• پنجشنبه / ۲۰ مهر ۱۴۰۲ / ۱۵:۴۰
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1402072014067
  • خبرنگار : 50636

عمارت تاریخی پست رشت، میزبان نخستین تمبرهای دوره قاجار

عمارت تاریخی پست رشت، میزبان نخستین تمبرهای دوره قاجار

ایسنا/گیلان عمارت تاریخی پست رشت، میزبان نخستین تمبرهای دوره قاجار است و علاوه بر آن اولین تمبر ایران در جوار نخستین پست موزه مدرسه به نمایش در آمده است.

۱۷ بهمن ماه ۱۳۹۹، نخستین «پست موزه مدرسه» در طبقه دوم عمارت تاریخی پست شهر رشت گشایش یافت و رشت یکی دیگر از اولین ها را به نام خود کرد.

عمارت تاریخی پست رشت، میزبان نخستین تمبرهای دوره قاجار

 در این موزه، گزیده تمبرهای قبل و بعد از انقلاب و  مجموعه ای از پاکت های تمبر و نامه‌های کمیاب خارجی و همچنین مجموعه ای از  اقلام قدیمی موزه‌ای در حوزه ارتباطات به نمایش گذاشته  شده است.

اگرچه این موزه همیشه بروی عموم باز نیست، اما نمایشگاه‌های دوره‌ای در کنار این موزه، فرصتی است تا از نخستین پست موزه مدرسه در مرکز شهر رشت بازدید کنیم.

عمارت تاریخی پست رشت، میزبان نخستین تمبرهای دوره قاجار

۱۷ مهرماه سال جاری و به مناسبت روز جهانی پست، نمایشگاهی از ۷۰۰ تمبر ایرانی(از دوران ناصرالدین شاه تا به امروز) به همراه کارت پستال‌های تاریخی در جوار پست موزه مدرسه در عمارت تاریخی اداره پست شهر رشت گشایش یافت. این نمایشگاه، از مجموعه «عبدالعلی پژویان»، یکی از اعضای انجمن مجموعه داران ایران مهیا شده است.

برای دیدن این موزه و اشیای مجموعه آقای پژویان، به عمارت تاریخی پست در میدان شهرداری رشت می روم. از پله های عمارت تاریخی پست در پیاده راه مرکزی رشت بالا می روم. عمارتی که در نخستین سال های پهلوی اول ۱۳۱۰/۷/۷ درست در جایی بنا شد که عمارت دیوانخانه دولتی قرار داشت.

عمارت تاریخی پست رشت، میزبان نخستین تمبرهای دوره قاجار

تصویری از این عمارت در راه پله نصب شده و برای من یادآور روزهایی است که دیوانخانه دولتی را در رشت به آتش کشیدند.

 رویدادی که می خواست هرآنچه نماد دیکتاتوری پادشاهی است بسوزاند و خاکستر کند. اما چند دهه بعد، از سوخته های عمارت دیوانخانه رشت، عمارتی ۴ طبقه برآمد که با دیگر مجموعه بناهای میراثی میدان شهرداری رشت، به سبک نئوکلاسیک ساخته شده و باتوجه به نیازهای روز جامعه یعنی ارتباط با دنیای جدید ایجاد شد.

عمارت تاریخی پست رشت، میزبان نخستین تمبرهای دوره قاجار

عمارت پُست با آن پنجره های چوبی بلندش و اتاقکی در طبقه چهارم، با دیگر بناهای تاریخی مرکز شهر رشت، یک بار در سال ۱۳۵۶ در فهرست آثار ملی ثبت می شود و بار دیگر بطور جداگانه در تاریخ ۱۳۷۹/۱۲/۲۸ و به شمار ۳۴۹۷ ثبت ملی گردید.

از راه پله با آن نرده‌های سنگی اش که بالا بروید، در پاگرد اول، تالاری است که «پست موزه مدرسه» در آن بطور دائمی برپاست و تابلویی که نشان می دهد این موزه به مناسبت سی امین سال راه اندازی پست در کشور و در بهمن ماه ۱۲۹۹ دایر شده است.

در تابلوهای چوبی این بخش، یک نمونه از تمبرهای چاپ شده در ایران، با تاریخ و موضوع به نمایش درآمده است. از اولین تمبر چاپ شده در کشور تا آخرین تمبری که تا به امروز چاپ شده، می توان دید.

عمارت تاریخی پست رشت، میزبان نخستین تمبرهای دوره قاجار

تمبرهای کم نظیری که با مشاهده آن می توان وقایع و اتفاقات تاریخی و اجتماعی کشور را در یک نگاه دید؛ همچون راه اندازی فاز اول پالایشگاه آبادان در سال ۱۳۶۸، ملی شدن شرکت پست در سال ۱۳۹۵، روزجهانی کودک و تمبر اختصاصی پست موزه مدرسه جهان و تمبری که به پاس قدردانی از قهرمانان سلامت در ایام کرونا منتشر شده است.

 و یا تمبری که غذاهای ایرانی را معرفی می کند، تمبری منقش به تصاویر فرش پازیریک(فرش ایرانی متعلق به ۴۰۰ سال پیش از میلاد که در دره پازیریک کوه های آلتای روسیه در سال ۱۳۲۶ پیدا شد)، تمبرهایی که بناهای تاریخی ایران را معرفی می کند. تصاویری منقش به شخصیت های تاریخ ساز ایران و... .

عمارت تاریخی پست رشت، میزبان نخستین تمبرهای دوره قاجار

 تصور کنید مرسوله‌ای از ایران، به کشور بیگانه برود و تصاویر تمبرش خود حامل یک پیام فرهنگی باشد.
 
در یکی از اتاق های ضلع شمالی، نخستین تلفن های قدیمی، ترازوهای وزن مرسوله های پستی، اعم از کفه‌ای و مکانیکی، سورشارژ برقی، نخستین رادیوهای چوبی قدیمی و کارت پستال های قدیمی را می توان دید.

آخرین سالن، نمایشگاهی است که از مجموعه «عبدالعلی پژویان» فراهم آمده است. پژویان، مدیرعامل انجمن تمبرگیلان و یکی از اعضای انجمن مجموعه داری است.

پدر او مجموعه دار تمبر بوده و او نیز کار پدر را دنبال می کند. پژویان از سال ۱۳۳۵ مشغول جمع آوری تمبر است و بیش از ۲ میلیون تمبر دارد.

حالا در نمایشگاهی که در جوار پست موزه مدرسه برپا شده، او برخی از تمبرهای خود را به نمایش گذاشته است. تمبرهای دوره قاجار دور طلا و نخستین تمبرهای اولیه دوره قاجار، برخی از نمونه تمبرهایی است که به نمایش درآمده است.

تعدادی اسناد تاریخی و مراسلات پستی قدیمی، تمبر یادبود کوچک جنگلی، و تمبرهای مسکوک، از دیگر جاذبه های این نمایشگاه است.

عبدالعلی پژویان- که دهه ۷۰، مدیرعامل شرکت طراحان مرکز خدمات کامپیوتر ایران بوده، حالا چند نمونه از نخستین نسل کامپیوترهای شرکت خود را در حاشیه موزه، نمایش داده است.

لابه‌لای مجله های قدیمی چیده شده در نمایشگاه، تصویر جلد مجله دنیای تمبر، توجه ام را جلب می کند. تصویر استاد ناصرمسعودی، خواننده فولکوریک گیلان و وقتی مجله را ورق می زنم، مصاحبه استاد ناصرمسعودی را می خوانم و تازه متوجه می شوم که او نیز یکی از نخستین تمبربازان کشور بوده و خود مجموعه تمبر دارد.

تمبرهای طلا و نقره، یکی دیگر از کارهای تبلیغاتی شرکت پست است که نخستین تمبر طلا و نقره رسمی پست جمهوری اسلامی  ایران، تصویر، امام خمینی است.

عمارت تاریخی پست را در حالی ترک می کنم که روز پنجشنبه ۲۰ مهرماه، آخرین روزی است که نمایشگاه در پست موزه مدرسه برپاست.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha