به گزارش ایسنا، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارش خود نوشت: در بخش کوچکی از اتاق کنترل مرکزی نیروگاه هستهای فوکوشیما دایچی، کلید انتقال آب تصفیه شده روشن است. نموداری روی یک مانیتور کامپیوتری که در نزدیکی آن قرار دارد، کاهش مداوم سطح آب را نشان میدهد، زیرا پساب رادیواکتیو تصفیه شده رقیق شده و در حال تخلیه در اقیانوس آرام است.
در منطقه ساحلی نیروگاه، دو پمپ آب در حال کار هستند و جریان شدید آب دریا را از طریق لولههایی به رنگ آبی آسمانی به سمت راس بزرگ هدایت میکنند، جایی که آب تصفیهشده که از طریق یک لوله سیاه بسیار نازکتر از مخازن بالای تپه پایین میآید، صدها بار پیش از رهاسازی رقیق میشود.
صدای جریان آب رادیواکتیو تصفیه شده و رقیق شده به داخل یک استخر ثانویه زیرزمینی شنیده میشود.
کنیچی تاکاهارا، سخنگوی هلدینگ شرکت برق توکیو که یک تور رسانهای را برای بازدید رسانههای خارجی از نیروگاه پس از آغاز روند تخلیه پساب فوکوشیما همراهی میکرد، تاکید کرد که بهترین راه برای از بین بردن آب آلوده به رادیواکتیو، حذف زبالههای سوخت ذوب شده است.
اما به گفته تاکاهارا، کمبود اطلاعات از داخل راکتورهای هستهای، برنامهریزی و ایجاد تکنولوژی رباتیک لازم و تأسیساتی برای حذف سوخت ذوب شده را بسیار دشوار میکند.
وی افزود: حذف بقایای سوخت ذوب شده به این سادگی نیست که بتوانیم آن را بیرون بیاوریم و سپس از بین ببریم.
بنابر گزارش آسوشیتدپرس، رهاسازی آب تصفیه شده فوکوشیما به داخل اقیانوس آرام برای چندین دهه به شدت با مخالفت گروههای ماهیگیری و انتقاد کشورهای همسایه مواجه شده است. چین در واکنش به این اقدام بلافاصله واردات غذاهای دریایی از ژاپن را ممنوع کرد. در سئول نیز، هزاران نفر از مردم کره جنوبی در روزهای اخیر برای محکوم کردن این اقدام تظاهرات کردند و از ژاپن خواستند که آن را در مخزن نگه دارد.
مدیریت حجم فزاینده فاضلاب رادیواکتیو نیروگاه فوکوشیما دایچی که در بیش از ۱۰۰۰ مخزن نگهداری میشود، از زمانی که این نیروگاه در اثر زلزله و سونامی عظیم در ۱۱ مارس ۲۰۱۱ ویران شد، یک خطر ایمنی و یک بار سنگین بوده است. در حال حاضر نزدیک به ۹۸ درصد از ظرفیت این مخازن که بالغ بر ۱.۳۷ میلیون تن است، پر شدهاند.
رهاسازی آب در دریا نقطه عطفی برای از برچیدن این نیروگاه است که انتظار میرود چندین دهه طول بکشد. اما این تازه آغاز چالشهای پیش رو است، مانند حذف زبالههای سوخت مذاب رادیواکتیو کشنده که در سه رآکتور آسیب دیده باقی مانده است. اقدامی که اگر روزی انجام شود بسیار دلهرهآور خواهد بود.
هلدینگ توکیو الکتریک پاور (TEPCO)، بهعنوان اپراتور فوکوشیما رهاسازی اولین بخش ۷۸۰۰ تنی از ۱۰ مخزن گروه B را آغاز کرده است که کمترین آلودگی به رادیواکتیو در میان پساب نیروگاه را دارد.
آنها میگویند که آب تا سطوح ایمنتر از استانداردهای بینالمللی تصفیه و رقیق میشود و تاکنون، آزمایشات تپکو و سازمانهای دولتی هیچ رادیواکتیویته قابل تشخیصی را در نمونههای آب دریا و ماهیهایی که پس از رهاسازی پساب گرفته شده، پیدا نکرده است.
دولت ژاپن و تپکو میگویند که رهاسازی آب گامی اجتناب ناپذیر در روند انحلال نیروگاه فوکوشیما دایچی است.
از زمانی که زلزله و سونامی سیستمهای خنک کننده نیروگاه را تخریب کرد و باعث ذوب شدن سه راکتور آن شد، آب خنک کننده بسیار آلوده وارد شده به راکتورهای آسیب دیده بهطور مداوم به زیرزمین ساختمانها نشت کرده و با آب های زیرزمینی مخلوط میشود. مقداری آب برای خنک کردن سوخت هستهای بازیافت میشود، در حالی که بقیه در مخازن ذخیره میگردد.
اکنون تخلیه پساب آلوده با سرعت روزانه ۴۶۰ تن آغاز شده و به کندی پیش میرود. تپکو قصد دارد تا پایان مارس ۲۰۲۴، ۳۱۲۰۰ تن آب تصفیه شده را آزاد کند که تنها ۱۰ مخزن را خالی میکند، زیرا نیروگاه کماکان به تولید آب رادیواکتیو ادامه میدهد.
جونیچی ماتسوموتو، مدیر اجرایی تپکو که مسئول رهاسازی آب تصفیه شده است، گفت: سرعت تخلیه در آینده افزایش مییابد و حدود یک- سوم مخازن ظرف ۱۰ سال آینده برداشته میشود و فضایی را برای برچیدن نیروگاه آزاد میکند. این آب طی ۳۰ سال رهاسازی میشود اما تا زمانی که سوخت ذوب شده در راکتورها باقی بماند، در آینده به آب خنک کننده نیاز خواهد داشت.
حدود ۸۸۰ تن سوخت هستهای ذوب شده رادیواکتیو در داخل راکتورها باقی مانده است. تاکاهارا، سخنگوی تپکو میگوید که کاوشگرهای رباتیک اطلاعاتی به دست آوردهاند اما وضعیت زبالههای سوختی ذوب شده تا حد زیادی ناشناخته است و مقدار آن می تواند حتی بیشتر هم باشد.
تاکاهارا گفت که حذف آزمایشی زبالههای ذوب شده با استفاده از یک بازوی رباتیک غول پیکر کنترل از راه دور قرار است در اواخر سال جاری (میلادی) در واحد دو نیزوگاه آغاز شود، اگرچه مقدار بسیار کمی خواهد بود.
بنابر این گزارش، حذف سوخت مصرفشده از استخر خنککننده راکتور واحد یک نیز قرار است در سال ۲۰۲۷ آغاز شود. قسمت بالای راکتور هنوز پوشیده از زبالههای ناشی از انفجار ۱۲ سال پیش است و باید پس از قرار دادن پوشش محافظ برای جلوگیری از انباشت گرد و غبار رادیواکتیو تمیز شود.
اطلاعات به دست آمده از یک کاوشگر روباتیک نشان میدهد که بخش اعظم هسته راکتور شماره یک این نیروگاه که بیشترین آسیب را دیده بود، ذوب شده و سقوط کرده است.
دولت ژاپن تاکنون به تعهد اولیه خود برای تکمیل عملیات انحلال نیروگاه فوکوشیما طی یک بازه ۳۰ تا ۴۰ ساله پایبند بوده است اما وجود مشکلاتی برای جمعآوری اطلاعات از وضعیت دقیق داخل راکتورها این کار را با دشواریهای غیر قابل پیشیبینی مواجه کرده است.
تعجیل در روند اجرای عملیات میتواند خطرات بیشتری به همراه داشته باشد، از جمله کارگران را در معرض تشعشعات رادیواکتیو بیشتر قرار دهد و آسیبهای زیست محیطی بیشتری ایجاد کند. برخی از کارشناسان میگویند که حذف تمام زبالههای سوختی ذوب شده تا سال ۲۰۵۱ غیرممکن خواهد بود و در صورت تحقق، ۵۰ تا ۱۰۰ سال طول میکشد.
انتهای پیام
نظرات