دکتر محسن رجب نیا در گفت و گو با ایسنا، گفت: چاقی یک بیماری است که با عوارض متابولیک مانند دیابت و اختلالات چربی، عوارض قلبی-عروقی مانند فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و مغزی، اختلالات عضلانی-اسکلتی مانند استئوآرتریت و نقرس، اختلالات تنفسی و بسیاری عوارض دیگر همراهی دارد.
وی افزود: برای تعریف چاقی از شاخص توده بدنی که بر اساس قد و وزن فرد محاسبه میشود استفاده میکنیم. شاخص توده بدنی کمتر از ۲۵ طبیعی، شاخص توده بدنی ۲۵ تا ۳۰ را اضافه وزن و شاخص توده بدنی بالاتر از ۳۰ را چاقی به شمار میآوریم. شاخص توده بدنی بیشتر از ۴۰ نیز چاقی شدید محسوب میشود.
وی ادامه داد: نکته مهم این است که علاوه بر شاخص توده بدنی، چاقی شکمی که با اندازه گیری دور شکم محاسبه میشود نیز بسیار مهم است. زیرا حتی در بیماران با شاخص توده بدنی طبیعی، وجود چاقی شکمی یعنی دور شکم بیشتر از ۱۰۲ سانتیمتر در مردان و ۸۸ سانتیمتر در زنان با افزایش خطر عوارض قلبی-عروقی همراهی دارد.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز اظهار کرد: هدف از درمان چاقی، کاهش و حذف عوارض چاقی و افزایش کیفیت زندگی این افراد است. برای درمان چاقی روشهای مختلف غیر دارویی، دارویی، اندوسکوپیک و جراحی وجود دارد. انتخاب روش درمان بر اساس میزان چاقی، وجود و شدت عوارض ناشی از چاقی است. اساس و پایه و قدم اول درمان چاقی، کاهش وزن با افزایش فعالیت فیزیکی و اصلاح رژیم غذایی تحت نظر یک متخصص تغذیه است. نکته مهم اینجاست که تنها در صورت عدم پاسخ به قدم اول که مهمترین اقدام در درمان چاقی است، میتوان به سایر روشهای درمانی فکر کرد.
دکتر رجب نیا تاکید کرد: در صورت نرسیدن به اهداف درمانی با رعایت دقیق رژیم غذایی تحت نظر متخصص تغذیه و افزایش فعالیت فیزیکی حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش هوازی در هفته، میتوانیم از سایر روشهای درمانی چاقی استفاده کنیم. در بیماران با شاخص توده بدنی بالاتر از ۳۰ که به اصلاح سبک زندگی پاسخ کافی ندادهاند، میتوان از درمان دارویی تحت نظر پزشک همزمان با ادامه رعایت رژیم غذایی و فغالیت ورزشی کافی استفاده کرد.
وی یادآور شد: نکته مهم این است که متاسفانه برخی افراد برای کاهش وزن داروهای بی نام و نشان به اسم داروهای گیاهی از افرادی غیرمتخصص تهیه و استفاده میکنند که در اغلب حتی از محتوای داروی مصرفی نیز اطلاعی ندارند و در بسیاری از موارد، مصرف این به اصطلاح داروها، عوارض غیرقابل برگشتی مانند نارسایی کبدی و کلیوی به همراه داشته است.
وی ادامه داد: در بیماران با شاخص توده بدنی بالاتر از ۴۰ و یا بالاتر از ۳۵ ولی همراه با عوارض ناشی از چاقی عوارض قلبی-عروقی، دیابت به ویژه در موارد غیرقابل کنترل با دارو، آپنه خواب، آرتروز مفاصل و... میتوان از روشهای تهاجمیتر مثل درمانهای اندوسکوپیک و جراحی استفاده کرد. ولی متاسفانه برخی از افراد از این جراحیهای درمانی به عنوان جراحی زیبایی استفاده میکنند که خطرات زیادی برای آنها در پی خواهد داشت.
دکتر رجب نیا در ادامه افزود: درباره جراحیهای کاهش وزن که امروزه بسیار متداول شده است باید گفت اولا درمان چاقی، کاهش وزن به واسطه افزایش فعالیت فیزیکی و اصلاح رژیم غذایی است، اما برای افرادی که با انجام تمام این اقدامات ناموفق بودهاند و یا افرادی که به دلیل ابتلا به بیماریهای دیگر، چاقی به ارگانهای مختلف آنها آسیب زده است، از روش جراحی استفاده میکنیم.
این پزشک افزود: متاسفانه چیزی که دیده میشود افرادی که حتی در ظاهر چاق نیستند به این سمت میروند که از جراحیهای چاقی به عنوان جراحی زیبایی استفاده کنند. در حالی که این جراحیها درمانی هستند و برای افرادی که چاقی شدید دارند و علی رغم ورزش و رعایت رژیم غذایی به نتیجه نرسیده اند و دچار بیماریهای همزمان ناشی از چاقی هستند، تجویز میشود.
رجب نیا در مورد جراحیهای چاقی گفت: نکته مهم این است در این نوع جراحیها، بخشی از معده یا خارج شده یا از مسیر گوارشی خارج میشود. معده در بدن محل هضم و جذب مواد غذایی است و ما عوارض خیلی زیادی را بعدها در بیمارانی میبینیم که با جراحی یا اصول نادرست دچار کاهش وزن شدید میشوند. در بسیاری از موارد، این کاهش وزن غیر قابل کنترل و ادامه دار شده و می بینیم که فرد دچار سوء تغذیه و وضعیت غیر قابل برگشت میشود.
این فوق تخصص گوارش و کبد بالغین گفت: در مورد جراحی باید بدانیم که قبل از هر اقدامی انتخاب پزشک مناسب، ماهر و با تجربه کافی بسیارمهم است. نکته مهم دیگر این است که حتما باید قبل از جراحی مشاوره با متخصص تغذیه و با روان پزشک انجام شود. چون بسیاری از این افراد اختلالات تغذیهای دارند یعنی یک اختلال در ذهنشان وجود دارد و حتی بعد از جراحی هم چون سبک زندگیشان تغییر نمیکند، بعد از یکسال از جراحی همان چاقی دوباره برمیگردد. چون صرفاً حجم معده کم شده، اما ذهن این افراد اصلاح نشده است.
وی افزود: برداشتن بخشی از معده به این سادگی نیست و قطعا عوارض خودش را دارد و نیاز به مصرف مکملها و پیگیری با ویزیت جراح و متخصص تغذیه دارد تا نتیجه خوبی از جراحی چاقی به عنوان یک درمان گرفته شود.
دکتر رجب نیا اظهار کرد: متاسفانه دیده شده افرادی که شامل این جراحی نمیشوند، آنقدر رژیم پرکالری مصرف میکنند تا شاخص توده بدنیشان بالا رفته تا بتوانند جراحی کنند. این افراد قطعا از یک مشاوره روانپزشک سود خواهند برد. بیماران زیادی را میبینیم که با سوء تغذیه، کمبود آهن و سایر مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز بدن و کاهش وزن شدیدی که قابل کنترل نیست برای درمان به پزشک مراجعه میکنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز تاکید کرد: در مورد رایج شدن این جراحیهای چاقی به عنوان زیبایی، مردم باید بدانندکه این جراحیها فقط در بیماران با شاخص توده بدنی بالاتر از ۴۰ و یا بالاتر از ۳۵ ولی همراه با عوارض ناشی از چاقی عوارض قلبی-عروقی، دیابت به ویژه در موارد غیرقابل کنترل با دارو آپنه خواب، آرتروز مفاصل... که علیرغم تمام اقدامات غیر دارویی و دارویی به نتیجه درمانی مورد نظر نرسیدهاند باید انجام شود.
انتهای پیام
نظرات