• یکشنبه / ۲ مهر ۱۴۰۲ / ۰۷:۳۰
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1402070100708
  • خبرنگار : 71628

روایت نیویورک‌تایمز از اوضاع قره‌باغ پس از تسلط جمهوری آذربایجان

روایت نیویورک‌تایمز از اوضاع قره‌باغ پس از تسلط جمهوری آذربایجان
انتظار ارمنی‌ها در کنار بزرگراهی که ارمنستان را به قره‌باغ متصل می‌کند

روزنامه آمریکایی در گزارشی به بررسی وضعیت انسانی منطقه ارمنی‌نشین قره‌باغ پرداخت که به تازگی تحت تسلط جمهوری آذربایجان قرار گرفته است.

به گزارش ایسنا، روزنامه نیویورک تایمز درباره وضعیت فعلی منطقه ارمنی‌نشین قره‌باغ که قسمت اعظم آن پس از جنگ ۴۴ روزه به تصرف جمهوری آذربایجان درآمد و اکنون نیز تحت تسلط آن قرار گرفته است، در گزارشی نوشت: نوریک گریگوریان ۵۵ ساله تلاش کرد از کنار بزرگراه مارپیچی که ارمنستان را به قره‌باغ متصل می‌کند، نگاهی به روستای خود بیندازد که چند مایل دورتر واقع شده است. می‌گوید همسر و پسرش پس از بازپس‌گیری این منطقه در هفته گذشته و طی یک  عملیات نظامی سریع، آن‌جا گیر افتاده‌اند. اما این گذرگاه مسدود شده بود و در بهترین حالت، ارتباط مخابراتی گاهی برقرار می‌شد.

جمهوری آذربایجان هفته گذشته عملیات جدیدی را درخاکندی، مرکز قره‌باغ آغاز کرد و پس از یک روز، ارمنی‌های ساکن در این منطقه با پذیرش شرط باکو مبنی بر «خلع‌سلاح» آن‌ها، آتش‌بس برقرار شد. باکو می‌گوید در حمله ۲۴ ساعته ۱۹ تا ۲۰ سپتامبر که آن را «عملیات ضد تروریستی» توصیف می‌کند، منطقه جدا شده را دوباره تحت کنترل خود درآورده است.

باکو گفته که مبارزان ارمنی قره‌باغ را که سلاح‌های خود را تسلیم می‌کنند و به دنبال ادغام مجدد جمعیت ارمنی قومی منطقه هستند، عفو می‌کند.

خبرگزاری رویترز نوشته آینده قره‌باغ با ۱۲۰ هزار ارمنی در هاله‌ای از ابهام است؛ جمهوری‌ آذربایجان می‌خواهد این منطقه را با خود ترکیب کند اما ارمنی‌ها نگرانند که تحت پیگرد قرار گیرند و جهان را به رها کردن خودشان متهم می‌کنند.

روایت نیویورک‌تایمز از وضعیت انسانی قره‌باغ پس از تسلط جمهوری آذربایجان
نیروهای روس در گوریس

نیویورک‌تایمز نوشته ۲ روز پس از آن که ارتش جمهوری آذربایجان با بی‌اعتنایی کامل به صلح‌بانان روسیه،‌ گروه مبارزان مسلحی را تار و مار کردند که در این منطقه از ارمنی‌ها دفاع می‌کردند، نگرانی‌ها درباره ده‌ها هزار ارمنی بالا گرفت که حالا تحت فرمان حکام جدید آذربایجانی خود در آن‌جا گیر افتاده‌اند.

روز جمعه، مردم در ارمنستان، برآشفته و خشمگین تلاش می‌کردند با دوستان و بستگانشان در آن طرف مرز ارتباط برقرار کنند؛ بارها با آن‌ها تماس‌ می‌گرفتند اما جز در مواردی، پاسخی دریافت نمی‌کردند.

«آرتاک بگلاریان» یکی از مقامات رسمی بلندپایه پیشین در دولت حامی ارمنستان یک وضعیت دشوار انسانی را توصیف می‌کند که بخش‌های مختلف این منطقه ارتباطشان با یکدیگر قطع شده و ارتش جمهوری آذربایجان جاده‌های داخلی را مسدود کرده است. او می‌گوید، برق‌رسانی نامنظم بوده است که شارز تلفن‌های همراه ساکنان را غیرممکن می‌سازد. به گفته این مقام پیشین «یکی دیگر از مشکلات گرسنگی است؛ کمبود جدی غذا وجود دارد» و هزاران نفر آواره شده و به جاهای دیگر و پایگاه‌های صلح‌بانان روس رفته‌اند. روسیه هم اعلام کرده که هزاران نفر را به پایگاه‌های خود برده است.

دولت ارمنستان قاطعانه اعلام کرده که در این موضوع مداخله نمی‌کند و انتظار نمی‌رود که در آینده نزدیک، شاهد کمکی از سوی جامعه بین‌المللی یا روسیه، حامی دیرین ارمنستان باشیم که ۱۹۶۰ نفر از صلح‌بانان آن در قره‌باغ مستقر شده‌اند.

آرتور مارودیان ۳۵ ساله که ساعت‌هاست تلاش می‌کند با بستگانش ارتباط برقرار کند، با اشاره‌ به رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان می‌گوید «کسی نمی‌داند چه خواهد شد. کسی به علی‌اف اعتماد ندارد.»

روایت نیویورک‌تایمز از وضعیت انسانی قره‌باغ پس از تسلط جمهوری آذربایجان
پلیس ارمنستان در قره‌باغ

نیویورک‌تایمز مدعی شده در نبود اطلاعات موثق، شایعات میان جمعیت ارمنی بالاگرفت که بیشتر بازتاب‌دهنده نارضایتی‌های گذشته و ادعاها درباره بدرفتاری مقامات جمهوری آذربایجان از زمان به دست گرفتن کنترل این منطقه  از جنگ سال ۲۰۲۰ است. برخی می‌گفتند، برای ارمنی‌هایی که در نبرد اخیر نقش داشتند، زندان می‌سازند و اسامی افراد را برای بازداشت فهرست می‌کنند.

در ادامه این گزارش آمده است: دولت جمهوری آذربایجان با وعده این‌که حقوق، امنیت و آزادی ارمنی‌های این منطقه را به رسمیت خواهد شناخت، در تلاش بوده است که نگرانی‌ها و ترس‌ها را فروبنشاند. «حکمت حاجی‌اف» دستیار علی‌اف در امور بین‌الملل می‌گوید به نیروهای مسلح آذربایجان دستور جدی داده شده که نسبت به ارمنی‌ها رفتار محترمانه‌ای داشته باشند. او در گفت‌وگویی، اتهامات علیه باکو را مبنی بر این که در تلاش بوده است زندان‌هایی برای ارمنی‌ها دایر و تمامشان را محاکمه کند، «مضحک و غیرقابل قبول» تلقی کرد.

حاجی‌اف همچنین اتهامات علیه باکو را مبنی بر این که مانع فرار ارمنی‌ها از این منطقه می‌شود را رد کرد. او گفت «اگر کسی تصمیم بگیرد به ارمنستان برود، فکر می‌کنم می‌تواند این کار را انجام دهند.»

این ترس در پیشینه‌ای طولانی و دشوار میان ارمنی‌های عمدتا ارتودوکس و آذربایجانی‌های مسلمان این منطقه نهفته است. در حالی که قره‌باغ داخل مرزهای بین‌المللی آذربایجان قرار دارند، این دو ملت با وجود دهکده‌های ارمنی‌ و آذربایجانی‌نشین پراکنده در سراسر این منطقه، در هم تنیده‌اند.

نیویورک تایمز می‌نویسد، پس از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، قره‌باغ اعلام استقلال کرد و طرفین وارد جنگی طولانی و خون‌بار شدند. ارمنی‌ها پس از پیروزی‌، آذربایجانی‌ها را از این منطقه بیرون کردند و در بیشتر در خانه‌های تخلیه‌شده آن‌ها ساکن شدند. بسیاری از ارمنی‌ها نیز مجبور به فرار شدند. حالا، ارمنی‌ها می‌ترسند آذربایجانی‌ها این رفتار را جبران کنند، همان‌طور که در برخی شهرها و روستاهای بازپس‌گرفته شده از سال ۲۰۲۰ این کار را کرده‌اند.

روزنامه آمریکایی با توصیف شرایط منطقه می‌نویسد: ایست بازرسی‌های آذربایجان بسته مانده‌اند و تنها به گروه صلح‌بانان روسیه اجازه ورود داده می‌شد که از کنار ارمنی‌های منتظر به سرعت می‌گذشتند. در «گوریس» نزدیک‌ترین شهرستان ارمنی، هیچ نشانه‌ای از آمادگی برای پذیرفتن هزاران پناهنده ارمنی به چشم نمی‌خورد.

روایت نیویورک‌تایمز از وضعیت انسانی قره‌باغ پس از تسلط جمهوری آذربایجان
پست نظامی ارمنستان در قره‌باغ

بگلاریان، مقام پیشین دولت حامی ارمنستان از خانکندی، مرکز قره‌باغ گفت که «درخواست‌های زیادی از سوی مردم برای ترک کردن این منطقه وجود دارد. هیچ پیشرفتی در این زمینه انجام نشده است. در واقع، در هیچ زمینه دیگری هم هنوز پیشرفتی وجود ندارد.»

حاجی‌اف هم می‌گوید که کمک‌های بشردوستانه قرار است تحویل داده شود. بگلاریان روز شنبه گفت که صلح‌بانان روسیه چندین کامیون کمک‌های بشردوستانه آورده بودند و ۲ کامیون هم از جمهوری آذربایجان آمده بود. بگلاریان نیز مانند دیگر ارمنی‌ها خواستار  ورود جامعه بین‌المللی به این مسئله شد اما جنگ حساس اوکراین موضوع قره‌باغ را برای مسکو، بروکسل و واشنگتن به حاشیه رانده است.

روزنامه آمریکایی نوشته در سال‌های گذشته، روسیه از موضع ارمنستان در این مناقشه حفاظت کرد، چنان‌که در سال ۲۰۲۰، صلح‌بانان خود را برای حفاظت از جمعیت ارمنی قره‌باغ به این منطقه فرستاد اما تحلیلگران معتقدند که مسکو با وجود روابط تجاری‌اش با دیگر کشورهای مسلمان، از جمله ایران و ترکیه، نمی‌خواهد آذربایجان را به دشمنی با خود وادارد.

نیویورک‌تایمز مدعی است که برای بسیاری از ارمنی‌ها، بی‌میلی روسیه برای دفاع موثرتر از هم‌میهنانشان حکم یک «خیانت» را داشت. حتی اتحادیه اروپا نیز که سال گذشته با جمهوری آذربایجان توافقی برای دو برابر کردن واردات گاز از این کشور به اروپا تا سال ۲۰۲۷ امضا کرده بود، میلی برای انجام دادن اقدامی علیه باکو نشان نداد.

البته مسائلی ژوئوپولیتیکی به ذهن ارمنی‌هایی خطور نمی‌کرد که کنار بزرگراه ایستاده بودند و مشتاقانه برای دیدار بستگان و دوستانشان انتظار می‌کشیدند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۰۹:۱۱

گزارش نیویورک تایمز تا این حد براتون مهمه؟ زمان قتل عام زنان و کودکان بی‌گناه آذربایجان بدست ارامنه در همین منطقه کجا بودید

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۰۹:۲۶

انا فتحنا لک فتحنا مبینا . یاشاسین آذربایجان

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۰۹:۵۲

مقاله کاملا دروغ ‌و کذب هست و نویسنده که معلوم هست ارمنی هست از این نوشته باید خجالت بکشد

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۱۰:۰۵

سلام حالا که قره باع بعد از 55 سال ادربایجان ادعا آنرا کرده چرا ایران پس از صد سال ادربایجان کلش مال ما بوده علیف تحویل ایران بدهد

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۱۱:۱۹

بالاخره جواب خشونت قتل عام و کشت و کشتار همان است خدارا شکر فعلا آذربایجان از در انتقام وارد نشده است

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۱۱:۴۰

ارمنی در خاک مقدس اسلام چه غلطی میکرد که این همه مشکل پیش بیاد

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۱۲:۵۶

به برکت هوش و نبوغ سیاسی مسوولین هر اتفاق در منطقه یه تله موش برای ماست. و حلقه محاصره ما رو تنگ تر و تنگ تر میکنه

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۱۳:۵۳

یادشان رفته چقدر کودک خردسال در سرمایی زمستان در خوشحالی کشتند متاسفانه فضایی مجازی نبود سی سال پیش الان کمک می‌کنند ارامنه نازم میکنند

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۱۵:۲۲

تسلیم می‌کنند و به دنبال ادغام مجدد جمعیت ارمنی قومی منطقه هستند، عفو می‌کند. خبرگزاری رویترز نوشته آینده قره‌باغ با ۱۲۰ هزار ارمنی در هاله‌ای از ابهام است؛ جمهوری‌ آذربایجان می‌خواهد این منطقه را با خود ترکیب کند اما ارمنی‌ها نگرانند که تحت پیگرد قرار گیرند و جهان را به رها کردن خودشان متهم می‌کنند.

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۱۶:۳۱

هر آدم منصف و منطقی به بناها و کلیساهای ارامنه در منطقه قره باغ نگاه کنه میفهمه کی راست میگه کی دروغ ؟ اون چیزی که مشخصه اینه که آذربایجانیها متعلق به این منطقه نیستن وحدود پونصد ساله که به اینجا اومدن وهمه داستانهایی هم که میگن الکی و دروغه ارمنیها دو هزار ساله اینجا هستن . هر کی شک داره به کتابهای تاریخی مراجعه کنه .

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۱۸:۱۵

قصاص به قیامت نمی ماند

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۱۸:۴۲

به نظر من ایران برای خود شیرینی هم که شده ارمنی ها را با آغوش باز بپذیره و انها را در محله های ارمنی ساکن کنه تا هم اختلاف آذربایجان وارمنستان حل بشه و هم وجهه ایران در جهان بهتر بشه

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۱۹:۱۳

خبر کاملأ سوگیرانه و یک سویه. زمانی که فاجعه و نسل کشی خوشال اتفاق افتاد نیویورک تایمز کجا بود؟

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۱۹:۲۶

یک سوال دارم چرا ارمنی های قره‌باغ ترس پیگیری و دستگیری را دارند جوابش کاملاً روشن است چون آنها سی سال پیش بیش از سی هزار آذربایجانی را قتل عام کرده‌اند

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۲۰:۱۳

اسم شهر(خان کندی) را چرا غلط نوشتی ؟؟؟

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۲۱:۰۶

این پیروزی بر تمام مسلمانان جهان مبارک باد به جز بدخواهان

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۲۲:۵۶

سلام حال که آذربایجان قره باغ را تصرف کرده وضعیت راه اقتصادی ایران چه می شود ؟

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۲۳:۱۵

ایران هم اگه ببینه دست ازپاخطابکنی چنان ضدتروریستها عملیات انجام بده که خودت با بابات بگه غلط خوردم.ببخشید.چون سپاه پاسداران بیخودتسلیحات جنگ الکترونیک وموشک فتح که فاتح جنگ هست روبیخودجایی مستقرنمیکنه.پس مواظب رفتارت باش که نگی ایران کشور بدی هست.اخ.اخ

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۳ ۰۱:۲۲

این همه چرت وپرت نوشته؟اذربایجان دارخاکهای اشغالی خودش راآزاد میکند؟مگرماخرمشهرراازعراق پس نگرفتیم

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۳ ۰۶:۴۶

هنوز2میلیون مسلمان رانده شده ازارمنستان ازجمله از خودایروان به خانه وکاشانه خودبازنگشته اند؟بجای 25هزارارمنی بهترنیست به فکر2میلیون مسلمان آوراه ورانده شده ازارمنستان باشیم

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۳ ۰۸:۵۸

کریدور زنگه زور را می‌خواهند ببندند و همچنین کریدور جدید از اقیانوس هند عربستان اسرائیل دریا به اروپا وصل کنند و کلا کریدور ایران را ببندند و ایران در انزوای کامل جهانی قرار گیرد

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۳ ۱۶:۲۲

دشمنان ملت آذربایجان باید درس عبرت بگیرن.