به گزارش ایسنا، سیدمحمدعلی ابراهیمزاده موسوی روز چهارشنبه پنجم مهر ماه در نشست خبری که در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد؛ با اشاره به اهمیت کشاورزی دانشبنیان گفت: مزارع عمودی یکی از موارد کشاورزی دانشبنیان است که دانشگاه تهران در این زمینه فعال است.
وی خاطرنشان کرد: با راهاندازی یک مزرعه عمودی ۱۰۰ مترمربعی به عنوان نمونه میتوان سالانه ۲۵ تن کاهو برداشت کرد. تکنولوژی که در ساخت این مزارع به کار گرفته شده به گونهای است که مصرف آب را تا حد زیادی کاهش میدهد به طوری که در حالت عادی برای یک کیلوگرم کاهو به ۵۰ لیتر آب نیاز است اما در مزرعه عمودی یک کیلوگرم کاهو با ۸۰۰ سیسی آب تولید میشود.
رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران اضافه کرد: هر گیاه برای رشد به پرتوهای خاصی از نور خورشید نیاز دارد که در مزرعه عمودی با توجه نوع گیاه همان پرتوهای مورد نیاز در مزرعه ایجاد میشود.
وی با بیان اینکه سالانه نزدیک به ۲.۵ میلیون تن سبزی و صیفی در کشور مصرف میشود؛ گفت: با فناوری مزرعه عمودی میتوان بخش زیادی از نیاز کشور به سبزیجات را تولید و مصرف آب را تا حد زیادی کاهش داد.
ابراهیم زاده موسوی خاطرنشان کرد: در حال حاضر این فناوری توسط شرکت دانشبنیان مستقر در دانشگاه تهران تجاری شده و متقاضیان میتوانند برای سرمایهگذاری مراجعه کنند. ضمن اینکه با توجه به بهرهوری این کار، بازگشت سرمایه در این بخش در حد یک سال برآورد میشود.
وی در ادامه به پیشینه ۱۲۳ ساله دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران اشاره و خاطرنشان کرد: این محیط علمی در طول تاریخ خود تاثیرات عمیقی بر کشاورزی و منابع طبیعی کشور داشته و در طول این ۱۲۳ سال در قالب مدرسه برزگران، مدرسه عالی فلاحت و دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی در رشد علمی نقش خود را ایفا کرده است.
این مسئول ادامه داد: دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران طی سالهای اخیر به خصوص دو دهه گذشته در رتبهبندیهای علمی جایگاه خوبی داشته است به طوری که در میان دانشکدههای کشاورزی و منابع طبیعی در جایگاه اول کشور، ۱۵ جهان اسلام و ۵۶ جهان قرار دارد و برای قرار گرفتن در میان ۳۰ دانشکده برتر جهان در حال تلاش هستیم.
وی با تأکید بر مسئولیت اجتماعی و اهمیت تأثیرگذاری در کشاورزی کشور به عنوان دغدغه اصلی و خط مشی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، گفت: مهم است علمی که در دانشگاه تولید میشود در کشور مصرف شود؛ بر همین اساس به عنوان نمونه ما از ۱۲ سال پیش وارد تولید بذر شدیم و اکنون به تولید صنعتی این محصول رسیدهایم. در حوزه نهادههای دامی هم کارهایی را شروع کردهایم اما برای رسیدن به نتیجه نهایی به زمان نیاز داریم.
ابراهیم زاده موسوی افزود: کشاورزی تا دانشبنیان نشود نمیتوان آن طور که باید در کشور نقشآفرینی کند به همین دلیل موضوع کشاورزی دانش بنیان را به عنوان رسالت اصلی خود در نظر گرفتهایم و در اولین گام با مدیریت و هدایت استاندار البرز قرارگاه امنیت غذایی و زیستی را ایجاد و کارگروههای تخصصی را طراحی و تیمهای مدیریتی، علمی و اقتصادی آن را مشخص کردیم تا در حوزههای مختلف مشغول به فعالیت شوند. یکی از مباحثی که در این قرارگاه در دستور کار قرار رگفته بحث کاهش مصرف آب در تولید محصولات کشاورزی است.
وی با تأکید بر اهمیت زنجیره ارزش مواد غذایی گفت: در ایران سالانه ۱۲۵ میلیون تن معادل ۷۰ میلیارد دلار محصول کشاورزی و غذا و ۳۰ میلیارد دلار محصولات فرآوری و در مجموع ۱۰۰ میلیارد دلار غذا تولید میشود. این رقم در ترکیه با همین اندازه تولید به ۳۴۰ میلیارد دلار میرسد. این آمار نشان میدهد که بین تولید و ثروت در کشور ما خلا وجود دارد و این شکاف باید توسط دانشگاه رفع شود.
این مسئول یکی از مشکلات کشاورزی در ایران را عدم توجه به بهرهوری عنوان و خاطرنشان کرد: سالانه ۷۲ میلیارد مترمکعب آب در ایران برای تولید ۱۲۵ میلیون تن محصولات کشاورزی مصرف میشود در حالی که میانگین جهانی تولید محصول با همین میزان آب ۳۵۰ میلیون تن است.
وی تصریح کرد: ما بحث بهرهوری و کاهش مصرف آب را شروع و در هدفگذاری کاهش ۵۰ درصدی مصرف را در تولید گندم در نظر گرفتهایم تا نیاز سالانه گندم را از حدود ۲۷۰ میلیمتر به ۱۲۰ میلیمتر کاهش دهیم.
رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در ادامه از الگوی کشت هم انتقاد کرد و گفت: اینکه بخواهیم با استدلال استراتژیک بودن، کشاورزان را به سمت تولید محصولی مانند گندم سوق دهیم درست نیست و با این عنوان که کشت محصولاتی مانند هندوانه یا کاهو آب بر است با کشت آن مخالفت کنیم غلط است. به جای مخالفت باید به دنبال راههایی برای کاهش مصرف آب در این محصولات باشیم.
وی ادامه داد: در الگوی کشت بهره وری آب در نظر گرفته نشده است و البته در دانشگاه هم مطرح نشد. این الگو نه علمی، نه فنی و نه کارشناسی است.
انتهای پیام
نظرات