آئین شیره پزی در ملایر قدمتی ۷۰۰ ساله دارد و این رویداد کهن در سال ۱۳۹۰ به عنوان یکی از میراثهای ناملموس ایران ثبت شد. روستاهای شهرستان ملایر به ویژه دره جهانی جوزان اوایل پاییز رنگ و بویی شیرین به خود می گیرند و توجه هر گردشگری را به خود جلب می کنند.
سالانه به طور متوسط ۲۷۶ هزار تن انگور از باغات شهرستان ملایر بعنوان شهر جهانی انگور برداشت میشود که ۷۰ درصد آن یعنی حدود ۴۳ هزار تن به انواع کشمش آفتابی، تیزابی و سایهخشک و حدود ۲۴ درصد آن به مشتقات انگور از جمله شیره تبدیل می شود.
تاکنون ۱۲ دوره جشنواره شیره پزی در روستای توریستی گردشگری «مانیزان» از توابع بخش مرکزی ملایر برگزار شده و مردم خون گرم و مهمان نواز این روستا میزبان گردشگران و دوستداران آئین و فرهنگ کهن ایرانی اند اما امسال این جشنواره با هدف معرفی دیگر روستاهای دره جهانی جوزان، ایجاد تنوع و بازار رقابتی فروش محصولات انگور در روستای گردشگری «ازناوله» واقع در ورودی دره جوزان برگزار شد.
وجود غرفه های متعدد و عرضه محصولاتی از جمله آب غوره، گردو، بادام، شیره، کشمش، مویز، باسلوق و عسل و بازدید از کارگاه های پخت شیره و کارگاه های تولید کشمش سایه خشک از جمله بخش های این جشنواره بود.
فرماندار ویژه ملایر در سیزدهمین جشنواره شیره پزی در روستای «ازناوله» رونق روز افزون صنعت گردشگری و معرفی بیشتر نشان جهانی کشمش و انگور ملایر را از اهداف برگزاری این جشنواره خواند و گفت: امروز شاهد برگزاری سیزدهمین جشنواره شیره پزی ملایر در روستای ازناوله هستیم.
سلمان اسماعیلی مطرح کرد: سالانه هزاران تن شیره در روستاهای مختلف ملایر از جمله دره تاریخی و جهانی جوزان تولید شده و محصولات خوب و با کیفیتی به بازار عرضه می شود.
اسماعیلی با بیان اینکه این محصول اشتغال خوبی برای مردم منطقه ایجاد کرده است، افزود: باید تلاش کنیم روز به روز این سوغات سنتی ملایر را به مردم معرفی کنیم.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان نیز در حاشیه این مراسم گردشگری را یکی از مهم ترین پایه های اقتصاد به ویژه در استان همدان دانست و مطرح کرد: گردشگری علاوه بر ایجاد چرخه اقتصادی و تحرک اقتصادی، خاطرات خوبی برای مردم رقم می زند.
محسن معصوم علیزاده با بیان اینکه گردشگری سبب تبادل فرهنگ در بین نسل ها می شود، گفت: داشته های تاریخی ما در حوزه های مختلف معماری و هنر، دست ساخته های بشر و جاذبه های طبیعی موجود در استان و کشور، فرهنگ ما را در طول تاریخ نسل به نسل منتقل می کند و گردشگری می تواند این انتقال را تسهیل کرده و به نسل بعد منتقل کند.
معصوم علیزاده ادامه داد: استان همدان با دارا بودن سابقه تاریخی و فرهنگی در طول تاریخ و داشتن ۱۹۰۰ جاذبه فرهنگی و تاریخی دارای جایگاه خوبی در این عرصه است.
معصوم علیزاده افزود: همزمان با هفته گردشگری و با هدف گسترش فرهنگ گردشگری تلاش کردیم جشنواره های مختلفی را در سطح استان و فرهنگ های بومی هر منطقه تعریف کنیم که نمونه آن در روستای "ازناوله" از توابع بخش مرکزی شهرستان ملایر برگزار شد.
وی استقبال مردم از این جشنواره را بسیار خوب خواند و گفت: این جشنواره علاوه بر گسترش نشاط، شادی و امید بین مردم، سبب معرفی هر چه بیشتر ظرفیت ها، محصولات کشاورزی و صنایع دستی اهالی روستا می شود.
معصوم علیزاده ابراز امیدواری کرد با برگزاری چنین جشنواره هایی، داشته های فرهنگی و میراث معنوی به ارث رسیده از پدران و مادران مان را به نسل بعد از خود منتقل کنیم.
وی با اشاره به قلعه تاریخی روستای ازناوله نیز گفت: در صورت موافقت مالک قلعه، مرمت این قلعه را برای سال ۱۴۰۴ از محل اعتبارات مرمت انجام خواهیم داد چرا که این روستا ظرفیت لازم برای تبدیل به یک روستای تاریخی را دارد.
انتهای پیام
نظرات