• دوشنبه / ۳۰ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۰:۵۲
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1402053019110
  • خبرنگار : 71038

کنعانی: موضوع منا در مذاکرات با عربستان مطرح شده/ سقف زمان اجرای توافق اخیر با آمریکا ۲ ماه است

کنعانی: موضوع منا در مذاکرات با عربستان مطرح شده/ سقف زمان اجرای توافق اخیر با آمریکا ۲ ماه است
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

به گزارش ایسنا، «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این نشست با اشاره به فرا رسیدن روز گرامیداشت یاد قربانیان تروریسم، گفت: جمهوری اسلامی ایران در صف مقدم مبارزه با تروریسم قرار دارد و همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بزرگترین سازمان ضد تروریستی در جهان است.

وی همچنین با اشاره به پشت سر گذاشتن ۲۸ مردادماه گفت: حدود ۷۰ سال از کودتای آمریکایی و انگلیسی ۲۸ مرداد علیه دولت ملی در ایران می‌گذرد و مصاحبه اخیر وزیر خارجه اسبق  انگلیس در مصاحبه با گاردین در این ارتباط قابل توجه بود.

کنعانی با بیان اینکه دولت‌های آمریکا و انگلیس باید  به خاطر دخالت‌هایشان در امور داخلی ایران در طول سال های گذشته پاسخگو باشند، گفت: پایان دادن به اتخاذ مواضع غیرسازنده و مداخله جویانه در امور داخلی ایران اولین گام ضروری در این رابطه است.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در پاسخ به سوالی در مورد روند کنونی تبادل زندانیان و آزادسازی پول های ایران در کره جنوبی و این که این روند چه میزان طول خواهد کشید، گفت: بازه زمانی مشخص شده در این ارتباط از سوی  مقامات ذیربط حداکثر تا سقف دو ماه در نظر گرفته شده بود و در این مسیر توافق شکل گرفت.

وی با بیان این که روند اجرایی در مسیر توافق در حال پیشرفت است، گفت: برخی از گمانه‌زنی‌های مطرح شده در ارتباط با این موضوع محلی از اعتبار ندارد و ما به روند کار توجه می‌کنیم.

کنعانی تصریح کرد: خوشبین هستیم  که در بازه زمانی مشخص شده روند انتقال پول‌های ایران انجام شود و براساس اطلاعی که داریم مبتنی بر توافق انجام شده، کار در روند خوبی در حال انجام است.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوال دیگری در مورد آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران در دیگر کشورها تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در احقاق حقوق ملت ایران کوتاهی نکرده و نخواهد کرد و با جدیت این مسیر را ادامه می‌دهد.

کنعانی در پاسخ به سوال یک خبرنگار ژاپنی مبنی بر اینکه در برخی از رسانه‌ها منتشر شده که احتمالاً در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل نشست مستقیمی بین مقامات ایران و آمریکا برگزار خواهد شد، گفت: هیچ برنامه‌ای برای انجام مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد و یا جای دیگری وجود ندارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در همین ارتباط گفت: مذاکرات غیر مستقیمی بین ایران و آمریکا صرفا در چارچوب مذاکرات تعریف شده، انجام شده است. این مذاکرات در ارتباط با تبادل زندانیان و رفع انسداد دارایی‌های ایران و انجام مذاکرات رفع تحریم‌ها بوده است.

کنعانی در بخشی دیگر از صحبت‌های خود در این نشست مطبوعاتی تاکید کرد : علاوه بر آزادی دارایی‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی،  روند انتقال بخش دیگری از دارایی‌های ایران در عراق نیز به تدریج شروع شده است و بخشی از آن نیز منتقل شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین اعلام کرد که ایران در نشست مسکو که در ارتباط با موضوع افغانستان در مهرماه برگزار می‌شود، شرکت خواهد کرد.

وی گفت : تا آنجا که اطلاع داریم دولت میزبان، از هیات طالبان نیز برای شرکت در این نشست دعوت به عمل آورده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی گفت: به زودی استقرار سفرای ایران و عربستان در ریاض و تهران انجام می‌شود.
وی گفت: سفیر ایران در عربستان طی روزهای آینده در سفارت کشورمان در ریاض مستقر خواهد شد.

وی  در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا در جریان مذاکرات اخیر  ایران و عربستان در ارتباط با حادثه منا نیز صحبت شده است، گفت: این موضوع در جریان رایزنی‌های وزیر امور خارجه کشورمان با همتای عربستانی خود مطرح شده است و ما اهتمام داریم که در چارچوب فضای جدید ایجاد شده در مناسبات دو کشور این مسئله را پیگیری کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با دیدار روز جمعه وزیر خارجه با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی و اینکه آیا در این گفت‌وگوها در ارتباط با موضوع حضور نیروهای نظامی آمریکا در خلیج فارس نیز رایزنی و گفت‌وگو شد، گفت: گفت‌وگوهای مفصل، متنوع و همچنین سازنده و مثبتی با مقامات عربستان از جمله آقای محمد بن سلمان داشتیم.

روند همکاری‌ها و گفت‌وگوهای دو کشور رو به جلوست و می‌تواند فضای جدیدی را در روند مناسبات ایران و عربستان باز کند.

وی ادامه داد: دیدگاه جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با حضور نیروهای فرامنطقه‌ای در خلیج فارس روشن است. ما این حضور را مخل ثبات در منطقه می‌دانیم و معتقدیم که کشورهای منطقه می‌توانند در ارتباط با ایجاد امنیت در منطقه همکاری‌های مشترکی داشته باشند و ما بر امنیت درون زا تاکید داریم.

وی گفت: ما به طور معمول دیدگاه‌های خود را در دیدارهای دو جانبه با طرف‌های گفت‌وگویمان بیان می‌کنیم و در این زمینه تبادل نظر صورت می‌گیرد.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با سفر اخیر مدیرکل غرب آسیای وزارت خارجه به لبنان و رایزنی‌هایش با مقامات این کشور عربی گفت: شرایط لبنان به گونه‌ای است که ما نیازمند مشورت دائمی با طرف‌های لبنانی و انجام گفت‌وگوهای کارشناسی و تخصصی هستیم.

وی تصریح کرد: جناب آقای شوشتری در چارچوب مسئولیت خود برای تبادل نظر با مقامات لبنانی به بیروت سفر کردند و در جریان این سفر و گفت‌وگو با مقامات این کشور آخرین وضعیت و شرایط سیاسی لبنان مورد توجه قرار گرفت.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: ما با نگاه کمک به وضعیت لبنان و کمک به برادران لبنانی، همواره مسیرهای مشورتی را برای رایزنی و گفت‌وگو با مقامات لبنانی تعریف کرده‌ایم و این مسیر ادامه پیدا می‌کند.

سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با آخرین اقدامات ایران برای آزادی حمید نوری تبعه ایرانی که در سوئد در زندان است، گفت: ما بارها اعلام کرده‌ایم که به بازداشت ایشان اعتراض جدی داریم و خواستار آزادی بدون قید و شرط این شهروند ایرانی هستیم.

وی با ارائه توضیحاتی در مورد پیگیری‌های پرونده این شهروند ایرانی از سوی وزارت خارجه و قوه قضائیه گفت: ما به روندهای قضایی و حمایت‌های کنسولی از این شهروند خود بی توجه نبوده‌ایم و این موضوع را مرحله به مرحله و با جدیت دنبال کردیم.

وی افزود: در زمینه اعطای تسهیلات کنسولی نیز تا آنجا که دولت سوئد همکاری کرده و توانسته‌ایم تلاش کردیم و به این مسیر ادامه می‌دهیم.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با روابط ایران و عربستان، گفت: در چارچوب توافق دو کشور ایران و عربستان برای ازسرگیری روابط شاهد این بودیم که بیانیه پکن ۱ و ۲ منتشر شد و این بیانیه‌ها نیز به صورت رسانه‌ای منتشر شد.

وی افزود: در بیانیه پکن ۲ که از سوی وزیران خارجه دو کشور منتشر شد بر نافذ بودن موافقتنامه‌های قبلی صورت گرفته بین دو کشور تاکید شد و ما اکنون در حال مذاکره برای اجرای آن موافقتنامه‌ها هستیم.

وی ادامه داد: همچنین بین دو کشور این توافق وجود دارد که مبتنی بر شرایط جدید و در راستای گسترش روابط موافقتنامه‌ها و تفاهم‌نامه‌های جدیدی ایجاد شود.

کنعانی همچنین اظهار کرد: دو کشور به دنبال این هستند که اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور را نیز هر چه زودتر برگزار کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گفته می‌شود سطح آب دریای خزر کاهش پیدا کرده و ایران در این ارتباط چه اقداماتی انجام داده است، گفت: بر اساس آنچه که کارشناسان تاکید می‌کنند موضوع کاهش سطح آب دریای خزر یک پدیده ناشی از تغییر اقلیمی، گرمایش زمین و کاهش ورودی آب رودخانه‌های منتهی به دریای خزر است.

این مقام مسئول در وزارت امور خارجه تصریح کرد: این موضوع مورد اهتمام ماست و در چارچوب گروه کاری مقامات عالی رتبه کشورهای حاشیه خزر مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در این نشست که قرار است به زودی برگزار شود یکی از مسائل مورد بحث این موضوع خواهد بود. این وضعیت و دلایل آن مورد بررسی قرار می‌گیرد تا در ارتباط با آن چاره اندیشی شود.

کنعانی تصریح کرد: ایران همچنین این موضوع را در چارچوب کنوانسیون تهران که مربوط به پنج کشور ساحلی دریای خزر است و حدود ۲۰ سال پیش امضا شده است مورد توجه قرار می‌دهیم.

وی ادامه داد: این موضوع در مشورت نزدیک با وزارت خارجه و سازمان محیط زیست دنبال می‌شود و همانطور که اشاره کردم در چارچوب چند جانبه در قالب همکاری کشورهای حاشیه خزر نیز با جدیت دنبال خواهد شد.

کنعانی گفت: اعداد و ارقامی که در مورد سطح کاهش آب دریای خزر مطرح می‌شود را من نمی‌توانم تایید کنم و مقامات ذیربط باید در ارتباط با آن اظهار نظر کنند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با افزایش حضور نیروهای نظامی آمریکایی در منطقه نیز گفت: آمریکا از تقویت روند همکاری بین کشورهای جنوب و شمال خلیج فارس نگران است و در همین چارچوب می‌بینید که همزمان با افزایش روند همگرایی بین کشورهای حاشیه خلیج فارس ادعاهایی از سوی دولت آمریکا مطرح می‌شود و یا اینکه نیروهای نظامی جدیدی به منطقه اعزام می‌شود. این اقدامات کاملا تحریک کننده است و بر خلاف روندی است که اکنون در منطقه ما شاهد آن هستیم.

وی ادامه داد: ما خوش‌بین هستیم که روند همکاری‌ها در منطقه با سرعت بیشتری به سمت جلو حرکت کند و ما شاهد شکل‌گیری ثبات در منطقه با تمرکز بر امنیت درون‌زا باشیم.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از صحبت‌های خود در این زمینه گفت: نیروی دریایی ایران با هوشیاری، دقت و به صورت حرفه‌ای با هر گونه اقدام غیر قانونی از ناحیه هر طرفی که باشد برخورد خواهد کرد. این برخورد حرفه‌ای، هوشمندانه و قانونی است. ما تحولات در منطقه را با دقت رصد می‌کنیم و در مورد این تحولات با کشورهای پیرامونی منطقه خلیج فارس تبادل نظر و رایزنی داریم.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری سوریه مبنی بر اینکه آمریکا تلاش می‌کند که ارتباط بین ایران، سوریه و عراق را با اشغالگری خود در سوریه قطع کند، گفت: ما بارها اعلام کردیم که حضور نیروهای آمریکایی در سوریه غیر قانونی است و دولت سوریه نیز خواستار ‍ پایان اشغالگری نیروهای آمریکایی در سوریه است.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: حضور ایران در سوریه به درخواست دولت سوریه و در چارچوب همکاری‌های مشترک دو کشور برای مقابله با تروریست صورت گرفته است.

کنعانی همچنین با بیان اینکه حضور ایران در سوریه مستشاری است، ادامه داد: اقدامات آمریکا در سوریه علیه تمامیت و حاکمیت ارضی این کشور و دیگر نیروهای کمک کننده به سوریه برای مقابله با تروریست غیر قانونی است. ما معتقدیم که این اشغالگری زمینه را برای انجام اقدامات گروه‌های تروریستی فراهم کرده است و ما خواهان حاکمیت کامل دولت سوریه بر تمامیت ارضی این کشور و خروج نیروهای نظامی آمریکا از این کشور هستیم.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به پرسش دیگری با بیان اینکه موضوع همکاری با بریکس برای ایران حائز اهمیت است، تصریح کرد: اطلاعات تکمیلی در مورد حضور رئیس‌جمهور در نشست بریکس پلاس که به دعوت رئیس جمهور آفریقای جنوبی صورت می‌گیرد از سوی نهاد ریاست جمهوری انجام می‌شود.

وی در ادامه با بیان اینکه بریکس یک نهاد نوظهور اقتصادی است و در حال پیدا کردن جایگاه ویژه‌ای است، گفت: ایران همکاری خوبی با تمام کشورهای بریکس دارد و این همکاری‌ها در حوزه‌های اقتصادی در حال گسترش است.

وی با بیان اینکه هدفگذاری ما تقویت همکاری‌ها با اعضای بریکس و عضویت در این سازمان است، تصریح کرد: این هدفگذاری در مسیر خود در حال حرکت است و ما معتقدیم که ارتقاء همکاری‌های ایران و بریکس یک منفعت دو جانبه هم برای ایران و هم برای اعضای بریکس است.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه شب گذشته برخی از رسانه‌های آمریکایی مدعی شدند که محموله نفتی توقیف شده ایران در تگزاس آمریکا در حال تخلیه است و آیا ایران این خبر را تایید می‌کند و آیا این محموله برای ایران است، گفت: من نیز چنین خبری را در رسانه‌ها مشاهده کردم. اطلاعات تایید شده‌ای در این ارتباط در اختیار ندارم و از سوی دولت آمریکا نیز موضعی را در ارتباط با این خبر شاهد نبودیم. بنابراین در حال حاضر نمی‌توانم در این ارتباط اظهار نظر کنم.

کنعانی در عین حال افزود: یک اصل کلی وجود دارد که مقامات آمریکایی نیز از آن اطلاع دارند و آن این است که دوران بزن در رو تمام شده است. ایران نسبت به هر گونه تعرضی به حقوق خود دست بسته نخواهد بود و حقوق ملت ایران را استیفا می‌کند و دست تعرض کننده را کوتاه می‌کند. ایران در موارد متعددی در این ارتباط با قوت عمل کرده و در عمل نشان داده است که دست بسته نیست.

وی خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: در مورد آنچه که شما اشاره کردید اطلاعات تایید شده‌ای ندارم و اظهار نظر نمی‌کنم ولی بطور کلی هر گونه تعدی به نفتکش‌های ایران مصداق بارز راهزنی دریایی و نقض مقررات بین‌المللی است.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران  درباره روابط تجاری و اقتصادی بین ایران و عربستان گفت: در جریان دیدار دو وزیر خارجه درباره فعال سازی دوباره موافقت‌نامه‌های موجود دو کشور و شروع مذاکرات برای انعقاد اسناد جدید مورد نیاز در روند توسعه همکاری‌های دوجانبه گفت‌وگو و رایزنی‌های خوبی انجام شد .

وی همچنین افزود: در جریان رایزنی‌های اخیر مقامات دو کشور در مورد همکاری‌های ایران و عربستان در زمینه‌های اقتصادی و تجاری و حمایت متقابل از سرمایه‌گذاری و ... گفتوگو و رایزنی انجام گرفت.  

کنعانی همچنین تصریح کرد: در سفر وزیر امور خارجه به عربستان ، طرف عربستانی مجددا دعوت پادشاه عربستان از آقای  رئیسی برای سفر به این کشور را تجدید کرد و در بین مقامات دو کشور این  اتفاق نظر وجود دارد که زمینه‌های انجام این سفر در زمان مناسب فراهم شود.

وی در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با برخی از مسائل آبی بین ایران و عراق و برخی از مسائل منتشر شده در این ارتباط در رسانه‌ها نیز گفت: مسائل آبی در چارچوب کمیته‌های فنی و حقوقی بین ایران و عراق مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد و هیچ مانعی در گفت‌وگوهای هیأت‌های حقوقی و تخصصی دو کشور وجود ندارد و حسب نیاز به صورت دوره‌ای تشکیل می‌شود.

وی ادامه داد: اظهارنظرهای رسانه‌ای در این زمینه کمک کننده نیست و باید کار در مسیر تخصصی و فنی خود به پیش رود.

کنعانی همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره تکرار اهانت به قرآن کریم  در برخی از کشورهای اروپای شمالی گفت: در اعتراض به این موضوع روز گذشته کاردار دوکشور سوئد و دانمارک در غیاب سفیرانشان به وزارت خارجه احضار شدند. ایران پیش از این هم اعلام کرده بود که در اعتراض به اهانت به قرآن کریم در سوئد و عدم اقدام جدی و بازدارنده دولت سوئد ، سفیر جدید این کشور  در تهران را نمی‌پذیرد  و به همین خاطر کاردار این کشور به وزارت  امور خارجه احضار شد. کاردار دانمارک هم در غیاب سفیر این کشور به وزارت خارجه احضار شد.

وی با بیان این که  نمی‌توان به بهانه آزادی بیان اقدام به اهانت به قرآن کریم کرد، گفت: دولت‌های سوئد و دانمارک اعلام کرده‌اند  به دنبال اقدامات بازدارنده و تعدیل قوانین داخلی خود هستندکه اجازه تکرار این اقدامات داده نشود و ما به عمل این کشورها در این زمینه توجه می‌کنیم

کنعانی اظهار کرد: این دولت‌ها با اجازه دادن به تکرار  این اقدامات خود را در مقابل دنیای اسلام و بیش از دو میلیارد مسلمان دنیا قرار می‌دهند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha