به گزارش ایسنا، «آبایومی آزیکیوه» گفت: نیجر پایگاه بسیاری از عملیاتهای نظامی و اطلاعاتی پنتاگون در قاره آفریقاست. سازمان افریکام در اکتبر ۲۰۰۷ و با دستور رئیس جمهور وقت آمریکا، جورج دبلیو بوش تاسیس شد و سالهای بعد توسط دولتهای دموکرات و جمهوری خواه گسترش یافت.
این تحلیلگر به وبسایت پرس تی وی گفت: افریکام مقصر اصلی تخریب لیبی در سال ۲۰۱۱ و همچنین بیثباتی در سراسر شمال و غرب آفریقا در بیش از یک دهه گذشته بوده است.
آریکیوه این گفتگو را در حالی انجام داد که بلوک غرب آفریقا (اکوواس) برای مداخله نظامی در نیجر در صورتی که تلاشهای دیپلماتیک برای خنثی کردن کودتای نظامی در این کشور به شکست بینجامد، اعلام آمادگی کرده است. در جریان این واقعه، دولت محمد بازوم، رئیس جمهور طرفدار غرب نیجر سرنگون شد.
به گفته این تحلیلگر، ایالات متحده، فرانسه و سایر کشورهای عضو ناتو در پشت تهدیدهای نظامی علیه نیجر هستند.
وی افزود: آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا بارها گفته است که دولت بایدن از اکوواس حمایت میکند و این نشان میدهد که واشنگتن از بازگشت محمد بازوم و شرایط به حالت قبل، حمایت میکند.
آریکیوه در پاسخ به این سوال که آیا ایالات متحده و فرانسه واقعا نگران دموکراسی در نیجر هستند، گفت: آمریکا و فرانسه هرگز نگران دموکراسی در نیجر و یا هیچ نقطه از آفریقا نیستند و آنها تنها به فکر منافع اقتصادی و ژئواستراتژیک خود هستند.
وی افزود: دولتهای زیادی در سراسر آفریقا و یا سراسر جهان وجود دارند که دموکراتیک نیستند اما چون متحد واشنگتن هستند، چنین رویکردی در قبال آنها اتخاذ نمیشود. در حال حاضر، رسانههای غربی و تحت کنترل این دولتها، با لحاظ کردن منافع خود، اخبار و تحولات نیجر را پوشش میدهند.
این تحلیلگر گفت: صنعت اورانیوم نیجر، هشتمین صنعت بزرگ در جهان، متعلق به فرانسه است و توسط این کشور ارائه میشود. این محصول استراتژیک در ساخت سلاحهای هستهای و تولید انرژی استفاده میشود و به عنوان فلزی حیاتی در اقتصاد کشورهای غربی شناخته میشود.
با این حال، ازیکیوه به این نکته نیز اشاره کرد که روحیه ضدامپریالیستی در سراسر غرب آفریقا در حال گسترش است. وی گفت: اکنون مردم به فرانسه و دیگر دولتهای امپریالیستی «نه» میگویند. این همان نکته مهم در تحولات اخیر است.
این تحلیلگر ادامه داد: علیرغم تهدیدها توسط کشورهای امپریالیستی، دولت حاکم در نیجر و مردم منطقه و همچنین برخی از دولتها، موضوع دخالت ناتو را که میتواند عواقب فاجعه باری را به دنبال داشته باشد، رد میکنند.
انتهای پیام
نظرات