز، فشار اقتصادی این جنگ بر تلآویو چنان سنگین است که بانک مرکزی رژیم صهیونیستی برای ممانعت از فروپاشی ارزی این رژیم، چندین میلیارد دلار بودجه اختصاص داده است.
به گفته «دان بن دیوید» موسس مرکز پژوهشهای اجتماعی و اقتصادی رژیم صهیونیستی، آنچه که بر شدت این بحران میافزاید این است که تعداد زیادی از سربازان ذخیره که در زمینههای مختلف از جمله فناوری، تدریس یا وکالت مشغول بودند، حالا مشاغل خود را رها کرده و اسلحه به دست گرفتهاند.
همچنین با تشدید درگیریها، کشتیها و هواپیماها از نزدیک شدن به سرزمینهای اشغالی خودداری میکنند. گردشگران سفرهای خود را به این منطقه لغو کرده و خطوط هوایی هم پروازهای خود را به سرزمینهای اشغالی به تعویق انداختهاند.
حتی رویدادهای جهانی که به میزبانی سرزمینهای اشغالی برگزار میشد، حالا تحتالشعاع قرار گرفته است. شرکت «انویدیا» که بزرگترین شرکت در زمینه فناوری و هوش مصنوعی است، نشست بینالمللی هوش مصنوعی را که قرار بود در تلآویو برگزار شود، لغو کرده است. شرکتهای زارا و اچ&ام هم فروشگاههایشان را در اراضی اشغالی بستهاند.
سایت اقتصادی مارکر رژیم صهیونیستی اعلام کرد: اسرائیل در حالی که در وضعیت رکود بود، وارد جنگ شد و تجارت در حال حاضر صفر است. اسرائیلیها در حال حاضر این احساس را دارند که همه در یک جنگ موجودیتی هستند. هفته دوم جنگ رو به پایان است و این هفتهای بود که تقریبا هیچگونه تجارتی در اسرائیل وجود نداشت و آنها بسیاری نگران آینده هستند و نمیدانند چه کسی خسارتهایشان را جبران خواهد کرد و چه زمانی این اتفاق خواهد افتاد.
علاوه بر این، حملات مقاومت فلسطین به شهرکهایی که سبد غذایی رژیم اشغالگر را تامین میکنند، به امنیت غذایی این رژیم ضربه محکمی وارد کرده و فراخوان سربازان ذخیره به فلجشدن زنجیره تامین منجر شده است.
به گزارش روزنامه العربی الجدید، مزارع، انبارهای دام و کارخانههای لبنیاتی در شهرکها و شهرهای نزدیک نوار غزه از کمبود شدید نیروی کار رنج برده و محصولات این شرکتها با خطر فاسد شدن مواجه هستند. همچنین تعداد زیادی دام نیز در خطر تلف شدن قرار دارند.
بر اساس گزارش منتشر شده توسط مرکز بینالمللی مطالعات توسعه در لندن، اقتصاد رژیم صهیونیستی در نتیجه اتفاقات جاری هشت میلیارد دلار ضرر کرده است.
در این گزارش پیشبینی شده بود که در صورت تداوم درگیریها بیش از ۱۰ روز، بازارهای محلی سرزمینهای اشغالی ممکن است شاهد افزایش قیمت و کاهش ارزش «شِکِل» (واحد پول رژیم صهیونیستی) باشند؛ مسئلهای که مداخله بانک مرکزی رژیم اشغالگر را به همراه داشته تا مانع ورشکستگی برخی کارخانهها شود.
روزنامه اقتصادی «گلوبز» رژیم صهیونیستی در گزارشی به نقل از «یوسی فریمن» مدیرعامل گروه «پریکو» نوشت: با بدتر شدن وضعیت امنیتی کاهش ارزش شِکل در مقابل دلار و یورو بیشتر خواهد شد. برای مواجهه با چنین وضعیتی، بانک اسرائیل باید دستکم تا زمانی که نرخ ارز شکل در برابر دلار تثبیت شود، پول بیشتری را به بازارهای محلی تزریق کند.
وی گفت: با توجه به شرایطی که اسرائیل شاهد آن است، پیشبینی میشود که شاهد سقوط شدید و سریع نرخ شکل در مقابل دلار باشیم.
ضعف روحیه در ارتش رژیم صهیونیستی
نظامیان صهیونیست که در روزهای نخست حمله حماس غافلگیر شده و شاهد کشتهشدن و اسارت همرزمان خود بودند، دیگر روحیهشان را باختهاند. همین مسئله باعث شده تا ۱۵ روز پس از آغاز جنگ حماس و رژیم صهیونیستی و با وجود تهدیدهای مکرر تلآویو مبنی بر حمله زمینی به غزه، هنوز صهیونیستها جرأت انجام این کار را به خود ندهند.
اقداماتی مانند حمله به مراکز غیرنظامی از جمله بیمارستان که اخیراً شاهد آن بودیم، نشان میدهد که نظامیان صهیونیست مستأصل شده و به حملات کورکورانه و هیجانی روی آوردهاند.
نظامیان صهیونیست برای افزایش روحیه خود به اقدامات عجیبی دست زدهاند؛ از جمله سبیل گذاشتن! «کوئنتین تارانتینو« سینماگر برجسته که همسری اسرائیلی دارد نیز برای روحیه دادن به نظامیان صهیونهیست در جنگ با حماس، به سرزمینهای اشغالی سفر کرد.
طبق گزارشها، علاوه بر روحیه پایین، اختلاف میان فرماندهان رژیم صهیونیستی هم یکی از مشکلات تلآویو است؛ تا جایی که این رژیم تا امروز حداقل 2 بار «ساعت صفر» اعلام کرده و خبر از حمله زمینی به غزه را داده اما نظامیان صهیونیست هر بار سست شده و از فرامین فرماندهان خود برای ورود به غزه سرپیچی کردهاند.
نتانیاهو نیز چند روز قبل به دیدار نیروهای ذخیره در تیپهای چتربازان رفته بود اما قبل از ایراد سخنرانی به دلیل شکست در عملیات طوفان الاقصی، با ناسزاگویی برخی از نیروهای ذخیره مواجه شد و نتوانست سخنرانی کند. نیروهای ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی نتانیاهو را دروغگو و کذاب توصیف کردند.
کارشناسان معتقد هستند رفتوآمدهای پرتکرار مقامهای ارشد غربی از جمله رئیسجمهور آمریکا، نخستوزیر انگلیس، صدراعظم آلمان و ... همچنین گسیل ناوهای آمریکایی به دریای مدیترانه و نزدیک سواحل فلسطین اشغالی در راستای روحیه دادن به ارتش رژیم صهیونیستی در سایه شوک ناشی از آغاز عملیات طوفان الاقصی است.
غربیها همچنین بهشدت نگران افزایش دایره و جنگ و ورود بازیگران جدیدی به نبرد مانند حزبالله لبنان هستند چراکه معتقدند رژیم صهیونیستی توانایی مواجهه با شرایط جنگی در چند جبهه را ندارد و باز شدن جبهههای جدید عملا این رژیم را در شرایط بحرانی قرار میدهد.
نابودی طرح عادیسازی روابط با اعراب
علاوه بر فشارهای داخلی، یکی از مهمترین اهداف سیاست خارجه رژیم صهیونیستی هم با شکست مواجه شده است. عادیسازی روابط تلآویو با کشورهای عرب منطقه، از جمله عربستان سعودی، حالا با محکومیت جنایات صهیونیستها در این کشورهای عرب، شکست خورده است.
این در حالی است که واشنگتن تلاش فراوانی برای میانجیگری عادیسازی بین این دولتها انجام داده بود و صلح میان تلآویو و ریاض، به یکی از بزرگترین اهداف سیاست خارجه «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا تبدیل شده بود. او که با انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ مواجه است، شدیداً به این دستاورد سیاست خارجی نیاز داشت تا آرای مردمی را به سوی خود جذب کند.
با عملیات طوفان الاقصی و جنایاتی که صهیونیستها پس از آن مرتکب شدند، به نظر نمیرسد که دستکم در آینده نزدیک خبری از عادیسازی روابط تلآویو و ریاض باشد. این در حالی است که بسیاری از کشورهای کوچکتر منطقه به عربستان سعودی چشم داشتند تا در صورت عادیسازی میان عربستان و اسرائیل، آنها هم در این مسیر گام بگذارند. در حال حاضر اما تمام خوابهایی که واشنگتن برای این منطقه دیده بود، از بین رفته است.
سقوط محبوبیت نتانیاهو
نتانیاهو پیش از آغاز جنگ هم اوضاع خوبی نداشت و یکی از نامنسجمترین کابینههای تاریخ رژیم صهیونیستی را تشکیل داده بود. او با اصلاحات قضایی جنجالی که تصویب کرد، در چشم بسیاری منفور شد و با پروندههای جاری فساد که در دادگاه دارد، آینده خوبی در انتظارش نیست.
با این وجود، جنگ برای نتانیاهو فرصتی است تا از پاسخگویی برای عملکرد خود پیش از آغاز درگیریها موقتاً فرار کند. او جنگ را به چشم راهی برای همراه کردن مخالفان کابینه میداند اما روزنامه هاآرتص اخیراً در مقالهای با بیان اینکه نخستوزیر رژیم صهیونیستی به دلیل شکستهای اطلاعاتی و نظامی ارتش دیگر صلاحیت اداره کابینه را ندارد، خواستار کنارهگیری فوری او شد.
هاآرتص مینویسد نتانیاهو دیگر صلاحیت حکومت بر رژیم صهیونیستی را ندارد و نمیتواند حتی یک روز دیگر بر سر کار بماند. بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان اکنون به این پی بردهاند که رهبری نتانیاهو نه در راستای منافع رژیم صهیونیستی، بلکه برای کسب منافع شخصی و اجتناب از پاسخگویی برای اعمال پیشین خودش است.
چند روز پیش و در بحبوحه جنگ نیز شماری از خانوادههای اسرای صهیونیست در مقابل وزارت جنگ این رژیم تجمع کردند و خواستار استعفای نتانیاهو شدند.
پروفسور «نوح هراری» نظریهپرداز و دانشمند مشهور صهیونیست در مقالهای در این باره نوشته است: ۱۴ سال است مردی در اینجا حکومت میکند که منفعت شخصی خود را بر مصلحت کشور ترجیح میدهد. او حرفه خود را بر شیطنت و تحریک بنا نهاده است. مصلحت اسرائیل برای او ارزشی ندارد و او هر موفقیتی را به نام خود میزند اما شکستها را بر عهده نمیگیرد. او مناصب کلیدی را در اختیار افراد چاپلوس قرار میدهد. هیچ سیستمی قادر به تحمل چنین وضعیتی برای مدت طولانی نیست.
هاآرتص که جنگ تازه حماس و رژیم صهیونیستی را یک «نبرد وجودی» برای این رژیم میداند، اذعان کرده که خونهای ریختهشده در این جنگ تماماً به گردن نتانیاهو و کابینه ناکارآمدش است.
انتهای پیام
نظرات