دکتر آروین نجفی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: درد کمر به عنوان شایعترین علت مراجعه بیماران به پزشکان متخصص ارتوپدی، روماتولوژی و جراحان مغز و اعصاب بوده و بعد از سرماخوردگی دومین علت مراجعه به پزشکان عمومی است. علل مختلفی مانند بیماریهای کلیوی، عفونتها و ناراحتیهای گوارشی نیز میتواند باعث درد در ناحیه کمر شود.
وی در ادامه افزود: زمانی که بیمار با شکایت درد کمر به ما مراجعه میکند، باید شرح حال دقیقی از زمان شروع درد در بیمار، علائم همراه آن و ارتباط درد با سابقه زمینخوردن، تصادف یا حوادث دیگر و بیماریهای همراه بیمار داشته باشیم. چنانچه منشأ درد هیچکدام از عوامل ذکرشده نباشد، بر اساس شرح حال اقدام به معاینه بیمار میکنیم. در معاینه اینکه قدرت عضلات فرد کاهش یافته یا خیر یا اینکه احساس بیحسی و سوزنسوزنشدن در اندام تحتانی برای دیسک کمر و در دستها برای دیسکگردن دارد یا خیر، مهم بوده و به تشخیص ما خیلی کمک میکند.
وی درباره لزوم انجام تصویربرداریهای تکمیلی در تشخیص دیسک گفت: در بسیاری از مواقع اصلا نیازی به MRI نبوده و پزشک با معاینه بالینی، بیماری فرد را با تجویز داروهای ضد التهاب و مکملهای حاوی ویتامین دی و کلسیم، ورزش، استخر و آبدرمانی مداوا میکند. یکسری علائم خطر وجود دارند که چنانچه در شرح حال و معاینه بالینی بیمار ثبت شده باشد، بیمار کاندید انجام تصویربرداریهای ساده و تکمیلی و همچنین نوار عصب و عضله میباشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز افزود: یکی از این موارد سن بیمار است. در اطفال و نوجوانان بدون سابقه ضربه انتظار درد دائمی در کمر نداریم اما در صورت وقوع کمردرد با مشخصات فوقالذکر در سن کمتر از ۱۰ سال، نیاز به بررسی بیشتری دارند. اما طیف سنی بالای ۴۰ سال چون انواع غربالگری سنی از آن شروع میشود. در مورد دردهای کمر هم به همین نحو است و کمی جدیتر مشکل را بررسی میکنیم. اگر شواهدی از درگیری ریشههای عصبی یا بیاختیاری مدفوع و ادرار داشته باشند، باید تصویربرداری تکمیلی انجام شود.
دکتر نجفی در پاسخ به اینکه آیا فیزیوتراپی در درمان دیسک موثر است یا خیر افزود: در فیزیوتراپی قرار نیست دیسک به صورت کامل درمان شود، بلکه نکته مهم در فیزیوتراپی بهبود علائم و درد بیماران است. اما چنانچه با درمانهای مذکور بیمار بهبود پیدا نکند، پزشکان بر اساس شدت بیرون زدگی دیسک و علائم بیماران یا تنگی کانال نخاعی کمر یا گردن، عمل جراحی را پیشنهاد میکنند. اینکه چه عملی برایشان انجام شود بر اساس شدت علائم بیماران و میزان بیرون زدگی دیسک و علائم همراه، متفاوت خواهد بود.
این متخصص ارتوپدی ادامه داد: بر اساس اینکه بیمار در چه سنی بوده و میزان فعالیت وی چقدر است یا اینکه ورزشکار حرفهای باشد یا خیر و در چه شغلی فعالیت میکند، ممکن است به جوشدادن مهرهها به یکدیگر نیاز باشد. عمل با برداشتن دیسک و بخشی از مهرهها به نام لامینا انجام میشود که این عمل سبکتری در جراحیهای دیسک است و بیمار سریعتر به فعالیت اولیهاش برمیگردد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی خاطرنشان کرد: اما در سنین بالاتر که ممکن است ناپایداری در مهرههای ستون فقرات وجود داشته باشد، حتما نیاز است جوش دادن مهرهها انجام شود. این کار به صورت تعبیه پیچهایی به ستون فقرات انجام میشود. این نوع عمل هم با توجه به تکنولوژیهای پزشکی نگرانی ندارد و کاملا با بدن بیماران سازگار است. بیماران میتوانند فردای پس از عمل جراحی، همراه با گردنبند و کمربند طبی راه بروند و بعد از ۴ تا ۶ هفته به زندگی عادی برگردند.
دکتر نجفی در خصوص علل بروز دیسک گفت: عوامل مختلفی در ایجاد بیماری دیسک ستون فقرات موثر هستند و نمیتوان گفت دقیقا چه عاملی باعث آن میشود. بنابراین از استعداد ژنتیکی که میتواند باعث تنگی کانال نخاعی شود، تا ورزش نکردن و مصرف نکردن مکملهای غذایی حاوی کلسیم و ویتامین دی و لبنیات و یا بیماریهایی که تحت عنوان بیماریهای شغلی نام برده میشود، در این خصوص موثر است.
وی ادامه داد: افرادی که طولانی مدت با رایانه سر و کار دارند یا افرادی که اجسام سنگین بلند میکنند مستعد بیماری دیسک ستون فقرات هستند. از این رو توصیهمان این است که در فواصل کار، حداقل ۱۵ دقیقه استراحت کنند و حین کار چشمهایشان را ببندند و به عضلات گردنشان نرمش بدهند تا باعث بروز و تشدید این بیماری در ستون فقراتشان نشوند.
این پزشک در مورد ضرورت جراحی دیسک اظهار کرد: مبتلایان به دیسکهای گردن و کمر حتما با مشورت پزشک متخصص به نتیجه برسند که عمل جراحی ضرورت دارد یا خیر. در صورتی که پزشک درمانهای اولیه را انجام داده و بهبودی حاصل نشده و یا بیمار در بدو ورود با علائم حاد دیسک مثل بیاختیاری ادرار و مدفوع، کاهش قدرت شدید عضلات به پزشک مراجعه میکند، باید به صورت اورژانس عمل جراحی انجام دهد. توصیه میکنیم در این مورد بیماران به پزشک مورد نظرشان اعتماد کنند.
دکتر نجفی در پایان توصیه کرد: پیشگیری همواره بهتر از درمان است. برای جلوگیری از بروز دیسک، باید ورزش را در خلال کارهای روزمره داشته باشیم، مصرف کافی مواد غذایی کلسیم و ویتامین دی و در صورت تجویز پزشک، مصرف مکملهای حاوی ویتامین دی و کلسیم ضروری است. نرمشهای ویلیامز به صورت صبحگاهی و شبانگاهی میتواند از ابتلای دیسک جلوگیری کند. چنانچه کار با اجسام سنگین دارند باید استراحت و اصول صحیح بلند کردن اجسام را نیز رعایت کنند.
انتهای پیام
نظرات