• سه‌شنبه / ۱۱ مهر ۱۴۰۲ / ۱۶:۲۶
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1402071107478
  • منبع : نمایندگی گلستان

ایسنا گزارش می‌دهد؛

چرا «وقف» مهم است؟

چرا «وقف» مهم است؟

ایسنا/گلستان پیش‌تر روز «وقف» در تقویم کشورمان همزمان با «۲۷ صفر» بود که بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی با تغییری در زمان به ۱۶ ربیع الاول منتقل شد.

با توجه به روایت‌ها، نخستین واقف در دین مبین اسلام، پیامبر اکرم (ص) بود و به همین منظور پیش‌تر ۲۷ صفر همزمان با شب وفات ایشان به عنوان «روز وقف» نامگذاری شد و بنا به پیگیری‌های به عمل آمده و قبول دلایل ارائه شده به شورای عالی انقلاب فرهنگی، با تغییر این روز از ۲۷ صفر به ۱۶ ربیع الاول و همزمان با ایام وحدت و یک روز مانده به سالروز میلاد با سعادت حضرت محمد مصطفی (ص) موافقت شد.

همانطور که به عینه شاهد آن هستیم حضور پرشور مردم مسلمان ایران از هر قومیتی در آیین‌های مذهبی و معنوی کشورمان است که با ایمان و اعتقاد قلبی در همه رویدادها حاضر می‌شوند و ضمن انجام فرایض دینی، ارادات خود را به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) نشان می‌دهد.

نمونه‌ای از این حضور را در ماه مبارک رمضان، لیالی قدر، نماز عید سعید فطر، ایام شهادت اباعبدالله الحسین (ع) تا روز اربعین، عید سعید قربان و دیگر مناسبت‌ها شاهد هستیم و آنچه در این میان توجه جهانیان را به خود جلب کرده برپایی موکب‌ها در اقصی نقاط کشور و پهن کردن سفره نذر و نذورات و پیشگامی در احسان و نیکوکاری است.

این بخشش‌ها فقط به ایام معنوی و مذهبی سال ختم نشده و در طول سال به نیت‌ها و اشکال مختلف به نام ائمه اطهار به مدل‌های مختلف از قبیل تهیه ارزاق، احداث مدرسه و درمانگاه، تقبل هزینه تحصیل فرزندان بی‌بضاعت، اکرام ایتام و ده‌ها گونه دیگر ارائه می‌شود.

یکی دیگر از سفارشات دین مبین اسلام که بسیار حائز اهمیت بوده، مقوله «وقف» است و در لغت به معنای «عقدی است که کسی، چیزی را از ثروت خود جدا می‌کند تا در کارهای عام المنفعه از آن استفاده کند»، است.

با نگاهی اجمالی به حضور هزاران نفری هموطنان در رویدادهای ملی و مذهبی، باید ببینیم که آیا این حضور در حوزه «وقف» هم پررنگ است.

استان گلستان که به عنوان رنگین کمان اقوام، از دیرباز به سرزمین برادری و دارالمؤمنین شناخته شده، دارای مردمی با ایمان و باورهای قوی هستند که آیین‌های منحصر به فردی را در انجام فرایض دین مبین اسلام دارند.

گلستان در حوزه وقف بسیار ویژه و با مشارکت بالا ظاهر شده و این نشان می‌دهد که سنت مذکور در ارکان هویتی جامعه این استان بسیار حائز اهمیت است.

برای همین منظور وضعیت «وقف» در مرکز استان گلستان «گرگان» را از زبان «حجت الاسلام والمسلمین امین قرایی» رئیس اداره اوقاف و امور خیریه ناحیه یک گرگان می‌شنویم.

چرا «وقف» مهم است؟

موقوفات گرگان برای اباعبدالله الحسین (ع) است

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه ناحیه یک گرگان با بیان اینکه «وقف» یکی از مصداق‌های متعالی و ارزنده صدقه بوده که آن را در زیباترین و بی‌ریاترین شکل به اجرا می‌گذارد، اظهار کرد: با توجه به باورهای مردم شهرستان گرگان، بسیاری از وقف‌ها در حوزه‌های مختلف برای عزاداری سیدالشهداء اباعبدالله الحسین (ع) به شکل نذورات، خیرات و مبرات در ماه‌های محرم و صفر بوده و در حوزه‌های اجتماعی از قبیل دارو، درمان، ازدواج، محرومین، علم و فرهنگ بسیار محدود است.

وی بالا رفتن ارزش زمین را از عواملی دانست که سبب شده تا کمتر به وقف زمین در این شهرستان پرداخته شود، اضافه کرد: ائمه معصوم (ع) و امامان بزرگوار همواره به این خصیصه ارزشمند که می‌تواند ضامن نیک بختی و سعادتمندی مؤمن در این دنیا و آخرت شود، اشاره کرده‌اند و فضایل و مصلحت‌های بسیاری را در برابر انجام خالصانه این فریضه خداپسندانه برشمرده‌اند.

چرا «وقف» مهم است؟

دست نخورده ماندن اصل مال بخشوده ویژگی وقف است

«حجت الاسلام قرایی» با تأکید بر اینکه یکی از خصیصه‌هایی که وقف را از انواع صدقه و بخشش متمایز می‌کند، ثابت و دست نخورده ماندن اصل مال بخشوده شده است، ادامه داد: در واقع اموال وقف شده به همان شکلی که در معرض بهره وری قرار گرفته‌اند، به همان صورت هم باقی خواهند ماند و مزد حاصل از آن تا زمانی که آن مال پابرجا بوده و کسانی از مزیت‌های حاصل از آن بهره‌مند می‌شوند، برقرار خواهند ماند.

وی با اشاره به اینکه چنین دوام و ماندگاری در اجر خیر را در سایر انواع صدقه و احسان نمی‌توان یافت و همین عاملی بوده که وقف را به نوعی از تزکیه و تعالی نفس بدل کرده است، افزود: سال هاست که افراد نیکوکار و خیر با وقف و بخشش قسمتی از اموال خود به عامه مردم جهت تأمین ضروریات و احتیاجات زندگی آنها، به تأسیس مراکز خدمت رسانی متعددی از جمله بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، مدارس، مساجد، مراکز سواد آموزی در مناطق محروم، تأمین مسکن برای خانواده‌های نیازمند، تهیه منبع آب شرب برای محل‌هایی که به آب سالم دسترسی ندارند، برقراری جریان برق و گاز در چنین نقاطی و همچنین تعیین راه‌های رفت و آمد امن برای ساکنان آنها می‌پردازند.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه ناحیه یک گرگان یاری رساندن برای دستیابی به انواع خدمات اجتماعی، رفاهی، آموزشی، علمی، فرهنگی، هنری، اقتصادی، بهداشتی، درمانی، امنیتی، مذهبی، ارتباطی و ضروری را از خصایص «وقف» عنوان کرد و گفت: در مقایسه با سایر انواع اقدامات عام المنفعه، می‌توان خاصیت محدود نبودن و قابلیت تعمیم آن به تمامی گروه‌های مردمی در یک اجتماع را از دیگر ویژگی‌های وقف بوده و این اقدام شایسته می‌تواند مردم یک جامعه، از هر اندیشه و رنگ و نژاد و باوری را، از خدمات و امکانات گسترده خود بهره‌مند ساخته و آنان را هم به پیش گرفتن روشی مشابه در ارتقاء سطح زندگی جامعه رهنمون کند.

وی با تأکید بر اینکه برای ترویج و تبلیغ فرهنگ وقف و تجلیل از واقفین و خیرین و بیان دستاوردهای وقف و پرداختن به وقف‌های جدید باید همه پای کار باشند، تصریح کرد: این تنها دسته ثروتمند و توانگر جامعه نیستند که می‌توانند از پاداش این کار حسنه بهره برده و با این عمل، پشتوانه‌ای برای زندگی آخرت خود تدارک ببینند، بلکه تمامی مردم صرف نظر از سرمایه و اعتبار خود می‌توانند به طور یکسان در پاداش این کار خیر سهیم شوند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha