به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، یاشار گولر، وزیر دفاع ترکیه امروز گفت: امید دارم که این وقایع گامی به سوی صلح پایدار باشد.
باکو روز سهشنبه از آغاز عملیات «ضد تروریسم» در قرهباغ خبر داد و مدعی شد که ارمنستان در حال تقویت نظامی در این منطقه است و عملیات «خرابکارانه» علیه نیروهای جمهوری آذربایجان انجام داده است. ایروان این اتهامات را رد کرد و مدعی شد که باکو قصد پاکسازی ارامنه از قرهباغ را داشته است.
در نهایت وزارت دفاع روسیه در بیانیهای گفت که با میانجیگری فرماندهی نیروهای حافظ صلح روسیه، توافقی میان طرف آذربایجانی و نمایندگان قرهباغ مبنی بر توقف کامل درگیریها حاصل شد. به گفته آنها، اجرای این توافقها با هماهنگی فرماندهی نیروهای حافظ صلح روسیه انجام خواهد شد.
قرهباغ منطقهای است در خاک جمهوری آذربایجان که اکثر جمعیت آن ارمنیتبار هستند و این روزها درگیری میان ایروان و باکو بر سر آن دوباره بالا گرفته است. مردم ارمنیتبار منطقه قرهباغ در ۱۹۸۸ با برگزاری یک همهپرسی که مورد تحریم جمعیت آذربایجانی این منطقه واقع شد، خواستار استقلال از جمهوری آذربایجان شدند و این دو کشور شوروی سابق در ۱۹۹۲ با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، وارد جنگی تمام عیار شدند.
تا سال ۱۹۹۴، ارمنستان کنترل منطقه قرهباغ و هفت منطقه اطراف آن را به دست گرفت؛ خصوصاً کریدور لاچین که قرهباغ را به سرزمین اصلی ارمنستان متصل میکرد. دو کشور در مه ۱۹۹۴ با میانجیگری روسیه، توافق آتشبس امضا کردند. با این وجود، درگیریها به شکل خفته ادامه داشت تا اینکه در سال ۲۰۲۰، در نتیجه جنگ ۴۴ روزه قرهباغ، آذربایجان کنترل بخشی از قرهباغ و هفت ناحیه اطراف آن را دوباره در اختیار گرفت.
بر اساس توافق صلحی که با میانجیگری روسیه حاصل شد، طرفین توافق کردند که اسرا و سربازان کشتهشده را مبادله کنند. ایروان موظف شد نیروهایش را تا یکم دسامبر ۲۰۲۰ از مناطق تحت اشغال ارمنستان پیرامون قرهباغ کوهستانی خارج کند. ارمنستان حدود ۷۵ درصد از سرزمینهایی را که پیش از شروع دومین جنگ قرهباغ در اختیار داشت، از دست داد. علاوه بر این، ارمنستان موظف شد که «امنیت» راههای ارتباطی میان جمهوری آذربایجان و برونبوم نخجوان را «تضمین» کند.
انتهای پیام
نظرات