به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی، هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در جریان صحبت با خبرنگاران در آنکارا گفت: پیامی که ما در این عملیات دادهایم، واضح است. یعنی اگر سازمان تروریستی در ترکیه اقدامی انجام دهد پاسخی دریافت میکند. هر اقدام آنها مستقیما مورد توجه قرار میگیرد.
ترکیه اخیرا حملاتی را در شمال سوریه و شمال عراق برای از میان برداشتن حملات تروریستی علیه شهروندان خود و نیروهای امنیتی انجام داد و به خنثی سازی و حذف عوامل پ.ک.ک و یگانهای مدافع خلق با هدف تضمین امنیت مرزی مبادرت ورزید.
وزیر خارجه ترکیه همچنین در پاسخ به سوالی درباره اوضاع کنونی در سوریه و تنشهای اخیر با آمریکا در پی ساقط شدن یک فروند پهپاد ترکیهای در سوریه بر تمرکز آنکارا بر سازمانهای تروریستی و سایر گروهها در سوریه تاکید کرد و افزود: تمرکز ما بر سازمانهای تروریستی و سایر گروهها در سوریه همچنان پابرجاست.
وی با اشاره به اتهاماتی که عملیات ترکیه در منطقه تاثیر منفی بر مبارزه با داعش گذاشته، گفت: ما در این منطقه در تخریب زیرساختهای سازمانی و منابع درآمدی که این سازمانها را زنده نگه میدارد، تردیدی نداریم.
وزیر خارجه ترکیه همچنین در پاسخ به سوالی درباره حضور آمریکا در منطقه نیز گفت: وقتی آمریکا (از سوریه) خارج شود، دیگر جایی برای سازمان تروریستی در منطقه وجود ندارد. چون جمعیت محلی شامل عربها و سوریها از حضور آمریکاییها راضی نیستند. تنها بهانه کسانیکه از آنها حمایت میکنند، مبارزه با داعش است. ما به آمریکاییها گفتیم که با حضور آنها در قلمروی سوریه مشکلی نداریم اما از هدف قرار دادن سازمانهایی که در این کشور سکنی گزیدهاند، اجتناب نمیکنیم. این دستوری است که رئیس جمهوری ترکیه به نیروهای مسلح، سازمانهای امنیتی و اطلاعاتی داده است.
این دیپلمات ارشد ترکیه ای همچنین بر اهمیت اقدامات بی چون و چرا و تزلزل ناپذیر در منطقه تاکید کرده و گفت: ترکیه خطوط قرمزی دارد که با تحریمها قابل تغییر نیست.
فیدان همچنین به عضویت احتمالی سوئد در ناتو و نظارت دقیق و سرمایه گذاری ایالات متحده در این موضوع اشاره کرد و گفت: این مساله قبلا تضمین شده است.
«توافق ابراهیم» و تاثیر آن بر خاورمیانه
فیدان در پاسخ به سوالی مبنی بر تغییر پویایی در خاورمیانه به دلیل توافق ابراهیم که منجر به عادی سازی روابط کشورهای حاشیه خلیج فارس با «اسرائیل» شد، خاطرنشان کرد: این تحولات پیرامون تلاش اسرائیل برای تقویت روابط خود با کشورهای عربی و کم اهمیت شمردن مساله فلسطین است.
وزیر خارجه ترکیه در ادامه صحبتهایش برای خبرنگاران گفت: این رویکرد تنها برای به تعویق انداختن حل مناقشه فلسطین و دور شدن بیشتر از صلح عمل میکند.
فیدان همچنین بر ضرورت حضور عاملان منطقهای به ویژه جهان اسلام در این مساله با توجه به منافع و دغدغههای ملی آنها تاکید کرد.
تخلیه غزه
وی در ادامه با بیان اینکه رژیم صهیونیستی آماده است تخلیه خارجیها از غزه را به عنوان بخشی از راهبرد خود برای ایجاد فضای مناسب برای عملیات نظامی تسهیل کند، گفت: این رویکرد ناشی از این باور است که اسرائیل شهادت فلسطینیها را نگرانی مهمی نمیداند. مقامهای اسرائیل به دنبال ترغیب برای تخلیه تمامی غیرنظامی به ویژه خارجیها از غزه با هدف تبدیل کردن تمام منطقه به عنوان یک هدف نظامی است.
فیدان درباره حضور ناوهواپیمابر آمریکایی در مدیترانه شرقی نیز گفت: این یک وضعیت جدید نیست و آنها شاید اهداف استراتژیک و تاکتیکی داشته باشند. اگر طرفی غیر از حماس درگیر شود، حضور ناو هواپیمابر میتواند به عنوان یک عامل بازدارنده عمل کند.
اختلاف داخلی در «اسرائیل» بر سر رویکرد نسبت به ایران
وزیر خارجه ترکیه بر شکاف داخلی فزاینده در «اسرائیل» در رابطه با رویکرد آن در قبال ایران تاکید کرد و گفت: برخی در اسرائیل به رویکرد نظامی احساسی و انتقام جویانه تمایل دارند در حالیکه برخی دیگر بر عقلانیت تاکید میکنند.
این دیپلمات ارشد ترکیهای گفت: برخی گروههای اسراییلی پیشنهاد میکنند که پیش از درگیری احتمالی با حزبالله و ایران رویکردی گام به گام با غزه آغاز شود. این محافل بر این باورند که حمایت آمریکا در صورت جنگ با ایران تضمین شده است، هرچند که ایالات متحده احتیاط را برای جلوگیری از تشدید تنش بیشتر ترجیح میدهد.
سفر احتمالی آنتونی بلینکن به ترکیه
فیدان گفت که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا تمایلش را برای سفر به ترکیه اعلام کرده البته هنوز چنین چیزی اتفاق نیفتاده است.
انتهای پیام
نظرات