روز جهانی هرگز تسلیم نشو یک رویداد سالانه به منظور تجدید نظر در ارزشهایی مانند ایستادگی، انگیزه، اراده و مقاومت در برابر چالشها و موانع تشکیل شده است. هدف از برگزاری این روز، الهام بخشی به افراد در مواجهه با دشواریها و ترویج ایدههایی است که هرگز نباید تسلیم شویم.
خبرنگار ایسنا به مناسبت این روز و اعلام نتایج کنکور که روحیه اغلب جوانان را تحت تاثیر قرار میگیرد با احمد پدرام، مشاور و رواشناس بالینی به گفتوگو پرداخت، که متن این مصاحبه را در ادامه خواهید خواند.
احمد پدرام، در گفتوگو با ایسنا، درباره چگونگی همدردی با کنکوریها بعد از دیدن نتایج، اظهارکرد: یکی از موضوعاتی که متاسفانه دربین والدین دانش آموزان کنکوری رایج بود، این است که با اصرار و فشارها بر درس خواندن فرزند خود، تنشهایی را برای او به وجود میآورند و زمانی که فرد از رتبه و رشته خوب در کنکور برخوردار نمیشود، با کلمه مهم نیست آنها را به بیاعتمادی دچار میکنند و به نوعی همدلی و همراهی با فرزند خود را ندارند.
وی همدردی والدین با فرزندان را از الزامات دانست و افزود: هنگامی که والدین در برابر نتایج کنکور با فرزند خود همدردی کنند و به آنها بگویند شما تلاش خود را انجام دادی و سخت است که نتیجه دلخواهات را به دست نیاوردی و ماهم از این بابت ناراحت هستیم، این کلمات یک نوع درک نسبی متقابل است.
این روانشناس بالینی با بیان اینکه کنکوریها چگونه میتوانند از تجربههای نافرجام بهعنوان رشد و پیشرفت چگونه استفاده کنند، گفت: مسلما به یک کنکوری باید آموزش داده شود و آن فرد باتوجه به تلاش خود میتواند برای رسیدن به هدف موردنظرش نتیجه خوبی را مشاهده کند و بدانند برای رسیدن به نتایج مطلوب مشکلات زیادی را باید به دوش بکشد.
وی با بیان اینکه همواره در نتایج کنکور بعداز تلاش عوامل دیگری هم تاثیرگذار هستند، که یکی از آنها سهمیه است، تصریح کرد: سهمیه در کنکور نقش بسیار زیادی درپذیرش دانشگاهها دارد، همچنین افرادی که امکانات بیشتری برای تستهای کنکور داشتهاند آمادگی آنها بهتر بوده است. آیندهسازان اگر فرآیندنگر یا فرآیندمدار باشند، باید واقعبینانه نگاه کنند و متوجه شوند که به نسبت تلاش و رقیبهای خود به یک نتیجهای رسیدهاند.
پدرام با اشاره به اینکه برخی متعقدند باید از هوش بالایی برخوردار باشید تا در کنکور نتیجه بگیرید، توضیح داد: ما معمولا به اشتباه میگوییم افرادی که از هوش و توانایی برتری دارند، میتوانند در کنکور موفق شوند، ولی گاهی برخیها به دلیل استرسهای ناشی از شرایط خانوادگی، محیط آموزشی و مخصوصا کلاسهای کنکور نتوانستهاند به حق واقعی خودشان برسند. فراموش نکنیم که ممکن است در روز کنکور اضطراب و یا ضعف در روش مطالعه تحت تاثیر قرار بگیرد.
وی اضافه کرد: بارها دیدهایم فردی مطالب چند دور با دقت خوانده، ولی در لحظه نتوانسته به سوالات پاسخ بدهد و ارزیابی خوبی را بهدست نمیآورد، همچنین افرادی هستند که بدون آمادگی و خواندن متوسل به شانس خود میشوند و نتیجه را به بخت و اقبال ربط میدهند.
این روانشناس بالینی با تاکید بر اینکه رمز و معیار موفقیت فقط ازطریق دانشگاه نیست، بیان کرد: آمار جهانی نشان میدهد که اغلب دانشآموزان پس از دریافت مدرک دیپلم به سرکار میروند، ولی درکشور ایران درصد آمار نشان داده اغلب جوانان بعد از دریافت مدرک دیپلم به دانشگاه میروند. ما نمیتوانیم دانشگاه را نادیده بگیریم، ولی با دریافت مدرک نیز توقعات افراد بالا میروند و شرایط برای کار کردن آنها فراهم نیست، ولی فردی که با مدرک دیپلم سرکار میرود انتظارش از خود و جامعه متفاوت است. متاسفانه برخی از خانوادهها میخواهند از طریق دانشگاه طبقه اجتماعی فرزند خود را تغییر دهند.
وی در خاتمه تصریح کرد: من به عزیزان آیندهساز کشورم پیشنهاد میکنم که استعدادهای خود را شناسایی کنند، سرکار بروند و درکنار کار تحصیلات خود را ادامه دهند. درکشور ما موقعیت شغلی فراوان نیست، خانوادهها در این شرایط اقتصادی نیز فرزندان خود را به سختی به مدرسه و دانشگاه میفرستند و هنگامی که دانش آموزان از دبیرستان و دانشگاه فارغ تحصیل میشوند و شرایط کاری مناسبی برای آنها پیدا نشود بی انگیزه خواهند شد. گاهی اگر برخی افراد حرفهای هم آموزش دیده باشند و تصمیم به کارآفرینی و اشتغالزایی بگیرند این حرفه و شغل نیاز به سرمایه و امکانات دارد، بنابراین در نهایت خانوادهها شرمنده فرزندان و جوانان شرمنده والدینشان خواهند شد.
انتهای پیام
نظرات