رضا بدرالسماء در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: من بهطورکلی به خلق آثار مرتبط با ائمه اطهار(ع) بهخصوص حضرت اباعبدالله و قیام آن حضرت علاقه بسیاری دارم و برای من بسیار لذتبخش است که بتوانم آثاری را درباره امام حسین(ع) و قیام آن حضرت خلق کنم. اکثر آثار من درباره امام حسین(ع) است، البته مردم نیز بسیار مشتاق هستند و از این آثار استقبال میکنند، در واقع توفیقی است که نصیب من شده تا در این رابطه فعالیت کنم. زمانی هم که در مجالسی با محتوای حضرت اباعبدالله(ع) شرکت کرده و یا حتی بعد از مشرفشدن به کربلا نیز حداقل یک یا دو اثر دراینباره کار کردهام.
او افزود: علما و کسانی که در خصوص حضرت اباعبدالله(ع) آشنایی و اِشراف کامل دارند، میگویند که اولین فردی که علیه ظلم قیام کرد، امام حسین(ع) بود، و زمانی که اسلام به انحراف کشیده شده و جایگاه پیامبر(ص) را غصب کرده بودند ایشان مأمور بود که اسلام واقعی را در جهان اجرایی کند. من نیز سعی کردهام در همین راستا آثاری را خلق کنم و البته این تلاش، بیشتر در خصوص پیشگامان راه ظهور است که از حضرت اباعبدالله شروعشده و درنهایت به فرزندشان حضرت حجت(عج) ختم میشود؛ ضمن اینکه اصولاً سعی کردهام به سبک رئال فعالیت کنم، اما باید اشاره کنم که بیشتر آثارم مرتبط با مبحث نگارگری است و علاقه خاصی به فعالیت در زمینه هنر ملی و میهنی دارم.
این هنرمند پیشکسوت نگارگری با اشاره به «کشتی نجات» که یکی از آثار او است، بیان کرد: یکی از آثاری که بسیار مورد استقبال مردم قرار گرفت، «کشتی نجات» بود که این تابلو الهامی آزاد از حدیث پیامبر مکرم اسلام(ص) با مضمون «اِنَّ الْحُسین مِصباحُ الْهُدی وَ سَفینَهُ الْنِّجاة» است و برای خلق آن از سبک سو رئالیسم استفاده شده است و افرادی که به مشاهده این اثر میپردازند همچنان در مورد آن ابراز احساسات میکنند. ملت ما عاشورایی و حسینی است و به آثار مربوط به اباعبدالله علاقه بسیاری نشان میدهد. من فکر میکنم که از سوی ائمه اطهار(ع) نوری به آثاری که در راستای قیام آن حضرت است، منتقل میشود که باعث استقبال عجیب مردم از این آثار میشود.
بدرالسماء اضافه کرد: الگوی اصلی آثاری که درباره انقلاب نیز خلق میکنم همان راه حضرت اباعبدالله(ع) است. درواقع این آثار، به قیام امام حسین(ع) محدود نیست و درباره تولد این حضرت نیز آثاری را خلق کردهام. در تابلوی شهید حججی، قیام حضرت اباعبدالله را الگوی آن شهید قرار دادهام و در تابلوی «مسیر ظهور» شهادت سردار سلیمانی را با اشاره به قیام امام حسین(ع) به تصویر کشیدهام. در اثر دیگری به نام «راه حسین» توفیق داشتهام که شهید حسین خرازی را با ایهام و بهصورت راه کدام حسین (راه امام حسین یا راه حسین خرازی) به تصویر بکشم. در این اثر از ضریح حضرت اباعبدالله استفاده کردهام که حسین خرازی در آن ضریح نشسته و دست راستشان را مانند حضرت ابوالفضل از دست دادهاند و در این تصویر همراه با تبسم و اشتیاق از راهی که انتخاب کردهاند، به تصویر کشیده شدهاند.
او افزود: در تابلوی «شهید طهرانی مقدم» نیز که در وصیتنامه خود گفته بود بر سنگ مزار من بنویسید «اینجا کسی به خاک سپرده شده است که میخواست اسرائیل را نابود کند» به قیام حضرت اباعبدالله اشاره دارم. در این اثر، دو پنجره از ضریح امام حسین(ع) آمده که یکی از آنها سنگ مزار شهید است و دیگری قابی است که در آن تصویر شهید طهرانی مقدم دیده میشود.
این نگارگر اصفهانی گفت: تابلویی نیز که بهتازگی کار کردم و در جشنواره فجر نیز مقام آورد و از آن تجلیل شد، با الهام از یکی از سخنان آیتالله خامنهای است که میفرمایند: «خورشید من، بر آی که وقت دمیدن است»؛ در این اثر، خورشید را در پس ابرها به تصویر کشیدهام که به انقلاب اسلامی و الگوگیری آن از روز عاشورا اشاره دارد و سَروی که در آن قد برافراشته به نشانه آمادگی برای شهادت است. یک اثر هم درباره انگشتر سردار سلیمانی کار کردم که در آن نیز از حضرت اباعبدالله مشهود است. اثری نیز برای فرمایشی دیگر از امام خمینی دارم که گفتهاند «راه قدس از کربلا میگذرد»؛ که در این اثر، راه امام حسین(ع) را به نمایش کشیدهام که به قدس منتهی میشود و به دست حضرت ابوالفضل(ع) و انگشتر سردار سلیمانی نیز اشاره شده است. خوشبختانه در این زمینه آثار متعددی خلقشده است و امیدوارم توفیقی باشد که بتوانم در این راستا آثار بیشتری را خلق کنم.
بدرالسماء در رابطه با خصوصیاتی که آثارش را از سایرین متمایز میکند نیز توضیح داد: من بیشتر به پیامی تأکید دارم که مخاطب میتواند از اثر بگیرد. نباید واقعه و اتفاقات دلخراشِ آن را باز کنیم و من بیشتر سعی داشتهام که با اشاره، پیام باقیمانده از امام حسین(ع) یعنی «هَلْ مِنْ ناصِرٍ یَنْصُرُنی» را منتقل کنم. برای مثال، در اثری که درباره حضرت زینب کار کردهام به این موضوع اشاره دارم که ایشان بعد از شهادت اباعبدالله، با یک دست پرچمی که «هَلْ مِنْ ناصِرٍ یَنْصُرُنی» روی آن نوشته شده است را به دوش میگیرند و با دست دیگرشان با امام حسین(ع) بیعت میکنند که راهشان را ادامه دهند و قیام به ثمر برسد.
او با اشاره به نگارههایی که در آثار خود به تصویر کشیده است، تصریح کرد: بیشتر این آثار با اشاره به حضرت اباعبدالله(ع) و یاران ایشان، خواهر آن حضرت یعنی حضرت زینب(س) و همچنین حضرت ابوالفضل(ع) خلق شدهاند. در بعضی از آثار نیز به شهادت حضرت علیاصغر اشاره دارم. یکی از آثاری هم که توفیق داشتم سال گذشته در حرم حضرت سیدالشهدا کار کنم در رابطه با واقعهای است که شهادت حضرت فاطمه(ص) را در پی داشت که در این اثر نیز به انگشتر سردار سلیمانی نیز اشاره شده است.
این هنرمند اضافه کرد: توفیق داشتم و تابلوی «ایثار مردم اصفهان» را کار کردم که در آن به تشییع ۳۷۰ شهید در یک روز اشاره داشتم و امام خمینی نیز دراینباره فرموده بودند که «شما در کجای عالم شهری را سراغ دارید که در یک روز ۳۷۰ شهید تشییع شود که در همان روز نیز رزمندههایی نیز به جبهه اعزام شدند.» در این اثر حتی اقتدای مردم به حضرت اباعبدالله در برابر دشمنان اصلی اسلام را شاهد هستیم. روی پرچمهایی که در این اثر در دستِ مردم است نیز جملاتی از حضرت اباعبدالله نوشته شده و درمجموع سعی کردهام پیام چنین واقعههایی را در آثارم داشته باشم و به آن فرمایش آیتالله خامنهای که میفرمایند: «مبارزۀ روشنگری کنید و حقایق نظام را نشان دهید» عمل کنم و را بتوانم این جمله را با آثار هنری به تصویر بکشم و خوشبختانه توفیق داشتهام که چندین اثر در این راستا کار کنم.
بدرالسماء با اشاره به اینکه مکانی بهجز یک گالری کوچک برای نگهداری آثار خود ندارد، افزود: بسیاری از مسئولین که برای تماشای این آثار آمده بودند، انگشت تحیر به دهان گرفتند که این تعداد اثر در این گالری نگهداری میشود و به نمایش درنمیآید! حتی تأسف خوردند که اصفهان با این عظمت، یک موزه برای چنین آثاری ندارد و میگویند که بهتازگی زمینی در اختیار شهرداری گذاشتهشده که موزهای در اصفهان بسازند و بعدها این آثار به نمایش گذاشته شود. البته من خیلی امیدوار نیستم که چنین اتفاقی رخ دهد، چراکه کسی آنچنان دلسوزی نمیکند. من وظیفه خودم میدانم که در این راستا فعالیت کنم و تا زمانی که توان داشته باشم کار میکنم و امیدوارم که این آثار به یادگار بماند و آیندگان، تاریخ مصور ایران، اتفاقات و بهایی که بابت انقلاب پرداخته شده، الگو و هدف انتخاب این راه و اینکه اسلام میخواهد انسانها را به جمال برساند و حداقل مقام برای انسان، بهشت است و بزرگترین رسالت نظام، رساندن انسانها به کمال و بهشتِ وعده دادهشده را ببینند.
او به اثری نیز اشاره کرد که هماکنون در حال خلق آن است و گفت: اثری که الآن روی آن کار میکنم طبق حدیث «حُسَینٌ مِنّی و أنا مِن حسین» است، هرچند که بیشتر آثارم در همین راستا است و حتی اگر درباره شهیدان مدافع حرم نیز کار کنم حتماً ارتباط آن را با حضرت اباعبدالله(ع) نشان میدهم. امیدوارم توفیقی باشد که بتوانم آثار بیشتری را خلق کنم.
این هنرمند پیشکسوت نگارگری اضافه کرد: پیشنهادی هم در رابطه با ضریحی داده شده که قصد دارند در صحن حرم علیبنابیطالب برای حضرت فاطمه(س) تأسیس کنند. این اثر بهگونهای خواهد بود که وقتی زُوار پشت پنجرههای ضریح میایستند و داخل آن را تماشا میکنند فرازهایی از زندگی حضرت امیرالمؤمنین(ع) را در آن مشاهده کنند. فعلاً دو اثر را در این زمینه طرح زدهام که درنهایت فرازهایی از زندگی امام علی را در ابعاد بزرگ، چاپ خواهد شد و در این ضریح قرار داده میشود.
او در پایان بیان کرد: امیدوارم که هنر نگارگریِ ما روزبهروز بهتر دیده شود و بتوانیم از این سبک دفاع کنیم و حرفهایمان را توسط نقاشی ایرانی بیان کنیم.
انتهای پیام
نظرات