به گزارش ایسنا، روزنامه گلوبال تایمز در مطلبی با اشاره به سفر اخیر هنری کیسینجر به چین نوشت: «شی جینپینگ دیداری با کیسینجر در ویلا شماره ۵ مهمانخانه ایالتی دیائویوتای پکن برگزار کرد؛ جایی که این دیپلمات کهنهکار آمریکایی ۵۲ سال پیش "ژو انلای"، نخستوزیر وقت چین را در آنجا ملاقات کرد. او در سفر اخیرش همچنین با وانگ یی، مقام ارشد سیاست خارجه چین و لی شانگفو، وزیر دفاع این کشور دیداری داشت.
با نگاهی به مصاحبهها و سخنرانیهای اخیر کیسینجر میتوان دریافت که او نگرانیهای جدی درباره تحولات کنونی روابط چین-آمریکا دارد. شاید به همین دلیل است که او نسبت به سفرش به چین در سن ۱۰۰ سالگی اصرار ورزید. مردم چین میدانند که سفر طولانی به چین در راستای روابط واشنگتن-پکن برای یک آدم ۱۰۰ ساله آسان نیست و به همین دلیل به تلاشهایش عمیقا آگاه هستند. با این حال، کاخ سفید نسبت به سفر راحت کیسینجر به چین ابراز تاسف کرد زیرا بسیاری از مقامات فعلی آمریکایی نمیتوانند به پکن سفر کنند. در این خصوص، برخی از تحلیلگران و رسانهها معتقدند که پکن در حال بازی با کارت "دوست قدیمی" است و برخی دیگر ادعا میکنند که این حرکت بسیار شبیه به استراتژیهای چین است.
به چشم مردم چین، این ادعاها بسیار پوچ و مضحک هستند. چرا یک شهروند میتواند از مقامات فعلی در واشنگتن سبقت بگیرد و ادب و احترام والاتری دریافت کند؟ آیا واشنگتن چیزی در ذهن ندارد؟ طی سالهای اخیر، قطعیت و خرد نسبت به چین در آمریکا قویا به حاشیه رانده شده است. سیاست واشنگتن در قبال چین اغلب تحت عنوان "سیستم محافظهکاری افراطی" و خشم و نفرت در همه زمینهها و فضایی برای مانور روابط چین-آمریکا به شدت کاهش یافته است.
کیسینجر "دوست قدیمی" مردم چین تلقی میشود. او به دلیل احترام و توجه به چین، نگرانیهایش نسبت به روابط چین-آمریکا و امیدش به همزیستی مسالمتآمیز میان این دو کشور چنین لقبی را به خود اختصاص داده است. به چشم مردم چین، اگر شخصی صداقت و حسننیتی را نسبت به چین داشته باشد، مردم این کشور او را یک "دوست" مینامند و اگر روابطش طولانی مدت ادامه یابد، او "دوست قدیمی" قلمداد میشود. طی چند دهه اخیر، کیسینجر بیش از ۱۰۰ بار به چین سفر کرده و هر بار صرف نظر از موقعیتهایی که داشته مورد استقبال این کشور قرار گرفته است. استقبال چین از او بیانگر احساسات عمیق و مداوم، تاکید بر عدالت و احترام به خرد است.
اما با این حال، برخی در آمریکا از قصد نسبت به واژه "دوست قدیمی" برداشت غلط دارند و برخی هم آن را یک "تله" میخوانند. چنین چیزی ذهنیت ناسالم جامعه آمریکایی از چین و نبود اعتماد متقابل میان چین و آمریکا را نشان میدهد. تاکید این نکته حائز اهمیت است که احترام به کیسینجر فقط به دلیل شخص خود او نبوده بلکه به درک سازندهای که او از روابط چین-آمریکا دارد، مربوط میشود. امیدواریم که همکاری صادقانه میان آمریکا و چین گسترش یابد و عقلانیت به فاکتور غالبی در روند تصمیمات ایالات متحده تبدیل شود.
اهمیت ارتباط در روابط چین-آمریکا مهم و حیاتی است. ارتباط واقعی نیازمند احترام به منافع یکدیگر است، نه اینکه بخواهیم یکدیگر را به پذیرش بیقید و شرط هژمونی مجبور کنیم. کیسینجر مدافع سرسخت منافع آمریکاست، اما میداند که ایالات متحده نمیتواند به سادگی منافع آمریکا را با منافع جهانی مساوی تلقی کند. مشارکت چند دههای او با چین تمام و کمال نشان داده که احترام متقابل، همزیستی مسالمتآمیز و همکاری دو سر برد نه تنها امکانپذیر است بلکه تنها راه ممکن است. کیسینجر در سالهای اخیر نسبت به سطح روابط میان دو کشور (چین و آمریکا) هشدارهایی داده که ناشی از بینش و بیش از یک قرن تجربه اوست.»
انتهای پیام
نظرات