با توجه به اینکه تعداد قابل توجهی در عرصه صنعت زنبورداری چهارمحال و بختیاری مشغول به کار هستند اما این اشتغال بهرهوری و ارزش افزوده مطلوبی نداشته و هنوز شیوه تولید سنتی بر شیوه صنعتی غالب است.
نبود صنایع زنجیرهای و صنایع بستهبندی، فقدان فرآوری و تولید محصولات جانبی عسل و صدور خام آن از جمله دلایل عدم صادرات مطلوب عسل چهارمحال و بختیاری است.
محسن اویسی، تولید کننده عسل در چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه وجود گل و گیاهان بینظیر در چهارمحال و بختیاری موجب شده عسل این استان کیفیت بالایی داشته باشد، اظهار کرد: در چهارمحال و بختیاری ۲۰۰۰ نفر به صورت مستقیم و صدها نفر به صورت غیر مستقیم به حرفه زنبورداری مشغول هستند و در مناطقی مانند چغاخور، اردل و کوهرنگ عسل باکیفیتی تولید میشود.
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران چهارمحال و بختیاری به مشکلات پیش روی تولید عسل در استان اشاره و تصریح کرد: تنشهای محیطی و تغییر فیزیولوژی آب و هوا بر میزان تولید عسل اثرگذار است و گرم شدن هوا باعث شده تا گونها شهددهی مناسبی نداشته باشند و زنبورداری در چهارمحال و بختیاری به سمت نابودی پیش برود.
اویسی با اشاره به اینکه نداشتن سرمایه در گردش از دیگر مشکلات زنبورداران است، گفت: متاسفانه هیچ ارگانی از زنبورداران در شرایط سخت حمایت نمیکنند و زنبورداران با مشکلاتی همچون نبود سرمایه جاری، نداشتن بیمه و تسهیلات روبرو هستند.
وی از مسئولان درخواست کرد: با توجه به افزایش هزینهها بهخصوص هزینههای حمل و نقل و خرید شکر و دارو، زنبورداران را در شرایط سخت حمایت کنند و دستگاههای حمایتی مانند استانداری، منابع طبیعی و جهاد کشاورزی شنوای مشکلات زنبوردارها باشند.
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران چهارمحال و بختیاری گفت: زنبورداران در سرما و قبل از فصل شهد و گل باید زنبورها را با شکر تغذیه کنند تا زنده بمانند اما به دلیل تورم بالا و گران شدن قیمت شکر قدرت خرید ندارند.
وی با اشاره به اینکه زنبور داران زمانی که میخواهند از مراتع ملی استفاده کنند با مشکلاتی روبرو هستند، عنوان کرد: مراتع ملی برای چرا گاه به افرادی واگذار شده است و این افراد ادعای مالکیت دارند و زمانی که زنبوردار وارد مرتع ملی میشود باید اجاره و حق نگهبانی پرداخت کند که زنبوردار را با مشکل روبرو کرده است.
اویسی در ادامه گفت: ورود زنبورها در مراتع نه تنها آسیبی به مراتع وارد نمیکند بلکه باعث حفظ و نگهداری پوشش گیاهی خواهد شد.
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران چهارمحال و بختیاری یادآور شد: متاسفانه برخی نهادها زنبورداری را جزو مشاغل زودبازده معرفی میکنند و افرادی که هیچ تجربه کاری و علمی از زنبورداری ندارند وارد این حرفه میشوند که در همین راستا مشکلاتی را برای افراد با تجربه ایجاد میکنند.
این تولید کننده عسل با اشاره به اینکه زنبورداری باید بر اساس علم و تجربه باشد، گفت: یکی از دانشگاههای استان اقدام به راهاندازی رشته زنبورداری کرد اما هیچ استقبالی از این رشته نشد و افراد بدون علم به حرفه زنبورداری وارد شدند و آسیب جدی به زنبورداران باتجربه وارد شد.
در ادامه سهیلا عسکری مدیرطیور و زنبورعسل جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به تولید ۲۷۱۵ تن عسل در سال گذشته در سطح استان، اظهار کرد: پیشبینی میشود در سالجاری تولید عسل با توجه به آب و هوا و گلدهی مناسب گونها تا ۴۰۰۰ تن افزایش داشته باشد.
مدیرطیور و زنبورعسل جهادکشاورزی استان با بیان اینکه امسال پوشش گیاهی مناسبی برای زنبور داران در استان فراهم بوده است، تصریح کرد: به دلیل اینکه گرما در سال جاری دیرتر شروع شد گونها گلدهی بهتری داشتند و اکنون با توجه به افزایش دما شهدآوری گونها بیشتر شده است.
عسکری با اشاره به مزیت عسل استان نسبت به استانهای دیگر، گفت: پوشش گیاهی مناسب، گردافشانی مطلوب، وجود استعداد ژنتیکی غنی و با ارزش در نژادهای بومی ایرانی و سازگار با شرایط محیطی استان، عسل چهارمحال و بختیاری با کیفیت تولید میشود و در کشور حرفی برای گفتن دارد.
وی نرخ بالای شکر و نبود زنجیرههای ارزش فراوردههای زنبور عسل دراستان را از مشکلات زنبورداران دانست و افزود: زنجیرههای ارزش در استان وجود ندارد و بیشتر تولید کنندگان عسل با مشکل فرآوری محصولات خود روبرو هستند و تولید کنندگان عملا خام فروشی کرده و سود چندانی نمیبرند.
عسکری در ادامه با اشاره به اینکه در صورتی که زنجیرههای ارزش فراوردههای زنبور عسل استان راهاندازی شود، تولیدکنندگاه از تولید تا فروش و فرآوری عسل حمایت خواهند شد، بیان کرد: در صورتی که زنجیره تولید در استان راه اندازی شود بسیاری از مشکلات تولید کنندگان مرتفع خواهد شد به طوری که از ساخت کندو تا بستهبندی مناسب با استاندارهای بین المللی و ملی، دریافت گواهینامههای ایزو و مجوز صادرات تحت حمایت قرار خواهند گرفت.
مدیرطیور و زنبورعسل جهارکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: راه اندازی زنجیرههای ارزش فراوردههای زنبور عسل در برنامه کاری جهادکشاورزی استان است و خوشبختانه در سال جاری یک زنجیره راهانداری خواهد شد.
وی با اشاره به صدور مجوزات زنبورداری، گفت: در سالهای گذشته صدور مجوز زنبورداری به صورت دستی صادر میشد اما در حال حاضر مجوزات از طریق سامانه صدور مجوزهای الکترونیکی صادر میشود که زنبورداران فرصت دارند از اول مهرماه تا پایان آبانماه اطلاعات خود را در سامانه پهنهبندی جهاد کشاورزی وارد کنند.
مدیرطیور و زنبورعسل جهاد کشاورزی استان خاطرنشان کرد: با ثبت اطلاعات زنبوردار در سامانه پهنهبندی جهاد کشاورزی، لیست افراد به سازمان تامین اجتماعی ارسال میشود و زنبورداران و حتی کندوها بیمه خواهند شد.
انتهای پیام
نظرات