به گزارش ایسنا، پایگاه آمریکایی ان.پی.آر گزارش داد، در سال ۲۰۱۹، نیروهای عملیات ویژه آمریکایی به مخفیگاه ابوبکر البغدادی، سرکرده گروه تروریستی داعش در سوریه حمله کردند و او در واکنش به این حمله خودش را منفجر کرد. دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا که این حمله در زمان دولت او رخ داد، آن را "بی عیب و نقص" دانست و مقامهای ارتش آمریکا تاکید داشتند که سربازان آمریکایی برای انجام این حمله از غیرنظامیان محافظت کردند.
پایگاه ان.پی.آر (رادیو ملی آمریکا) در دسامبر ۲۰۱۹ در گزارشی فاش کرد که در جریان این حمله نیروهای آمریکایی علیه مخفیگاه ابوبکر البغدادی، آتش بالگرد نیروهای آمریکایی منجر به قطع عضو و کشته شدن غیرنظامیان سوری شده است.
با این حال وزارت دفاع آمریکا این گزارش ان.پی.آر را تکذیب و اعلام کرد کسانی که این رسانه از کشته و قطع عضو شدن آنها خبر داده نیروهای دشمن بودند و قبل از حمله بالگرد، شلیکهای هشدار نیروهای آمریکایی را نادیده گرفتند.
بعد از این رخداد، ان.پی.آر از پنتاگون تحت قانون آزادی اطلاع رسانی شکایت کرده و خواستار انتشار اسناد و مدارک جزئیات این حمله هوایی شد. این رسانه بعدا نسخهای ویرایش شده از یک گزارش سال ۲۰۲۰ وزارت دفاع آمریکا را درباره این اتفاق دریافت کرد. این گزارش تا پیش از آن محرمانه باقی مانده بود.
ان.پی.آر نوشته بررسیها نسبت به این اسناد از جمله تصاویر هوایی از این عملیات چند یافته را فاش کرد: ۱ - فاصله شلیکهای هشدار سربازان آمریکایی به سمت خودروی حامل مردان سوری تا به اجرا در آوردن حمله به آنها صرفا چند ثانیه بود. این مساله ارزیابی ارتش آمریکا درباره اینکه این مردان سوری با خودداری از متوقف شدن یا دست زدن به تغییر مسیر، رفتار خصمانه از خود نشان دادهاند را زیر سوال میبرد. ۲– پنتاگون سند و مدرکی درباره دشمن بودن قربانیان این حمله فراتر از ارزیابی آنی سربازان آمریکایی در شب تاریک حمله ارائه نکرد. ۳– مقامهای آمریکایی آنطور که در گزارش مذکور توصیه شد، پرونده اطلاعاتی در حمایت از این ادعا که این قربانیان نیروهای غیرقانونی دشمن متخاصم بودند، تشکیل نداد. ۴– پنتاگون صحت روایتهای یک بازمانده این حمله هوایی و خانوادههای قربانیان به پایگاه ان.پی.آر را زیر سوال برد اما نه با فرد بازمانده تماس برقرار کردند و نه تحقیقات رسمی کامل درباره صحبتها انجام دادند."
لری لوئیس، یک کارشناس مرکز تحلیلهای نیروی دریایی آمریکا که به واشنگتن در مورد کاستن از تلفات غیرنظامی در حملاتش مشاوره داده، بیان کرد: "ارتش آمریکا در ۲۰ سال گذشته با موضوع استفاده شدید از زور درگیر بوده و خیلی از غیرنظامیان در حملات این ارتش به غلط به عنوان تهدید در نظر گرفته و کشته شدند. این حادثه نیز به نظر میرسد یکی از پروندههای فراوان موجود در این زمینه است."
رادیو ملی آمریکا نوشته یافتههای خود را به پنتاگون ارائه کرده و سرهنگ جان مور، سخنگوی فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا در واکنش به یافتهها، یک بیانیه کتبی را منتشر کرد. او در این بیانیه نوشت، دلیل این که پنتاگون دستور به اجرای تحقیقات رسمی در مورد این رخداد نداد "چون ادعاها درباره غیرنظامی بودن تلفات حمله را معتبر نمیداند."
در این بیانیه تصریح شد که پنتاگون هیچ برنامهای برای ارزیابی مجدد درخصوص این ادعاها " و هیچ چیز اضافهتری برای پیشنهاد کردن" ندارد.
ماه گذشته میلادی بعد از مکاتبه ان.پی.آر با پنتاگون، گروه حقوق بشری "مرکز زومیا" اعلام کرد، پنتاگون به این گروه اطلاع داده درخواست آن برای بازگشایی دوباره پرونده تلفات غیرنظامیان در حمله به مخفیگاه ابوبکر البغدادی را مجددا بررسی میکند.
دیک دوربین، سناتور آمریکایی و رئیس کمیته قضایی سنای آمریکا در بیانیهای که بعد از گزارش ان.پی.آر درباره تحقیقاتش برای این رسانه آمریکایی فرستاد، نوشت که مشاهده نتایج این تحقیقات او را "ناراحت" کرده است. کریس مورفی، سناتور عضو کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا نیز در واکنش به این گزارش گفت: "این که تحقیقات پنتاگون درباره این حمله انقدر مخدوش و ناکامل است غیر قابل توجیه است." سارا جاکوبز، نماینده عضو کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا هم خواستار "بازگشایی فوری این تحقیقات و اعمال اصطلاحات در صورت لزوم شد." جیسون کرو، یک نماینده دیگر آمریکایی و عضو کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا نیز همین درخواست را مطرح کرد.
ژنرال کنت مک کنزی، فرمانده عملیات کشتن سرکرده داعش چند روز بعد از حمله ۲۶ اکتبر ۲۰۱۹ به مخفیگاه او گفت، شبه نظامیان غیروابسته به داعش با یک خودروی ون به سمت منطقه حرکت میکردند و خودروی آنها "نیتی خصمانه نشان داده، به سمت ما آمد و منهدم شد."
اما برکات احمد برکات، تنها بازمانده این حمله هوایی، که اکنون ۳۹ سال دارد به ان.پی.آر گفت، او و دو دوستش که سوار بر این خودرو بودند کارگر کشاورزی یک کارخانه تولید روغن زیتون بودند و دوستانش در آن زمان داشتند با ماشینشان او را به خانه میبردند و در ادامه آنها تصمیم گرفتند کوتاهترین مسیر را به سمت روستای او که از دهکده باریشا میگذشت، در پیش بگیرند.
برکات میگوید، آنها مطلع نبودند که ابوبکر البغدادی در خانهای در فاصله چند صد متری از جاده مخفی شده است یا اینکه نیروهای آمریکایی در آن حوالی حضور دارند. او میگوید که آنها از فهمیدن اینکه تحت حملات هوایی آمریکا قرار گرفتند جا خورده و فرار کردند و دوباره هدف حمله آنها قرار گرفتند.
برکات گفت: "اصلاً چیز مشکوکی درباره ما وجود نداشت. ما به حرکت عادی خودمان ادامه میدادیم. هیچ چیزی جلوتر از ما در جاده نبود. ناگهان احساس کردم که چیزی به ما اصابت کرد."
خالد مصطفی قرمو، ۲۷ ساله و خالد عبدالمجید قرمو، ۳۰ ساله، دو دوست برکات هستند که در این حملات هوایی کشته شدند. دست راست برکات نیز در این حادثه قطع و دست چپش هم به شدت مجروح شد.
گزارش پنتاگون این که چه هواپیمایی این خودرو را هدف قرار داده سانسور کرده اما مقامات نظامی گفتهاند که در این عملیات از بالگردهای تهاجمی استفاده شده است.
گزارش پنتاگون برای بررسی صحت تلفات غیرنظامیان در این حمله مورخ ۹ ژوئن ۲۰۲۰، به این نتیجه رسیده که این افراد به دلیل توجه نکردن به شلیکهای هشدار نیروهای آمریکایی، یک تهدید قلمداد شدند. اما ان.پی.آر در بررسی خود مشخص کرد که شلیک هشدار چندانی وجود نداشته است.
در این گزارش ادعا شد، در آغاز عملیات شبانه علیه مخفیگاه بغدادی، نیروهای آمریکایی در نزدیکی روستایی که خودروی ون این افراد از آن عبور میکرد، دو بار رگبار آتش برای هشدار اولیه شلیک کردند تا غیرنظامیان در داخل خانههایشان بمانند. اما برکات به ان.پی.آر گفت که او و دو دوستش چنین شلیک هشداری را ندیدند.
انتهای پیام
نظرات