• سه‌شنبه / ۷ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۷:۰۱
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1402060705012
  • خبرنگار : 50040

در نشست رونمایی از کتاب مطرح شد؛

از تجربه تغییر اقلیم در گیلان تا وقوع گرد و غبار در استانهای شمالی

از تجربه تغییر اقلیم در گیلان تا وقوع گرد و غبار در استانهای شمالی

ایسنا/گیلان در آیین رونمایی از کتاب «فرین ترین» که همزمان با هفته دولت در رشت برگزار شد، گفته شد، موضوع تغییر اقلیم جدی است چرا که سالانه ایستگاه های هواشناسی ما رکوردهای دمایی را ثبت می کنند و وقوع پدیده گرد و غبار در استانی مانند گیلان نیز از پیامدهای تغییر اقلیم است و کسی تصور نمی کرد که در استان های شمالی گرد و خاک داشته باشد.

یاسر تقوی امروز در محفل فرهنگی «خادمین خردمند» که با محوریت تجلیل از مروجین کتاب و آیین رونمایی از کتاب «فرین ترین» همزمان با هفته دولت در رشت برگزار شد، فلسفه وجودی نشست های کتاب و کتابخوانی را اشتراک گذاری کتاب های خوانده شده دانست و افزود: توجه به امر کتاب و مطالعه به ارتقای فهم و دانایی افراد کمک می کند.

مدیرکل کتابخانه های عمومی گیلان نشست کتابخوان را مصداق بارز امر به معروف دانست و افزود: کتاب و کتابخوانی موضوعی است که نمی توان برای آن پایان و نهایتی را متصور بود.

تقوی با بیان اینکه به دنبال شناسایی زنجیره های اصلی کتابخوانی هستیم، گفت: برای اینکه کتاب را از غربت خارج کنیم، باید آحاد مردم و مسئولان، ترویج و توسعه بخش کتاب را دنبال کنند.

از تجربه تغییر اقلیم در گیلان تا وقوع گرد و غبار در استانهای شمالی

محمد دادرس، مدیرکل هواشناسی گیلان نیز، درباره کتاب «فَرین ترین» که با محوریت آب و هواست، ادامه داد: طی سال های اخیر با افزایش برخی پارامترهای جوی در استان گیلان مواجه هستیم، به گونه ای که ظرف مدت ۲۴ ساعت در انزلی ۳۵۴ میلیمتر باران باریده است.

وی با بیان اینکه در سال ۹۷ در املش نیز بارشی بالغ بر ۳۸۶ میلیمتر در مدت ۲۴ ساعت داشتیم، افزود: از این میزان بارش، ۲۹۱ میلیمتر فقط در هفت ساعت بارید؛ این در حالی است که میانگین بارش در کشور ۲۵۰ میلیمتر محاسبه می شود.

مدیرکل هواشناسی گیلان با اشاره به تغییرات دمایی رخ داده در سطح استان و کشور، بر لزوم سازگاری با تغییر اقلیم تاکید کرد و گفت: نیازمند توجیه شرایط اقلیمی استان برای مردم و مسئولان جهت ایجاد آمادگی برخورد با این پدیده و کاهش خسارات هستیم.

از تجربه تغییر اقلیم در گیلان تا وقوع گرد و غبار در استانهای شمالی

نیما فرید مجتهدی، اقلیم شناس و یکی از سه نویسنده کتاب «فرین ترین» نیز در ادامه، با اشاره به ویژگی های آب و هوایی گیلان و شکل گیری مهاجرت های اقلیمی به این استان، تاکید کرد: گیلان از پر مخاطره ترین مناطق ایران از حیث مخاطرات طبیعی بوده و برخی از این مخاطرات ویژه منطقه ماست.

وی، یکی از مخاطرات طبیعی گیلان را بارش برف های سنگین دانست و متذکر شد: گیلان به بارش برف های سنگین معروف است و کمتر استانی این تجربه را دارد لذا در کتاب مذکور به الگوی بارش برف های سنگین در گیلان طی سال های ۱۴۰۰-۱۳۰۰ پرداختیم.

این دکترای آب و هوا شناسی، با اشاره به وقوع ۲۰ برف سنگین در گیلان، از بارش برف به عنوان سیاسی ترین پدیده جوی کشور یاد کرد که تاکنون پنج کتاب درباره آن تالیف شده و عنوان کرد: با توجه به انتشار کلیپ هایی از برف سال ۵۰ گیلان در فضای مجازی، شاهد برخی شایعات درباره این پدیده بودیم و لذا در کتاب «فرین ترین» با استفاده از اطلاعات هواشناسی، منابع تاریخی و مصاحبه های شفاهی به ابعاد واقعی این موضوع پرداختیم.

وی برف سال 1350 گیلان را یکی از برف های شاخص کشور دانست و خاطرنشان کرد: در آن سال به مدت سه ماه در ایران برف بارید که شامل ۱۰ موج سرد و سنگین بود و موجب ماندگاری برف های قدیمی شد.

فرید مجتهدی، محور کتاب مذکور را بررسی شایعات و صحت سنجی حوادث رخ داده پیرامون این پدیده جوی دانست و ادامه داد: شاهد بارش سه برف شاخص در گیلان هستیم که شامل سال های ۱۳۲۸، ۱۳۵۰ و ۱۳۸۳ می شود؛ برف سال ۱۳۸۳ از نظر شدت بارش سهمگین بود.

یوسف شجاعی، کارشناس هواشناسی و دیگر نویسنده کتاب «فرین ترین» نیز کتاب مذکور را دارای سه فصل عنوان و اضافه کرد: در این کتاب به تحلیل داده های هواشناسی سال ۱۳۵۰ پرداختیم؛ این سال هم از نظر روزهای برفی و هم از نظر شدت سرما و یخبندان سال بسیار سختی بوده است.

از تجربه تغییر اقلیم در گیلان تا وقوع گرد و غبار در استانهای شمالی

سمانه نگاه، دکترای هواشناسی و از دیگر مالفان کتاب «فرین ترین» در پایان، اسم کتاب را دارای ریشه فارسی دانست و بیان کرد: در زبان فارسی «فرین» به معنی حد نهایی هر چیزی است و در اصطلاحات هواشناسی با پدیده هایی مواجه هستیم که گاهی از حد بحرانی خودشان خارج می شوند.

وی با بیان اینکه امروز از نظر آب و هوایی و زیست محیطی در بدترین دوران تاریخ کره زمین هستیم، خاطرنشان کرد: تغییر اقلیم گریبان گیر دنیا شده و شاهد سوختن جنگل های کانادا هستیم و هاوایی در آتش می سوزد و آتش سوزی جنگل های اسپانیا و استرالیا ادامه دارد که همه نشان دهنده این موضوع مهم است.

این پژوهشگر آب و هوا، کشور ایران را همچون سایر کشورهای دنیا متاثر از تغییر اقلیم دانست و عنوان کرد: دنیا پدیده تغییر اقلیم را پذیرفته و ما نیز باید مهارت های لازم را برای سازگاری با تغییر اقلیم پیدا کنیم و به طرف کاهش مصرف سوخت های فسیلی و استفاده از سوخت های جایگزین آن برویم.

وی با بیان اینکه رژیم بارش ها در گیلان تغییر کرده و در حال تجربه تغییر اقلیم هستیم، متذکر شد: در گذشته در پاییز و زمستان با هوای ابری و بارش مداوم و ملایم باران مواجه بودیم، اما اکنون موج های بارشی کوتاه و شدید شده و خسارت زیادی را به زیرساخت ها وارد می کند.

نگاه، تغییر اقلیم را جدی دانست و اضافه کرد: سالانه ایستگاه های هواشناسی ما رکوردهای دمایی را ثبت می کنند و پدیده گرد و غبار در استانی مانند گیلان نیز از پیامدهای تغییر اقلیم است، زیرا کسی تصور نمی کرد که در استان های شمالی گرد و خاک داشته باشیم.

این دکترای هواشناسی، همچنین به کاهش تراز آب دریای خزر ناشی از افزایش دما و بالا رفتن تبخیر اشاره کرد و گفت: پدیده تغییر اقلیم قابل انکار نیست و باید در سطح کلان به آن توجه کنیم.

از تجربه تغییر اقلیم در گیلان تا وقوع گرد و غبار در استانهای شمالی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha