به گزارش ایسنا، دکتر محمدصادق خیاطیان، رییس صندوق نوآوری در این مراسم که امروز ۲۴ مرداد ماه در محل وزارت اقتصاد برگزار شد، با بیان اینکه تعیین نظام جدید ارزشگذاری داراییهای نامشهود، اتفاق بسیار مهمی است که گام دیگری در توسعه زیستبوم نوآوری کشور و رفع یک گلوگاه و چالش جدی در توسعه این زیستبوم خواهد بود، گفت: کسانی که در حوزه فناوری فعالیت دارند، میدانند که مسائل حوزه ارزشگذاری داراییهای نامشهود، یک گلوگاه بسیار مهم برای توسعه اقتصاد دانشبنیان بود و خوشحالیم پس از چند سال مطالعه و آسیبشناسی اتفاقات گذشته، اصلاح نظام ارزشگذاری بر این داراییها به بار نشست و از این پس باید شاهد توسعه جدی اقتصاد دانشبنیان باشیم.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی تاکید کرد: امروز متخصصین بسیاری معتقدند که سرمایهگذاری بر داراییهای نامشهود، آینده اقتصاد کشور را خواهد ساخت. این مقوله چه در ایران و چه در جهان، به قدری ارزش دارد که به عنوان متغیری حیاتی در اقتصاد بدان مینگرند تا جایی که امروز در شاخصهای جهانی مانند شاخص جهانی نوآوری (GII)، کشورها را براساس میزان داراییهای نامشهود و سرمایهگذاری بر این داراییها رتبهبندی میکنند.
خیاطیان ادامه داد: شاخص داراییهای نامشهود یک شاخص جدی است و گزارشها درباره تملک داراییهای نامشهود نشان میدهد که سال ۲۰۲۱ میزان تملک بنگاههای اقتصادی از داراییهای نامشهود به ۷۴ تریلیون دلار رسیده که نسبت به سال ۲۰۱۹، افزایش ۲۵ درصدی داشته است.
سرمایهگذاری بر داراییهای نامشهود در کشورهای توسعهیافته شیب بسیار تندی گرفته است
وی در ادامه با اشاره به اهمیت موضوع سرمایهگذاری بر داراییهای نامشهود در جهان، تصریح کرد: بررسیهای ما نشان میدهد، نسبت سرمایهگذاری بر داراییهای نامشهود به سرمایهگذاری بر داراییهای مشهود در کشورهای توسعهیافته، شیب بسیار تندی گرفته است، به طوری که امروز سهم ۱۲ درصدی از اقتصاد دنیا را سرمایهگذاری بر داراییهای نامشهود تشکیل میدهد. چنین نکتهای نشان میدهد که این حوزه مورد توجه همه کشورها قرار گرفته و کشور ما نیز نباید از آن غافل بماند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه در سالهای گذشته اتفاقات خوبی در حوزه داراییهای نامشهود در کشور افتاده است، گفت: با این حال موانع و چالشهای بسیاری نیز در این حوزه داشتیم، به طوری که هم عدم آشنایی جدی نسبت به این داراییها وجود داشت و هم عدم اطلاع از ثمربخشی این نوع داراییها، فضا را برای سرمایهگذاران در حوزه اقتصاد دانشبنیان تنگ کرده بود.
پذیرش داراییهای نامشهود یک شرکت دانشبنیان در بورس
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در ادامه با اشاره به پذیرش داراییهای نامشهود یک شرکت دانش بنیان در بازار سرمایه، گفت: بنا بر سیاست دولت سیزدهم و پیگیریهایی که در این دولت اتفاق افتاد، تیرماه گذشته سازمان بورس اوراق بهادار، داراییهای نامشهود شرکتهای دانشبنیان را مورد پذیرش قرار داد و به رسمیت شناخت. ما از بخشهای دیگر نیز میخواهیم که این مسیر را که سازمان بورس آغاز کرده است، با قدرت بیشتر ادامه دهند و چشمانداز روشنی را برای این مسیر ترسیم کنند.
خیاطیان همچنین رونمایی از نظام جدید ارزشگذاری داراییهای نامشهود کشور که امروز از آن رونمایی شد را دارای نتایجی بسیار پربار برای اقتصاد دانشبنیان کشور عنوان کرد و یادآور شد: با این اتفاق، نظام ارزشگذاری داراییهای نامشهود کشور، استاندارد شده و مراجع مهمی مثل کارشناسان رسمی دادگستری نیز از این پس داراییهای نامشهود را به رسمیت خواهند شناخت.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در عین حال ما همچنان موانعی را بر سر راه جذب سرمایه توسط داراییهای نامشهود شرکتهای دانشبنیان میبینیم و اگرچه امروز گام آغازین آن برداشته شده است، اما نباید از چالشهای جدی در این مسیر غافل ماند.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه با همکاری وزارت اقتصاد میتوان در صورتمالی بنگاهها و شرکتها فصل مجزایی را برای تحقیق و توسعه طراحی کرد، گفت: این کار شدنی است و علاوه بر آنکه از سلیقهایشدن امور مرتبط با تحقیق و توسعه جلوگیری میکند، منجر به شفافسازی نیز خواهد شد.
خیاطیان، نقدشوندگی موضوع داراییهای نامشهود را یک معضل خواند و تصریح کرد: برای اینکه سرمایهگذار بتواند داراییهای نامشهود را واگذار کند، باید بازاری نظاممند برای این داراییها تشکیل شود. برای این کار باید تجربههای قبلی را آسیبشناسی کرد تا در نهایت بازاری منجر به رونق داراییهای نامشهود شکل گیرد.
به نقل از روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، وی با تاکید بر اینکه برای کمک به سرمایهگذاران در حوزه داراییهای نامشهود، نیازمند ارائه مشوق هستیم، افزود: این مشوقها شامل حوزههایی چون نقدشوندگی، اعتبار مالیاتی در حوزه تحقیق و توسعه و حتی امور بیمهای میشود.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی تصریح کرد: تجربه ما در صندوق نوآوری نشان میدهد، از این پس، راه توسعه اقتصاد دانشبنیان از سرمایهگذاری خطرپذیر میگذرد. تجربه کشورهای دیگر را بررسی کرده و به این نتیجه رسیدهایم که سرمایهگذاری خطرپذیر به میزان قابلتوجهی بر توسعه اقتصاد مبتنی بر فناوری اثرگذاری و اهمیت دارد. بدون شک با رونق افزایش سرمایهگذاری خطرپذیر، مساله داراییهای نامشهود با شدت بیشتری رشد خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات