• یکشنبه / ۲۶ شهریور ۱۴۰۲ / ۰۹:۵۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402062615619
  • خبرنگار : 30147

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست تربت‌حیدریه مطرح کرد

صدور احکام سبز؛ شیوه‌ای کارآمد برای ترغیب متخلفان به حفظ محیط‌زیست

صدور احکام سبز؛ شیوه‌ای کارآمد برای ترغیب متخلفان به حفظ محیط‌زیست

ایسنا/خراسان رضوی رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست تربت‌حیدریه گفت: با صدور احکام سبز شاهد تأثیرات مثبت آن در حوزه‌های مختلف به ویژه در مورد جرائم زیست‌محیطی هستیم.

داوود نورمحمدی در گفت و گو با ایسنا خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۹۷ که صدور مجازات‌های جایگزین به احکام قضات شهرستان اضافه شد، تاکنون اقدامات خوبی را در این حوزه شاهد بودیم.

وی با بیان اینکه تاکنون احکام جایگزین بسیار خوبی در حوزه محیط‌زیست شهرستان تربت‌حیدریه صادر شده است، خاطرنشان کرد: مجازات‌های جایگزین برای متخلفینی صادر می‌شود که در حوزه محیط‌زیست تخلفی نداشته‌اند و تخلفاتشان مربوط به دیگر حوزه‌ها بوده است.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست تربت‌حیدریه اذعان کرد: با همکاری قضات شهرستان افرادی که در دیگر حوزه‌ها تخلف داشته‌اند باید در حوزه محیط‌زیست اقدامات و یا خدمات عمومی را داشته باشند.

۲۰ پرونده مجازات جایگزین در شهرستان

وی با اشاره به اینکه از سال ۱۴۰۰ تاکنون از خدمات عمومی افرادی که خارج از حوزه محیط‌زیست تخلف داشته‌اند به صورت رایگان استفاده کرده‌ایم، عنوان کرد: از سال ۱۴۰۰ تاکنون بالغ ۲۰ پرونده مجازات جایگزین در شهرستان داشته‌ایم.

نورمحمدی گفت: هرچند بیشترین متخلفینی که دستگیر می‌شوند اقدام به شکار غیر مجاز داشته‌اند اما این افراد چون احکام سنگین‌تری دارند برایشان احکام جایگزین صادر نمی‌شود.

وی با بیان اینکه تربت‌حیدریه در صدور احکام جایگزین جز شهرستان‌های پیشقدم در خراسان رضوی بوده است، تصریح کرد: صدور احکام جایگزین تأثیر بسیاری بر متخلفین داشته است به طوری که حتی برخی از آنها مبلغ محیط‌زیست شده‌اند و به تبلیغ اهمیت و سختی‌های این حوزه پرداخته‌اند.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست تربت‌حیدریه افزود: بسیاری از متخلفانی که به وظایف محیط‌بانان آشنا نبودند اکنون دوستدار و همیار محیط‌زیست شده‌اند.

خسارت ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومانی متخلفان به محیط‌زیست

صدور احکام سبز؛ شیوه‌ای کارآمد برای ترغیب متخلفان به حفظ محیط‌زیست                                                                                       

وی با اشاره به اینکه از هفته محیط‌زیست سال گذشته تاکنون بالغ‌بر ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان از سوی متخلفان به حوزه حیات‌وحش شهرستان خسارت وارد شده است، بیان کرد: پارسال ۵۱ متخلف حوزه محیط‌زیست دستگیر و ۴۰ پرونده تشکیل شده است.

نورمحمدی در ادامه گفت: این شهرستان دارای ۳۶۷ هزار هکتار وسعت و ۲۵۵ هزار هکتار آن عرصه طبیعی است. از این ۲۲۵ هزار هکتار، ۱۷ هزار هکتار آن منطقه شکار ممنوع در سه حوزه زیستگاهی ژرف، بزمای و سیدمرتضی است.

وی با بیان اینکه منطقه شکار ممنوع ژرف بین سه شهرستان تربت، زاوه و فریمان قرار دارد، خاطرنشان کرد: حدود ۲۲ درصد از منطقه شکار ممنوع ژرف و همچنین ۵ هزار هکتار از منطقه شکار ممنوع بزمای و حدود ۷ هزار هکتار از منطقه شکار ممنوع سید مرتضی در شمال غرب شهرستان توسط محیط‌بانان تربت‌حیدریه حفاظت می‌شود.

نورمحمدی با اشاره به اینکه این مناطق زیستگاه حیات‌وحش از جمله خزندگان، چهارپایان، گوشت‌خواران، علف‌خواران و گونه‌های مختلف پرندگان وحشی است، تصریح کرد: مناطق شکار ممنوع یکی از ذخیره‌گاه‌های مهم گونه‌های شاخصی چون  کل، بز، قوچ، میش وحشی، پلنگ، کفتار، گرگ، شغال، روباه، تشی، خرگوش، خارپشت، سنجاب زمینی و خفاش هستند.

وی اذعان کرد: همچنین پرندگانی شامل عقاب طلایی، قرقی، سنقر، دلیجه، ترمتای، سارگپه، کرکس، جغد، هوبره، کبک، تیهو، باقرقره، بلدرچین، قمری، هدهد، کلاغ‌ها و گونه‌هایی از گنجشک‌سانان از قبیل چکاوک کاکلی و معمولی در این منطقه زندگی می‌کند.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست تربت‌حیدریه با بیان اینکه در حیات‌وحش خراسان رضوی "آهو" گونه شاخص است، گفت: بیشترین گونه در تربت‌حیدریه قوچ و میش است ضمن اینکه پلنگ در رأس هرم غذایی حوزه محیط‌زیست این شهرستان است.

تأثیر خشکسالی بر حیات‌وحش شهرستان

صدور احکام سبز؛ شیوه‌ای کارآمد برای ترغیب متخلفان به حفظ محیط‌زیست                                                                                         

وی در ادامه بر تأثیر خشکسالی بر حیات‌وحش شهرستان اشاره کرد و افزود: خشکسالی‌ها و از سویی چرای بی‌رویه در مراتع و همچنین فعالیت معادن موجب شده حیات‌وحش شهرستان با کمبود شدید منابع آبی مواجه شوند.

نورمحمدی با اشاره به اینکه این عوامل موجب شده حیات‌وحش به اراضی کشاورزی هجوم ببرند، گفت: متأسفانه برخی کشاورزان به دلیل کمبود منابع آبی از محل چشمه تا زمین کشاورزی بدون اینکه حقابه‌ای را برای حیات‌وحش در نظر بگیرند لوله‌کشی کرده‌اند.

وی ساخت آبشخور و لایروبی چشمه‌ها را از اقدامات صورت گرفته برای برون رفت از بحران خشک‌سالی برشمرد و اظهار کرد: خوشبختانه یکی از بهترین انجمن‌های زیست‌محیطی خراسان رضوی را در شهرستان داریم که کمک بسیاری در برگزاری برنامه‌های آموزشی، اطلاع‌رسانی، حوزه حیات‌وحش، آب‌رسانی و تأمین بخشی از علوفه مورد نیاز دارند.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست تربت‌حیدریه در همین خصوص بیان کرد: بسیاری از گروه‌های کوهنوردی شهرستان ضمن اینکه کمک‌های خوبی دارند در صعودها مراقب محیط‌زیست هستند و در آب‌رسانی و حفظ و حراست از تنوع زیستی کمک می‌کنند.

لزوم فرهنگ‌سازی محیط‌زیستی در بین دانش آموزان و شهروندان

   صدور احکام سبز؛ شیوه‌ای کارآمد برای ترغیب متخلفان به حفظ محیط‌زیست                                                                                

وی در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به خشک‌سالی‌ها و محدودیت‌های منابع آبی از شهروندان تقاضا داریم بیشتر از محیط‌زیست مراقبت کرده و ضمن رعایت حقابه‌های زیست‌محیطی در حفظ و حراست و تنوع زیستی کمک کنند.

نورمحمدی با بیان اینکه یگان حفاظت محیط‌زیست شهرستان تربت‌حیدریه به صورت شبانه‌روزی از عرصه‌های این شهرستان حفاظت و مراقبت می‌کنند، بر لزوم فرهنگ‌سازی محیط‌زیستی بیشتر در بین دانش آموزان و شهروندان تأکید کرد.

وی به اصل پنجاهم قانون اساسی هم اشاره کرد و گفت: بر اساس این قانون حفاظت از محیط‌زیست به عنوان اصل بی‌بدیل و وظیفه عمومی است و همگان موظف به رعایت اصول محیط‌زیست در تمام ابعاد اجتماعی و اقتصادی خواهند بود.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست تربت‌حیدریه اظهار کرد: حفاظت از عرصه‌های طبیعی و گونه‌های جانوری و حیات‌وحش به ویژه گونه‌های در حال انقراض و در خطر، مقابله با شکارچیان غیرمجاز و سودجو از جمله وظایف نیروهای یگان حفاظت محیط‌زیست در نقاط مختلف این شهرستان است.

حفظ محیط‌زیست، وظیفه همگانی

وی همچنین به اهمیت فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی در خصوص محیط‌زیست شهرستان و شرایط آن به عنوان یک مسئله مهم اشاره و بر همکاری مردم و تشکل‌های مردمی در این ارتباط تأکید کرد.

نورمحمدی با بیان اینکه طبیعت، سرمایه ملی ما است و همه باید برای این داشته‌ها تلاش کنند، تصریح کرد: این وظیفه همگانی همه است که برای حفظ محیط‌زیست تلاش کنند.

وی گفت: هرچند بسیاری از روستائیان، کشاورزان و دامداران تربت‌حیدریه همواره یار و یاور محیط‌زیست بوده‌اند اما انتظار مضاعفی از آنها داریم تا هرگونه تعرض به حیات‌وحش و محیط‌زیست را از طریق سامانه تلفنی ۱۵۴۰ یا شماره تلفن ۰۵۱۵۲۲۹۹۱۲۹ به اطلاع محیط‌زیست خراسان رضوی یا اداره شهرستان تربت‌حیدریه برسانند.

در پایان نیز نورمحمدی از زحمات شبانه‌روزی پرسنل این اداره در ایجاد امنیت و آرامش در منطقه و همچنین توجه آنان به مقوله محیط‌زیست تشکر و قدردانی کرد. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha