• چهارشنبه / ۸ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۸:۰۵
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1402060805900
  • خبرنگار : 71661

تحلیلگر الجزیره: بهار آفریقایی علیه فرانسه فرا رسیده است

تحلیلگر الجزیره: بهار آفریقایی علیه فرانسه فرا رسیده است
علی بونگو، رئیس‌جمهوری برکنارشده گابن

عضو ارشد مدرسه اقتصاد لندن و تحلیلگر الجزیره با بیان اینکه مردم در مستعره‌های سابق فرانسه از رهبرانی که به قدرت چنگ می‌زنند، خسته شده‌اند، گفت که بهار آفریقایی فرا رسیده است.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری الجزیره، «مایکل آموا» تحلیلگر سیاسی مدرسه اقتصاد لندن با بیان اینکه مستعمره‌های سابق فرانسه از چسبیدن رهبران خود به قدرت خسته شده‌اند، گفت: شاهد بهار آفریقایی هستیم و کشورهای فرانسوی‌زبانِ آفریقا یکی پس از دیگری درگیر عقاید ضد فرانسوی می‌شوند؛ از مالی گرفته تا بورکینافاسو و نیجر، و حالا گابن.

اظهارات این تحلیلگر ساعاتی پس از آن مطرح شد که چند تن از افسران ارتش گابن با حضور در تلویزیون این کشور اعلام کردند که قدرت را در دست گرفته‌اند.

کودتای نظامی در گابن در واکنش به سومین پیروزی «علی بونگو» رئیس‌جمهوری این کشور در انتخابات ریاست‌جمهوری گابن روی داد؛ انتخاباتی که در روز شنبه برگزار شده و سلامت آن در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

ارتش گابن با اعلام ابطال نتیجه این انتخابات، نهادهای حاکمیتی این کشور را منحل اعلام کرد.

این تحلیلگر گفت: اگر در حال حاضر نگاهی به سرتاسر آفریقا بیندازید، می‌بینید که بجز اوگاندا و گینه استوایی، تمام کشورهایی که در آن‌ها روسای جمهوری در مقام خود ابقا می‌شوند، فرانسوی‌زبان هستند. این رهبران می‌توانند تا مدت‌ها حکمرانی کنند. در کامرون حالا ۴۱ سال شده و همچنان هم رهبرش در قدرت است.

اگر این کودتا موفقیت‌آمیز باشد، از سال ۲۰۲۰ تا امروز هشتمین کودتای غرب و مرکز آفریقا خواهد بود. پیش از این کشورهای مالی، گینه، بورکینافاسو، چاد و نیجر هم با کودتای ارتش، دولت‌های نزدیک به فرانسه را به زیر کشیده‌اند.

گابن جدیدترین مستعمره سابق فرانسه در آفریقاست که دولت نزدیک به پاریس آن در پی کودتا سرنگون می‌شود. در ماه گذشته میلادی هم ارتش نیجر محمد بازوم، رئیس‌جمهوری این کشور را به زیر کشیده و قدرت را در دست گرفت.

پس از نزدیک به یک قرن استعمار، گابن در ۱۹۶۰ اعلام استقلال کرد، اما چهره‌هایی که در این کشور به قدرت رسیدند، مانند بسیاری از دیگر مستعمره‌های فرانسه، مواضعی نزدیک به پاریس داشتند.

سلطه خاندان بونگو بر گابن در سال ۱۹۶۷ و با روی کار آمدن «عمر بونگو» پدر علی بونگو آغاز شد؛ شخصی که تا هنگام مرگش در ۲۰۰۹ در مقام خود باقی ماند و فرانسه در دوره او نفوذ نظامی، سیاسی و اقتصادی گسترده‌ای در این کشور داشت. چند ماه پس از مرگ او هم پسرش، علی بونگو روی کار آمد و تا امروز سفت و سخت به مقام خود چسبیده بود.

این نخستین باری نیست که سلطه رئیس‌جمهوری نزدیک به پاریس در گابن به خطر می‌افتد. در هفتم ژوئیه ۲۰۱۹ که او برای مداوا به مراکش رفته بود، اعضای نیروهای مسلح اعلام کودتا کرده و «شورای احیای ملی» تشکیل دادند که هدف آن «احیای دموکراسی در گابن» بود. کمی بعد دولت مرکزی گابن اعلام کرد که دوباره کنترل شرایط را به دست گرفته و کودتا خنثی شده است.

در سال‌های اخیر مستعمره‌های سابق فرانسه یکی پس از دیگری از سلطه ارباب سابق خود خارج شده‌اند و آن‌طور که از شواهد پیداست، امروز نوبت به گابن رسیده است. فرانسه برای نخستین بار از طریق امضای «پیمان‌های حفاظت» با مقامات محلی وقت در ۱۸۳۹ و ۱۸۴۱ به گابن پا گذاشت، تا اینکه در ۱۸۸۵ رسماً گابن را به عنوان مستعمره خود اعلام کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha