به گزارش ایسنا و به نقل از بیزنس وایر، گروه هلدینگ فناوری مستقر در ابوظبی موسوم به G42 از سریعترین ابررایانه جهان به نام کندور گلکسی-۱(Condor Galaxy-1) که به اختصار CG-1 نامیده میشود، رونمایی کرده است که دارای ۵۴ میلیون هسته و ظرفیت پردازش ۴ اگزافلاپس است.
این ابررایانه در سانتا کلارای کالیفرنیا واقع شده است و توسط شرکتی به نام سربراس(Cerebras) که یک شرکت هوش مصنوعی مستقر در ایالات متحده است، بر اساس قوانین این کشور اداره خواهد شد.
از آنجایی که مدتی است فناوری هوش مصنوعی در مرکز توجه قرار گرفته، تقاضای زیادی برای ابررایانهها به منظور کمک به کسب و کارها در آموزش مدلهای خود وجود دارد. شرکتهایی مانند مایکروسافت پیشنهاد دادهاند که زیرساختهای بسیار گران قیمتی را بسازند و آن را به شرکتها اجاره دهند تا از آنها استفاده کنند.
هلدینگ G42 که در ابوظبی امارات مستقر است، یک گروه هلدینگ در حوزه فناوری است و هدف آن ایجاد زیرساخت برای دنیای آینده است. این شرکت برای تحقق چشم انداز خود با کشورها و شرکتها همکاری میکند و در حال ساخت منظومه ابررایانههای کهکشان کندور(Condor Galaxy) است تا به حل بزرگترین مشکلات پیش روی بشریت کمک کند.
منظومه کهکشان کندور چیست؟
بسیاری از شرکتهای فناوری اعلام کردهاند که در حال راهاندازی خوشههای عظیمی از واحدهای پردازش گرافیکی(GPUs) به عنوان مغز مدلهای هوش مصنوعی هستند.
اندرو فلدمن، مدیرعامل شرکت سربراس که با G42 برای ارائه سریعترین ابررایانه جهان همکاری میکند، میگوید: توزیع یک مدل روی هزاران پردازنده گرافیکی کوچک ماهها از دهها نفر با تخصص کمیاب زمان میبرد.
فلدمن و گروهش در سربراس به جای استفاده از یک ابررایانه مرکزی، در حال ساخت مجموعهای از ابررایانههای هوش مصنوعی متصل به هم هستند که میتوانند زمان آموزش مدلهای هوش مصنوعی را به میزان قابل توجهی کاهش دهند.
بر اساس رویکرد این شرکت، راهاندازی مدلهای هوش مصنوعی مولد تنها چند دقیقه زمان خواهد برد و میتواند توسط یک فرد نیز حاصل شود.
در مجموع، منظومه ابررایانههای Condor Galaxy دارای قدرت پردازش ترکیبی ۳۶ اگزافلاپس(exaFLOPS) خواهند بود که در دنیای محاسبات امروزی بیسابقه است.
اگزافلاپس معیاری برای عملکرد یک ابررایانه است که میتواند حداقل ۱۰ به توان ۱۸ یا یک کوئینتیلیون عملیات را در ثانیه محاسبه کند.
سریعترین ابررایانه
قلب منظومه Condor Galaxy هر یک از این ابررایانهها هستند که اولینِ آنها به تازگی رونمایی شده است. شرکت سربراس ۶۴ پردازنده پرچمدار CS-2 AI خود را برای مونتاژ ابررایانه CG-1 بکار برده است.
هستههای پردازنده EPYC ساخته شرکت AMD این سیستم را تغذیه میکنند و دارای ۵۴ میلیون هسته محاسباتی بهینه شده با هوش مصنوعی با پهنای باند فابریک ۳۸۸ ترابیت بر ثانیه و حافظه ذخیرهسازی ۸۲ ترابایتی هستند.
این سیستم در محاسبات ۱۶ بیتی میتواند چهار اگزافلاپس قدرت محاسباتی را ارائه دهد که چهار برابر سریعتر از سریعترین ابررایانه جهان تا پیش از معرفی این ابررایانه است.
کارشناسان میگویند میتوان از این ابررایانه برای آموزش ۶۰۰ میلیارد مدل پارامتر استفاده کرد و آن را برای پشتیبانی از ۱۰۰ تریلیون مدل پارامتر نیز گسترش داد. برای مقایسه بد نیست بدانید که مدل ربانی بزرگ GPT-4 از شرکت OpenAI با استفاده از ۱.۷ تریلیون پارامتر آموزش داده شده است.
شرکت سربراس و هلدینگ G42 همچنین قصد دارند تا دو ابررایانه دیگر به نامهای CG-2 و CG-3 را در اوایل سال ۲۰۲۴ در ایالات متحده معرفی کنند و همزمان CG-1 را به عنوان یک سرویس ابری به مشتریان ارائه دهند.
در بیانیه مطبوعاتی شرکت سازنده آمده است که برنامهنویسی CG-1 را میتوان به طور کامل بدون استفاده از زبانهای برنامهنویسی توزیع شده پیچیده انجام داد و در زمان گرانبهای صرف شده برای توزیع گردش کار در GPUها صرفهجویی کرد.
همانطور که گفته شد، این ابررایانه در یک مرکز در سانتا کلارای کالیفرنیا واقع است و شرکت سربراس آن را تحت قوانین ایالات متحده اجرا خواهد کرد تا اطمینان حاصل شود که قدرت محاسباتی آن برای کشورهای دشمن قابل دسترسی نیست.
هلدینگ G42 و شرکت سربراس اطمینان دارند که این سریعترین ابررایانه جهان به مقابله با چالشهای مراقبتهای بهداشتی، انرژی و تغییرات آب و هوایی کمک خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات