• دوشنبه / ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۱:۴۳
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1402051609623
  • خبرنگار : 71660

هشدار مقام ارمنستانی درباره خطر جنگ دوباره با جمهوری‌ آذربایجان

هشدار مقام ارمنستانی درباره خطر جنگ دوباره با جمهوری‌ آذربایجان
آراییک هاروتیونیان

رئیس منطقه ارمنی‌نشین قره‌باغ گفت که جمهوری آذربایجان به‌دنبال «زیر پا گذاشتن» قرارداد آتش‌بس با میانجیگری روسیه در سال ۲۰۲۰ و «تجدید خصومت‌ها» علیه منطقه قره‌باغ است.

به گزارش ایسنا، آراییک هاروتیونیان، رئیس منطقه ارمنی‌نشین قره‌باغ طی مصاحبه‌ای تلویزیونی به ارمنستان نسبت به انجام هرگونه اقدامی که ‌می‌تواند «حق تعیین سرنوشت ارامنه قره‌باغ» را زیر سوال ببرد، هشدار داد.

او با اشاره به انسداد کنونی منطقه قره‌باغ توسط جمهوری آذربایجان، مدعی شد: «این یک جنگ محاصره است که توسط باکو انجام شده است. جمهوری آذربایجان به اعمال فشار جهت تصاحب حداکثر امتیازات ادامه می‌دهد. این کشور به دنبال گروگان‌گیری ارامنه ساکن قره‌باغ است، درحالیکه همزمان با نسل‌کشی و فشار بر مقامات ارمنستان و بازیگران بین‌المللی به‌ دنبال تصاحب نسخه برتر و ممتازتری از زنگزور است.»

هاروتیونیان در این مصاحبه همچنین مدعی شد اقدامات جمهوری آذربایجان به‌مثابه «نسل‌کشی» است. اما این درحالی‌ است که باکو چنین ادعاهایی را رد می‌کند.

ادعاهای مقامات جمهوری آذربایجان درباره گذرگاه زنگزور پس از توافق آتش‌بس سه‌جانبه سران باکو، ایروان و مسکو مطرح شده است اما مسئولان ارمنستانی بارها این ادعاها را رد کرده‌اند. ایجاد این گذرگاه باعث قطع دائم مرزهای ایران و ارمنستان می‌شود و به باکو دسترسی بلامانع به جمهوری خودمختار نخجوان را خواهد داد.

ارمنستان بارها تاکید کرده که تلاش رئیس‌جمهوری آذربایجان برای افتتاح مسیرهای حمل‌ونقل منطقه‌ای هیچ ارتباطی با مذاکرات و بیانیه‌های امضا شده در این زمینه تا به امروز ندارد و برای ارمنستان «غیرقابل قبول» است.

آمریکا، اتحادیه اروپا و روسیه بارها خواستار «پایان فوری» این انسداد شده‌اند. باکو هم درخواست‌های آن‌ها را رد کرده و گفته است که ارامنه قره‌باغ فقط باید از طریق جمهوری آذربایجان غذا و سایر اقلام اساسی را تهیه کنند. رئیس منطقه ارمنی‌نشین قره‌باغ هم در واکنش به این درخواست گفت: «هر پیشنهادی که به ما داده می‌شود اول از همه باید به مقام و منزلت ما احترام بگذارد و با استانداردهای بشردوستانه بین‌المللی همسو باشد.»

ارمنستان و جمهوری آذربایجان، دو کشور منطقه قفقاز اوایل دهه ۱۹۹۰ در پی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، برای کنترل منطقه مورد مناقشه قره‌باغ با یکدیگر درگیر شدند و اغلب یکدیگر را به گلوله‌باران مواضع خود متهم می‌کنند.

گذرگاه لاچین تنها راه ارتباطی ارمنستان با منطقه قره‌باغ است که در ۱۲ دسامبر ۲۰۲۲ گروهی از مردم جمهوری آذربایجان که خود را «کارشناس محیط زیست» نامیدند، آن را مسدود کردند؛ جایی که گروهی از صلحبانان روس در آن مستقر هستند. باکو گفت که قصد ندارد هیچ راهی را مسدود کند و خودروها می‌توانند آزادانه در هر دو سوی این گذرگاه حرکت کنند. با این حال در ماه آوریل سال جاری، جمهوری آذربایجان یک ایست بازرسی مرزی را در ورودی گذرگاه لاچین ایجاد کرد که با اعتراض ایروان مواجه شد.

این گذرگاه تنها مسیری است که ارمنستان از طریق آن می‌تواند غذا، سوخت و ملزومات دارویی را به ساکنان ارمنی قره‌باغ برساند؛ منطقه‌ای که حدود ۱۲۰ هزار قوم ارمنی ساکن آن هستند. قره‌باغ که در سطح بین‌المللی به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان به رسمیت شناخته شده، دارای جمعیت عمدتا ارمنی است و مکررا دو کشور بر سر آن درگیری‌هایی داشته‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۶ ۱۳:۲۶

مقداری هم از شیطنت ها و تحرکات خودتان بگید

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۲۳ ۱۰:۵۵

من ترک مهابادیم.محاصره یک منطقه کار غیر انسانی است .درسته ارمنی‌ها خیلی ظلم کرده اند.ولی الهام نبایدهمان ظلم‌ها رو تکرار کند.مطمعنا دیپلماسی جواب می‌دهد.

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۲۳ ۱۱:۰۵

اشغالگران هیچ مقام و منزلتی ندارن