این روزها اگر به ابتدای خیابان امام بروید، نه دیگر از یادگار خیّر مسیحی خبری است و نه سردیسش.
«سردیس شادروان آرسن میناسیان را هم با هزینه خودم ساختم. بماند که شهرداری برای اجازه نصب آن جلوی داروخانه، مراسمی گرفت که همه فکر کردند از برکات مدیریت شهری است. حالا هم سردیس را معلوم نیست کجا برده اند.» این را دکتر رسا حسین زاده می گوید که چندسالی است مجوز نخستین داروخانه رشت «داروخانه کارون» را گرفته است.
با تخلیه داروخانه کارون در ابتدای خیابان امام، در سال ۱۴۰۰ و با همکاری مدیریت شهرداری رشت، یکی از واحدهای تجاری همکف در ضلع شرقی عمارت بلدیه در اختیار وی قرار گرفت تا نام «آرسن میناسیان»، به عنوان کسی که نخستین داروخانه شبانه روزی کشور را در رشت دایر کرد، زنده بماند.
دو هفته ای است فاز دوم مرمت عمارت بلدیه رشت آغاز شده و شهروندان در مرکز شهر شاهد، محصور شدن بلدیه به وسیله داربست و ورق های گالوانیزه هستند.
هرچند داروخانه کارون همچنان پابرجاست و با وجود اتمام اجاره ملکش از تابستان سال گذشته و اخطارهای کتبی مدیریت شهری، «کارون» قصد تخلیه ندارد.
دکتر حسین زاده، درباره پیشینه داروخانه کارون می گوید: داروخانه کارون، به عنوان نخستین داروخانه شبانه روزی کشور، توسط مرحوم آرسن میناسیان پایه گذاری شد و بر اساس عکس های تاریخی، دقیقا زیر تالار طبقه همکف قرار داشت.
بعدها، دکتر ابریشمچیان، مجوز کارون را دریافت کرده و داروخانه در ابتدای خیابان امام، جنب سینما انقلاب بود. دکتر ابریشمچیان سال ۱۳۷۸ فوت می کند و فرزندانش داروخانه را با همان نام کارون اداره می کردند تا ۴ سال پیش که بنده مجوز کارون را از وراث ابریشمچیان دریافت کردم ولی توان خرید واحد تجاری را نداشتم تا اینکه مالکین با دریافت مجوز نوسازی از شهرداری، اقدام به تخلیه و اخیرا هم ساخت بنا را دارند.
وی با اشاره به اینکه در مزایده مکان فعلی داروخانه کارون را از شهرداری رشت دریافت کرده است، اضافه می کند: هدف من این بود که کارون به عنوان میراث این شهر زنده بماند. من حتی یک ویترین روبه خیابان ساختم و تمامی وسایل داروخانه کارون که مال آرسن میناسیان بود را در آن چیدم. سردیس آرسن میناسیان را هم با هزینه خودم ساختم ولی به تازگی مدیریت شهری آن را برداشته و نمی دانم کجا برده است. انتظار داشتم شهرداری با من همکاری کند و اجازه تخلیه داروخانه کارون را ندهد.
دکتر رسا حسین زاده، اگرچه می گوید، دنبال واحد تجاری دیگری در همان محدوده است که کارون را جابجا کند، ولی اضافه می کند: شهرداری اگر همکاری کند، می تواند با مرمت زودهنگام طبقه دوم، مانع از تخلیه کارون شود.
وی حتی هفته پیش خواسته خود را در جلسه شورای شهر مطرح می کند. اگرچه این درخواست یکطرفه با موافقت اعضای شورای شهر همراه بود، ولی گویا اعضای شورای شهر فراموش کرده اند که پیمانکار طرف قرارداد با شهرداری رشت، مرمت بلدیه رشت را بدون معارض دریافت کرده و واحدهای تجاری اعم از اینکه مالک یا سرقفل دار باشند و یا همانند کارون بیش از یک سال است بدون تمدید قرارداد، مانده، و باید تخلیه کنند و این عدم تخلیه بار حقوقی برای شهرداری به عنوان کارفرما و خطرات جانی برای عابران و مراجعه کنندگان به داروخانه را در پی دارد.
صبح روز دوشنبه ۱۰ مهرماه، رحیم شوقی، شهردار رشت، از کارگاه بلدیه رشت بازدید کرده و بر رفع هرگونه معارض در فضای کارگاهی تاکید می کند.
شهردار رشت ضمن بازدید از داروخانه کارون، صحبت های دکتر رسا حسین زاده را هم می شنود. صحبت هایی که این بار یک طرفه نیست و ناظر پروژه به شهردار یادآور می شود که صاحب امتیاز داروخانه کارون بیش از یک سال است که بدون اجاره در این واحد تجاری مانده و تاکنون هم مدیریت شهری با ایشان مدارا کرده است و اشاره می کند که از تابستان سال پیش چندین بار نامه اخطار کتبی به صاحب کارون مبنی بر تخلیه ارسال شده است.
رحیم شوقی، یاد دکتر آرسن میناسیان را گرامی می دارد و تاکید دارد که باید داروخانه کارون در رشت به عنوان میراث انسان دوستانه میناسیان زنده بماند اما تحویل کارگاه مرمت بلدیه بدون معارض است.
شهردار رشت به دکتر حسین زاده، ۱۰ روز فرصت تخلیه می دهد و می گوید: پس از پایان عملیات مرمت می توان از نو مذاکره کرده و داروخانه کارون را به جای قبلی خود بازگرداند.
«داروخانه کارون» در رشت، نخستین داروخانه کشور است که بطور شبانه روزی خدمات می دهد. این داروخانه توسط مرحوم «خاچاطورآرسن میناسیان»، خیر نیکوکار مسیحی، راه اندازی شد. آن هم در بحبوحه جنگ جهانی دوم که به دلیل عوارض ناشی از جنگ، بیماری هایی نظیر تیفوس و تیفوئید در گیلان بیداد می کرد و به خاطر رکود اقتصادی، بسیاری توان خرید دارو برای بیماران را نداشتند.
در چنین روزهای بقرنجی، آرسن میناسیان، مسیح وار به داد مردم رسید و با راه اندازی نخستین داروخانه شبانه روزی در رشت، بعضا داروها را رایگان در اختیار بیماران قرار می داد.
در عکس های قدیمی رشت، تابلوی داروخانه کارون در طبقه همکف عمارت بلدیه در میدان شهرداری، درست زیر تالار شرقی نصب شده است.
خاچاطورآرسن میناسیان، درسال ۱۲۸۵ خورشیدی در یک خانواده مسیحی در رشت به دنیا آمد. وی، نیکوکار مسیحی بود که پیش از این آوازه نیکی هایش در تمام رشت پیچیده بود. او با تاسیس داروخانه شبانه روزی «کارون»، در سال ۱۳۱۹ مرهمی بر دستان نیازمندان بود.
پس از حدود نیم قرن، از مرگ وی، هنوز مردم رشت از زندگی و مرام «میناسیان» به نیکی یاد می کنند و نام کارون با آرسن میناسیان گره خورده است. زیرا آرسن میناسیان، داروهایش را با بهای پایین می فروخت و گاه بطور رایگان در اختیار افراد بی بضاعت قرار می داد و همین امر باعث مقروض شدن آرسن می شود.
آرسن میناسیان در ۱۴ فروردین ماه ۱۳۵۶ در آسایشگاه خیریه سالمندان و معلولین رشت، زندگی را بدرود گفت و جسمش در حیاط مدرسه ارامنه به خاک سپرده شد.
انتهای پیام
نظرات