• شنبه / ۱۴ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۱:۲۲
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1402051408035
  • خبرنگار : 30057

پایان یک ریاست ۲۵ ساله و آغاز دورانی تازه؛

فرهنگستان علوم در آستانه تحولات جدید

فرهنگستان علوم در آستانه تحولات جدید

بعد از فعالیت ۲۵ ساله دکتر «رضا داوری اردکانی» در فرهنگستان علوم اکنون دکتر «محمدرضا مخبر دزفولی» سکانداری این نهاد را عهده‌دار شده است تا در جهت ارتقای فرهنگ و علم کشور گام‌های اساسی بردارد.

به گزارش ایسنا، بعد از استعفای دکتر اردکانی و پذیرفته نشدن آن در چند ماه گذشته بالاخره پس از پافشاری‌های وی در آخرین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی که به ریاست آیت‌الله رئیسی برگزار شد، دکتر محمدرضا مخبر دزفولی، استاد دانشگاه تهران و عضو پیوسته فرهنگستان علوم به‌عنوان رئیس جدید فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران معرفی شد.

مخبر دزفولی استاد ممتاز پایه ۵۰ دانشگاه تهران است که از سال ۱۳۸۸ و با رأی مجمع عمومی فرهنگستان علوم به‌عنوان عضو پیوسته این فرهنگستان انتخاب شده بود.

فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران فعالیت خود را در سال ۱۳۶۹ با ریاست  مرحوم دکتر علی شریعتمداری آغاز کرد و پس از وی از سال ۱۳۷۷ دکتر رضا داوری اردکانی به عنوان رئیس فرهنگستان انتخاب شد.

رضا داوری اردکانی ۱۵ خرداد ۱۳۱۲ در اردکان یزد متولد شد. او تحصیلات خود را تا دوره متوسطه در اردکان گذراند و در سال ۱۳۳۰ از دانشسرای مقدماتی اصفهان دیپلم گرفت و در سن ۱۸ سالگی در وزارت فرهنگ استخدام شد و چند سالی در مدارس شهرهای اردکان، اراک، قم و تهران به تدریس پرداخت.

او در سال‌های ۱۳۳۳ تا ۱۳۳۴ مقدمات علوم دینی اسلامی را در مدرسه صدر اصفهان که جزو حوزه علمیه اصفهان بود، آموخت. سپس به دانشگاه تهران رفت تا در آن‌جا فلسفه بیاموزد و در سال ۱۳۴۶ با دفاع از رساله خود با عنوان «حکمت عملی افلاطون و ارسطو و تاثیر آن در فلسفه سیاسی فارابی» موفق به دریافت درجه دکتری تخصصی فلسفه شد. او پس از دریافت مدرک دکتری از آموزش و پرورش به دانشگاه تهران منتقل شد و به عنوان استادیار فلسفه این دانشگاه آغاز به کار کرد.

او در سال‌های ۱۳۵۰ و ۱۳۵۱ برای فرصت مطالعاتی به دانشگاه "سوربن" فرانسه رفت. سال‌های ۱۳۵۶ و ۱۳۵۷ را به مطالعه در دانشگاه "کمبریج" انگلستان پرداخت و در سال‌های ۱۳۶۹ و ۱۳۷۰ در دانشگاه "جان هاپکینز" آمریکا به پژوهش پرداخت.

اردکانی از سال ۱۳۶۸ و از ابتدای تأسیس این فرهنگستان عضو دائم آن بوده‌ است و زمانی که در سال ۱۳۷۷ صحبت ریاست وی بر این فرهنگستان مطرح شد، مجمع، نام ۳ نفر را برای این سمت به رئیس‌جمهور وقت معرفی کرد که نام اردکانی در میان این ۳ نفر بود و رئیس‌جمهوری به فردی که دارای بیشترین رای بود، رای داد و در نهایت اردکانی به عنوان ریاست فرهنگستان معرفی شد.

در پی پذیرش استعفای دکتر رضا داوری اردکانی از ریاست فرهنگستان علوم و انتصاب دکتر محمد رضا مخبر دزفولی، برخی از اعضای برجسته و پیوسته این نهاد از جمله سید مصطفی محقق داماد، سید محمد فاری سید فاطمی، سید مهدی الوانی، علی اکبر صالحی، محمد رضا عارف، عزت‌الله نادری و رسول جعفریان پیام‌هایی را به این مناسبت ارسال کردند.

به گزارش ایسنا، فرهنگستان علوم امروز جایی است که در گوشه و کنار آن اسم اساتید بزرگ و پرآوازه‌ای از حوزه‌های مختلف علمی به چشم می‌خورد. اساتیدی که دلسوزانه گرد هم جمع شدند و با تمام کمبودها و کاستی‌ها به تحلیل شرایط ایران و ارائه راهکار برای حل مسائل و مشکلات کشور می‌پردازند. اما خواسته یا ناخواسته، امروزه فریادهایی که در جلسات مختلف فرهنگستان از سوی این چهره‌های علمی بزرگ و ارزشمند بلند می‌شود، فریاد «ای که دستت می‌رسد کاری بکن...» است که البته کمتر به گوش مردم و مسئولین می‌رسد.

اکنون که دکتر مخبر عهده‌دار ریاست فرهنگستان علوم شده است، امید می‌رود که کلیه مسئولان کشور در جهت تحقق اهداف این نهاد بیش از پیش به وی کمک کنند که این اهداف نیز چیزی نیست جز "کمک به توسعه علوم و فنون در کشور"، "تقویت روح پژوهش"، "ارتقای سطح علمی و فرهنگی کشور"، "دستیابی به آخرین یافته‌ها و نوآوری‌ها در عرصه دانش از طریق فعالیت‌های جمعی و جذب و حمایت و تشویق دانشمندان و پژوهشگران برجسته"، "کوشش در جهت گسترش مرزهای دانش و تلاش مستمر برای ارتقای سطح دانش و پژوهش در کشور"، "بررسی و تحلیل وضعیت علمی، فنی، آموزشی و پژوهشی کشور و ارائه پیشنهاد در زمینه بهبود و ارتقای آن به مراجع ذیربط"، "اظهارنظر در مسائل و مباحث اساسی علم و پژوهش و فناوری که از سوی دولت و مراکز علمی و تحقیقاتی به فرهنگستان ارجاع می‌شود"، "تشویق و ترغیب دانشمندان و پژوهشگران به خلق آثار علمی و فرهنگی از طریق حمایت مادی و معنوی آنها"، "ایجاد تسهیلات لازم در جهت مبادله اطلاعات و نتایج تحقیقات و تبادل نظر بین دانشمندان و پژوهشگران" و "مبادله متخصصان و پژوهشگران با فرهنگستان‌های علوم سایر کشورها به‌ویژه کشورهای اسلامی و جهان سوم با واگذاری بورس و استفاده از مسافرت‌های علمی و فرصت‌های مطالعاتی از طریق مراجع ذیربط".

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha