• یکشنبه / ۱ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۴:۴۹
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402050100530
  • خبرنگار : 50416

تلاش‌ برای احیای درختان چنار ملایر/ مردم درختان جایگزین بکارند

تلاش‌ برای احیای درختان چنار ملایر/ مردم درختان جایگزین بکارند

ایسنا/همدان رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری ملایر به طرح پژوهشی مشترک این سازمان و دانشگاه دولتی ملایر اشاره و بیان کرد: این طرح از ابتدای اسفندماه سال گذشته در بلوار آیت‌الله میرشاهولد آغاز شده و بیش از دو سال تا حصول نتیجه زمان می برد.

مهدی بهرامی یکشنبه یکم مرداد در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: ملایر با ۳۷۰ هکتار فضای سبز عمومی و ۲۲ مترمربع سرانه فضای سبز به ازای هر نفر، بالاترین میزان سرانه‌ فضای سبز را در غرب کشور دارد.

وی با تأکید بر اینکه حفظ و نگهداری این وسعت از فضای سبز نیازمند یک تلاش مضاعف است، گفت: از ۱۱ حلقه چاهی که برای آبیاری این وسعت از فضای سبز استفاده می شد، شش حلقه خشک شده و دبی پنج حلقه چاه باقی مانده نیز به علت کاهش بارندگی و خشکسالی، طی سال‌های اخیر به دو سوم کاهش یافته است.

بهرامی با اشاره به مشکلات آبی موجود در ملایر برای آبیاری فضای سبز و سهمیه بندی دور آبیاری ها بیان کرد: حداکثر زمان آبیاری فضاهای سبز شهری ۱۰ روز یک‌بار است.

وی تصریح کرد: ۷۰ درصد درختان ملایر یعنی حدود ۶۰ هزار اصله درخت، درختان چنار هستند، درختی که آب‌دوست و سرمادوست است و قادر به تحمل گرمای زیاد نیست به همین علت در شهرهای جنوبی کشور که دما بالا و آفتاب سوزان است، معمولاً قادر به رشد نیست.

بهرامی با بیان اینکه نخستین علائم زردی درختان چنار از سال ۸۲ در ملایر مشاهده شد، افزود: این مشکل تنها ویژه ملایر نیست و درختان چنار شهرهایی از جمله خیابان ولیعصر(عج) تهران، شیراز و اصفهان نیز با چنین مشکلی مواجه هستند.

رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری ملایر با اشاره به اقدامات انجام شده برای درمان این درختان گفت: سال‌ها قبل از "فرهود رئیسی"، پدر علم تزریق ایران برای بررسی عوامل زوال درختان چنار ملایر دعوت و قرار شد برای حفظ این درختان تزریق انجام شود.

وی ادامه داد: برای انجام این روش درمانی هیچ تضمینی وجود نداشت در ضمن پرداخت هزینه تزریق دارویی برای این درختان از توان شهرداری خارج بود و از طرفی هر سه سال یک‌بار باید این تزریق تکرار می‌شد.

بهرامی همچنین به انجام مکاتباتی در سال ۹۰ با مرکز تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته‌ای کرج و دعوت از کارشناسان این مرکز برای حضور در ملایر و بازدید از درختان چنار اشاره و خاطرنشان کرد: متأسفانه این کارشناسان همکاری نکردند و کارشناسان کشاورزی دانشگاه بوعلی‌سینا هم نتوانستند راه‌حلی برای درمان بیماری این درختان ارائه دهند.

وی تغییرات اقلیمی، قلیایی شدن خاک و کاهش شدید سطح آب های زیرزمینی را از جمله عوامل زردی برگ درختان چنار برشمرد و مطرح کرد: درخت چنار به گرما حساس بوده و سرمادوست است و گرمای بیش از ۴۰ درجه را تحمل نمی‌کند اما در فصل تابستان دمای هوا در ملایر به ۴۰ درجه سانتی گراد می رسد.

بهرامی به اقدامات انجام شده در این زمینه اشاره و بیان کرد: نمونه برداری از خاک، آب چاه ها و برگ ها بصورت سالانه انجام می شود.

رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری ملایر افزود: برگزاری جلسات متعدد با اساتید، صاحب نظران و کارشناسان دانشگاه و مراکز تحقیقات کشاورزی، گروه گیاه پزشکی دانشگاه بوعلی سینای همدان از جمله اقدامات انجام شده بوده که همه بر موضوع تغذیه درختان اتفاق نظر داشتند.

وی تأکید کرد: درختان چنار پارک سیفیه ملایر که برخی بین ۷۰ تا ۸۰ سال دارند، به علت کندن سنگفرش‌های اطراف آنها، حفر چالکود و اضافه کردن خاک کود و تشدید آبیاری نسبت به سال‌های قبل اوضاع بهتری پیدا کردند.

بهرامی به محلول پاشی درختان چنار که سبب جذب سریع مواد مغذی به درخت می شود، اشاره و خاطرنشان کرد: برای تمامی درختان چنار سطح شهر چندین مرحله محلول پاشی با عناصر ریز مغذی در فصل بهار انجام می شود.

طرح پژوهشی دانشگاه ملایر برای احیای درختان چنار دو تا سه سال زمان می برد

وی همچنین به اجرای عملیات تغذیه برگی و محلول‌پاشی درختان چنار در قالب طرح پژوهشی مشترک سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری و دانشگاه دولتی ملایر اشاره کرد و افزود: براساس رایزنی‌های به عمل آمده و تفاهم‌نامه این سازمان با دانشگاه ملایر در سال گذشته، طرح پژوهشی جامع مدیریت کلروز و خزان زودرس درختان چنار به صورت مشترک بین این دو دستگاه آغاز شده است.

رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری ملایر با تأکید بر اینکه این طرح دو تا سه سال زمان می برد، تصریح کرد: این طرح از ابتدای اسفند ماه سال گذشته با حفر چالکود زمستانه و با هدف بهبود وضعیت تهویه خاک و افزایش جذب آب و مواد غذایی توسط ریشه گیاه از خاک در بلوار آیت‌الله میرشاهولد آغاز شد.

بهرامی با بیان اینکه سال گذشته حدود ۱۰ هزار اصله درخت در سطح شهر کاشته شده است، گفت: درختان کاشته شده شامل زبان گنجشک، زیتون تلخ و داقداقان هستند که با شرایط اقلیمی و آب و هوایی منطقه سازگار است.

تاکنون ۱۰ مورد قطع یا خشکاندن درخت به مراجع قضایی معرفی شدند

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر مجازات قطع یا خشکاندن درختان نیز بیان کرد: تقاضای قطع درخت در کمیسیونی با حضور عضو قضایی بررسی شده و برای موارد خاصی از جمله عبور و مرور یا خطر جانی ناشی از سقوط درخت برای مردم، در موارد بسیار محدود مجوز قطع صادر می شود البته اگر امکان جابه‌جایی درخت باشد، آن را جابجا می کنیم.

بهرامی با تأکید بر اینکه خشک شدن درخت با قطع آن متفاوت است، گفت: در مواقع خشک کردن درخت گاهی نمی‌توان ثابت کرد که فلان شخص درخت را خشک کرده است اما تاکنون ۱۰ مورد قطع و یا خشک کردن درخت به مراجع قضایی معرفی شدند.

وی اضافه کرد: آموزش احیای فضای سبز و نحوه نگهداری از فضای سبز را چند سالیست که از مدارس سطح شهر آغاز کردیم و هر ساله کارشناسان ما با حضور در مدارس آموزرش های لازم را به دانش آموزان ارائه می دهند.

هرس درختان کاملا اصولی است

وی بودجه سالانه فضای سبز شهرستان را حدود ۴۰ میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: برای پروژه تحقیقاتی مشترک با دانشگاه دولتی ملایر تاکنون ۵۰۰ میلیون تومان هزینه کردیم.

بهرامی در پاسخ به سؤالی مبنی بر هرس غیراصولی در ختان سطح شهر نیز گفت: سال گذشته یک کارگاه آموزشی هرس درختان برای کلیه عوامل و اعضای سازمان با حضور دکتر اعتمادی از اساتید دانشگاه برگزار شد و در حال حاضر تمامی هرس ها به صورت اصولی انجام می شود.

وی خاطرنشان کرد: سازمان از هر ایده و پیشنهادی برای بهبود عملکرد سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری ملایر یا بهبود شرایط درختان چنار توسط شهروندان و کارشناسان استقبال می کند.

مجوز های قطع درختان بسیار محدود و در موارد خاص بوده است

عضو شورای شهر ملایر نیز در ادامه با تأکید بر اینکه طی یک سال گذشته مجوز قطع درخت بسیار محدود بوده است، مطرح کرد: با بیشتر درخواست ها در این راستا موافقت نشده است.

حامد چهاردولی ادامه داد: در مواردی هم که شهروندان معترض بودند، ریشه درخت سبب آسیب به زیرساخت های عمرانی ساختمان شده است، زیرساخت های عمرانی آن ساختمان توسط تیم های عمرانی شهرداری تعمیر شده تا درخت به قطع نرسد.

کاشت درختان انگور و سماق در سطح شهر

معاون خدمات شهری شهرداری ملایر نیز در ادامه گونه چنار را گونه ای آب‌دوست معرفی کرد که در محیط فیزیکی با PH  کمتر از هفت رشد می کند و افزود: این گونه به نظم آبیاری بسیار حساس است و باید با آب جاری آبیاری شود.

مجتبی داوری با بیان اینکه گونه چنار به علت جذب آلودگی ها و ذرات معلق هوا به خود، گونه ای مفید است به شرطی که شرایط استقرار آن در شهر وجود داشته باشد، افزود: در حال حاضر شهرهایی از جمله تهران، اصفهان و شیراز نیز با مشکل زردی درختان چنار مواجه هستند.

داوری تأکید کرد: با توجه به اینکه گونه غالب درختی در ملایر گونه چنار است، تمام تلاش اعضای سازمان سیما و منظر شهرداری ملایر، حفظ این درختان است.

وی با بیان اینکه به علت کاهش شدید سطح آب های زیرزمینی، شرایط موجود برای رشد گونه چنار بسیار سخت شده است، گفت: گونه چنار در کشور رو به زوال است و در شهرداری نیز کاشت این گونه ممنوع شده و به دنبال گونه های جایگزین هستیم.

داوری به ضرورت فرهنگسازی رسانه ها برای کاشت درختان جایگزین چنار اشاره و خاطرنشان کرد: نباید روی یک گونه خاص برنامه ریزی کنیم بلکه باید تنوع گیاهی داشته باشیم.

وی با تأکید بر اینکه سازمان مخالف کاشت درخت میوه در سطح شهر نیست اما شرایط موجود ما را محدود می کند، گفت: درخت توت معضلاتی از جمله کثیف شدن معابر را دارد.

داوری با بیان اینکه در مناطق کنترل شده می توان درخت انگور یا سماق کاشت، افزود: این درختان با شرایط اقلیمی ما سازگار هستند در حال حاضر نیز یک باغ انگور در مجموعه مینی ورلد ایجاد کردیم.

وی تأکید کرد: کاشت درخت میوه مانعی برای فضای سبز نیست اما آسیب هایی دارد که باعث شده برای کاشت آنها احتیاط بیشتری داشته باشیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha