خراسان جنوبی خشکسالیهای چندین ساله را پشت سر گذاشته، خاک استان سست و بی رمق شده و به دنبال افزایش زمان بادهای ۱۲۰ روز سیستان به ۱۸۰ روز، وضعیت هوای خراسان جنوبی از حیث گرد و غبار وضعیت مطلوبی نیست.
به گزارش ایسنا، موضوع گرد و غبار از چالشهای اساسی استان است چنانکه دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار ۱۳ اردیبهشت ماه امسال در وبینار «آیندهپژوهشی برنامههای حفاظت و احیای دریاچهها و تالابهای کشور» گفت: ۲۳ استان کشور دارای کانون گرد و غبار است و به ترتیب شش استان خراسان جنوبی، کرمان، سیستانوبلوچستان، خراسان رضوی، خوزستان و هرمزگان ۸۵ درصد غبارخیزی کشور را دارند.
خراسان جنوبی با ۶ میلیون هکتار غبارخیزی در صدر جدول مناطق گرد و غبار قرار داشته و بالاترین میزان غبارخیزی در این استان در مرز ایران و افغانستان در «یزدانآباد» است. حال که این استان با این چالش مواجه شده و مردمش چند روزی است به دلیل گرد و غبار چشمی برای دیدن آسمان ندارند، باید چارهای برای اعتبارات اندیشید.
هشدارهای جدید هواشناسی
جواد نخعی، رئیس گروه پیش بینی و صدور پیش آگاهیهای جوی هواشناسی خراسان جنوبی در مورد هشدار جدید هواشناسی گفت: برای نوار مرز شرقی از شنبه تا دوشنبه احتمال گرد و خاک وجود دارد.
وی با بیان اینکه پیش بینی میکنیم گرد و غبار از سه شنبه تا چهارشنبه هفته جاری در سطح استان گسترش پیدا کند، تصریح کرد: گرد و غبار دائما در هوا وجود داشته و فقط با شدت و ضعف نمایان میشود.
رئیس گروه پیش بینی و صدور پیش آگاهیهای جوی هواشناسی خراسان جنوبی تصریح کرد: در روز جمعه هفته گذشته، بیشترین سرعت وزش باد مربوط به ایستگاه علی آباد زارعین به میزان ۸۶ کیلومتر بر ساعت و در مرکز استان به ۶۸ کیلومتر بر ساعت و دید افقی به هزار متر کاهش یافت.
نخعی بیان کرد: در شرق استان در شهرستانهای نهبندان، درمیان، حاجیآباد زیرکوه و سربیشه طوفان گرد و خاک را شاهد خواهیم بود.
اعتبارات محیط زیستی میرسد؟
اسدالله حاتمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: باید درخصوص اختصاص اعتبارات ویژه در سال جاری برای مدیریت گرد و غبار در استان، برنامهریزی و تصمیمگیری شود.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی در صدر استانهای غبارخیز کشور قرار دارد و بیش از یک سوم مساحت استان جزو کانونهای داخلی گرد و غبار است، افزود: گرد و غبار و ماسههای روان یکی از چالشها و بحرانهای زیستمحیطی بوده و باعث تأثیرات نامطلوب زیستمحیطی در حوزههای مختلف میشود.
حاتمی تصریح کرد: ایجاد مشکلات رفت و آمد به خاطر کاهش دید افقی، بروز تصادفات و برخورد وسایل نقلیه با یکدیگر، آلوده شدن آبهای سطحی، گسترش بیابانها و نواحی خشک و ایجاد مانع در مسیر ریلها و جادههای ارتباطی، اختلال در ناوگان حمل و نقل هوایی و بروز و تشدید بیماریها از اثرات ریزگردهاست که اگر به موقع رسیدگی نشود چالش بزرگی ایجاد خواهد کرد.
مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی گفت: اعتبارات خوبی در زمینه مقابله با پدیده گرد و غبار جذب شده و این اعتبارات به منظور تعمیر و تجهیز ایستگاههای سنجش کیفی هوا در استان، نهالکاری و بوتهکاری، هلالی آبگیر و سایر حوزهها هزینه شده است.
وی با بیان اینکه سال گذشته حدود ۲ میلیارد تومان از محل اعتبارات ملی جذب شده که این میزان اعتبار در قرق، حفاظت، آبیاری سنواتی، ایستگاه سنجش کیفی هوا و بذر پاشی هزینه شده است، افزود: از ۱۱ شهرستان خراسان جنوبی ۹ شهرستان استان درگیر گرد و غبار هستند و ۳۵ کانون گرد و غبار در خراسان جنوبی وجود دارد.
تنها در ۵ شهرستان ایستگاه سنجش کیفی هوا داریم
سید هادی هاشم آبادی، رئیس اداره پایش و امور آزمایشگاه ای خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: پدیده ریزگردها در روزهای اخیر در خلال بادهای ۱۲۰ روزه سیستان ایجاد شده و کیفیت هوا را با مشکل مواجه کرده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر پنج ایستگاه سنجش کیفی هوا در شهرستانهای بیرجند، زیرکوه، سرایان و نهبندان مستقر است و وضعیت کیفی هوا را پایش و آنالیز میکنند، افزود: حجم و یا میزان غبار معلق را رصد میکنیم.
رئیس اداره پایش و امور آزمایشگاههای خراسان جنوبی بیان کرد: تمامی دادههای ایستگاههای همدیدی کشور در یک بازه ۱۵ ساله جمعآوری شده و بر اساس دادههای به دست آمده نقشههای شار قائم داخلی فرسایش بادی، طوفان ماسه و گرد و غبار در کشور تهیه شده است.
هاشم آبادی تصریح کرد: بر اساس این نقشه، مناطق دارای شار گرد و غبار، ۵۶.۷ میلیون هکتار و مقدار غبارخیزی ۵ میلیون تن در سال میشود؛ همچنین متوسط غبارخیزی در کشور ۵۵ کیلوگرم بر هکتار در سال برآورد شده است.
در حال بررسی خسارات هستیم
محمدعلی آخوندی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری و رئیس کارگروه مدیریت شرایط اضطرار وقوع پدیده گرد و غبار در خراسان جنوبی نیز در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: خراسان جنوبی دومین استان گرد و غبارخیز در کشور است.
وی با بیان این استان ۳۲ کانون گرد و غبار با وسعت ۵.۴ میلیون هکتار را دارد، افزود: ۳۶ درصد مساحت استان در حوزه کانونهای بادی و فرسایشی قرار داشته و از طرفی تحت تاثیر بادهای سیستان و بلوچستان و بادهای ۱۲۰ روزه هستیم که این امر اهمیت مقابله با ریزگردها را افزایش داده و نیاز به برنامه ریزی میان مدت و بلندمدت با همکاری دستگاهها دارد.
آخوندی ادامه داد: اقداماتی برای مقابله با این پدیده و کاهش اثرات آن انجام میشود و کارگروه شرایط اضطرار وقوع پدیده گرد و غبار در خراسان جنوبی به ریاست مدیرکل مدیریت بحران استانداری دائما در حال برگزاری است و هر یک از دستگاههای اجرایی عضو کارگروه باید وظایف خود را براساس شیوهنامه ابلاغی، تنظیم و اجرایی کنند.
وی با بیان اینکه هشداری توسط هواشناسی برای گرد و غبار در روزهای آتی صادر شده است، تصریح کرد: در حال جمع بندی خسارات هفته گذشته گرد و غبار و طوفان در شهرستانها هستیم که طی یک هفته تا ۱۰ روز دستگاههای متولی با کمک فرمانداریها خسارات را احصا میکنند.
آخوندی با بیان اینکه خسارات به مرکز ارسال و سپس اعتبارات مشخص و تخصیص مییابد، اظهار کرد: در حال حاضر، اعتبار جدیدی در این حوزه نداریم.
وی یادآور شد: قطعا گرد و غبارهای روزهای گذشته خساراتی در بخش برق رسانی، محصولات کشاورزی و گلخانهها داشته که در حال بررسی شهرستانی هستیم تا اعتبارات لازم را برای جبران خسارت اخذ کنیم.
باید فکری اندیشید تا حداقل مردم از گرد و غبارها آسیب و خسارت کمتری ببینند. این خسارتها نباید توسعه یابد بلکه باید با اختصاص اعتبارات جلوی پیشروی آن را گرفت.
انتهای پیام
نظرات