• چهارشنبه / ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ / ۰۷:۰۴
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1402062917792
  • خبرنگار : 71049

فرجی‌راد: امیدوارم اثرات تبادل زندانیان در نیویورک دنبال شود

فرجی‌راد: امیدوارم اثرات تبادل زندانیان در نیویورک دنبال شود

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: تاثیر مثبت توافق ایران و آمریکا برای تبادل زندانیان، به ایجاد اعتماد نسبی میان دو طرف و آرامش نسبی در منطقه منجر شده است و امیدوارم با مذاکرات با افراد تاثیرگذار در نیویورک این روند و دستیابی به نتایج مثبت ادامه یابد.

به گزارش ایسنا، در اواخر مرداد ماه بود که روزنامه نیویورک‌تایمز از توافق میان ایران و آمریکا بر سر تبادل زندانیان خبر داد و نوشت پنج جاسوس آمریکایی در ازای آزادی چند زندانی ایرانی و دسترسی تهران به ۶ میلیارد دلار منابع بلوکه‌ شده خود در کره جنوبی، اجازه ترک ایران را پیدا خواهند کرد.

در اولین قدم اجرای این توافق، ایران پنج ایرانی ـ آمریکایی را از زندان آزاد و آن‌ها را در حبس خانگی نگه‌ داشت و آمریکا نیز فرآیند انتقال منابع مالی ایران را آغاز کرد تا اینکه بالاخره روز دوشنبه هفته جاری این روند پایان یافت و پول‌های مورد نظر به حساب ایران در بانک قطری منتقل شد. پس از آن سیامک نمازی، مراد طاهباز و عماد شرقی که به جرم جاسوسی در زندان بودند و بخشی از حبس ۱۰ ساله خود را گذراند بودند و ۲ زندانی دیگر که نام آن‌ها تا کنون اعلام نشده آزاد شدند. این تبادل همزمان در ایران و آمریکا به واسطه مقامات و دولت قطری انجام شد.

«رضا سرهنگ‌پور» و «مهرداد معین انصاری» دو نفر از پنج شهروند ایرانی آزاد شده از زندان آمریکا بودند که به خواست خود در زمان این تبادل به کشور بازگشتند. این دو شهروند ایرانی در هنگام ورود به کشور مورد استقبال تعدادی از مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله علی رضا بیکدلی، معاون کنسولی وزارت امور خارجه قرار گرفتند. آنها نیز از طریق دوحه به ایران بازگشتند.

کارشناسان و تحلیل‌گران بر این باورند که تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا بخشی از یک توافق نانوشته است که هم‌چنان ادامه دارد و با توجه به اثرات مثبت توافق اخیر در آینده نیز می‌تواند به توافقاتی دیگر برای حل و فصل مسائل مختلف از جمله موضوع رفع تحریم‌ها و حل مسئله هسته‌ای بینجامد.

«رضا فرجی‌راد» در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا و تاثیر آن بر بهبود تعاملات سیاسی و بین‌المللی ایران اظهار کرد: این یک حرکت مثبت بود که بر اساس آن دو طرف ایران و آمریکا به سمت جلو حرکت کردند و هر دو طرف الان بر این باورند که برای ادامه مذاکرات آمادگی دارند. تصور من این است که مذاکرات ادامه خواهد یافت؛ قول و قرارهایی گذاشته شده اما به نظر هر دو طرف به این نتیجه رسیده‌اند که روند و موضوعات مورد بحث‌شان را علنی نکنند چرا که رسانه‌ای‌شدن این مسائل روند را به هم خواهد زد.

وی با تاکید بر اینکه نتیجه مذاکرات با واسطه ایران و آمریکا که به آزادی زندانیان ایرانی و آمریکایی و آزاد شدن پول‌های ایران در کره جنوبی منجر شد، گامی مثبت است که اعتماد نسبی را  میان دو طرف ایجاد می‌کند، افزود: شاهد هستیم که به خاطر این توافق در منطقه هم آرامش نسبی ایجاد شده است، چه در حوزه خلیج فارس، چه در مناطق دیگری که ایران و آمریکا با یکدیگر در تنش بودند. وقتی تنش‌ها کاهش یافته و قرار است در نیویورک این طور که طرف ایرانی اعلام کرده با افراد تاثیرگذار گفت‌وگو شود، این امیدواری وجود دارد که روند تعاملات به نتایج خوبی برسد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل تصریح کرد: معتقدم انجام گفت‌وگو در سطح پایین‌تر کارشناسی و سیاسی با حضور میانجی‌ها در نیویورک بعید نیست. در چند روز اخیر هم در مصاحبه‌هایی که مقامات ایرانی داشتند اعلام شد که مذاکره با واسطه امکان دارد و این به این معناست که این احتمال وجود دارد که واسطه‌ها پیام‌ها را رد و بدل کنند یا مذاکره دور یک میز با حضور واسطه‌ها انجام شود. باید دید کدام یک از این اتفاق‌ها در نیویورک می‌افتد.

فرجی‌راد درباره احتمال مذاکرات «علی باقری» و «انریکه مورا» مذاکره‌کنندگان ارشد ایران و اروپا در رابطه با احیای برجام در نیویورک تصریح کرد: آقای باقری چندی پیش در امارات با مقامات سه کشور اروپایی مذاکره داشتند و بعد هم امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه اعلام کرد که امادگی داریم درباره برجام گفت‌وگو کنیم، با توجه به اینکه فرانسه در رابطه با موضوع برجام موضع سختی دارد این واکنش ماکرون نشان داد که سه کشور اروپایی هم تمایل به مذاکره دارند. البته یک اختلاف دیدگاهی بین آمریکا و سه کشور اروپایی است و هنوز سه کشور اروپایی بر سر موضوع اوکراین از ایران عصبانی هستند. آمریکایی‌ها یک مقدار از آن عصبانیتی که داشتند در رابطه با روسیه کوتاه آمدند، اگر نمی‌آمدند تبادل زندانیان با ایران را انجام نمی‌دادند. در عین حال باید گفت که اروپایی‌ها هنوز به طور علنی وارد بحث بازگشت به مذاکرات احیای برجام نشدند و این مسئله به زمان نیاز دارد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به رویکرد تند سه کشور اروپایی در نشست شورای حکام اخیر درباره ایران اظهار کرد: تفاوت نگاه و رویکرد را در بین سه کشور اروپایی و آمریکا در آژانس هم می‌بینیم. سه کشور انگلیس فرانسه و آلمان فشار زیادی به آژانس آوردند که با موضع آن‌ها علیه ایران همراهی کند اما معتقدم همراهی آمریکا با این سه کشور صرفا از این جهت است که اتحاد و پیوند سیاسی و بین‌المللی‌شان از هم گسسته نشود. در واقع گروسی خودش را با اروپایی‌ها تطبیق داده بود. نظر آمریکا این است که تا انتخابات امریکا باید با ایران کنار آمد و گفت‌وگوها ادامه یابد؛ این یک توافق نانوشته است و پله پله جلو می‌رود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha