محمدعلی بخشی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بیش از ۸۰۰ عامل بیماری مشترک بین حیوان و انسان (نزدیک به نیمی از تمام عوامل بیماریزا در انسان) وجود دارد و عوامل مسبب آلودگی و بیماریهای سل، مشمشه، بروسلوز (تب مالت)، لپتوسپیروز، لیشمانیوز (سالک)، هاری، کیست هیداتید، فاسیولوز (کپلک) و تب خونریزیدهنده کریمه کنگو (CCHF) از جمله مهمترین بیماریهای زئونوز به شمار میروند که در ایران نیز گزارش شدهاند.
وی گفت: راههای انتقال بیماری زئونوز بسیار متنوع بوده به طوری که تماس محافظت نشده بین انسان و حیوانات اهلی و وحشی، همچنین عدم رعایت اصول بهداشتی در تمام مراحل تولید تا مصرف فرآوردههای خام دامی از جمله راههای انتقال این بیماریها است.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی افزود: افزایش آگاهی عمومی افراد در رابطه با انواع بیماریها از جمله بیماریهای زئونوز ضروری بوده و اطلاع مردم از خطرات این عوامل بیماریزا و نحوه کنترل و پیشگیری از آنها با آموزش از طریق رسانههای عمومی و فضای مجازی بسیار حائز اهمیت است.
بخشی گفت: فراهم کردن فرآوردههای خام دامی سالم، بهداشتی و بیخطر و آگاهی مصرفکنندگان از ویژگیهای محصولات دامی سالم و نحوه تماس مناسب، اصولی و علمی با دام، نقش مهمی در کنترل و پیشگیری از این بیماریها دارد.
وی با اشاره به بیماری بروسلوز (تب مالت)، تصریح کرد: بیماری بروسلوز (تب مالت) به دلیل دارا بودن علائم مختلف بالینی در انسان، از آن به عنوان بیماری هزار چهره یاد میشود.
بخشی ادامه داد: از جمله بیماریهای مشترک بین انسان و دام بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو بوده که با شروع فصل گرم سال و افزایش میزان فعالیت کنهها، احتمال انتقال عامل بیماری از حیوان آلوده و فرآوردههای خام دامی با منشاء دام آلوده به انسان افزایش مییابد.
وی بیان کرد: از طرفی عامل این بیماری در حیوانات سبب بروز علائم بالینی نشده، بنابراین تشخیص حیوان آلوده را بسیار مشکل میکند و تماس محافظت شده با حیوانات (دامها)، پیشسرد گذاری لاشه و آلایشهای خوراکی حاصله پس از کشتار در کشتارگاههای تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی، در کاهش احتمال انتقال عامل بیماری بسیار مؤثر است.
انتهای پیام
نظرات