در دین اسلام و در احادیث بسیاری به دادن عیدی در اعیاد بزرگ دینی به ویژه عید غدیر تاکید شده و به عنوان نمونه حضرت امام رضا(ع) فرمودند که روز عید غدیر خم روز تهنیت گویی است، روز عید غدیر خم روز هدیه دادن و بخشش است.
در عید غدیر نیز سادات به رسم دیرین به دیگران عیدی، اسکناس یا سکه می دهند.
مسلمانان و شیعیان معتقدند که اسکناس و سکه ای که سادات به آنها عیدی می دهند با برکت بوده و موجب افزایش رزق و روزی می شود لذا هرکسی که از سادات عیدی می گیرد آن اسکناس و سکه را در کیف پول یا لایه قرآن متبرکی نگه می دارد.
نور سید اکبری یکی از شهروندان ارومیه ای در گفت وگو با ایسنا افزود: هرسال نزدیک عید غدیر خم سکه و اسکناس نو برای هدیه دادن به فامیل و همسایه ها تهیه می کنم.
وی تصریح کرد: روز عید غدیر خم از اول صبح تا عصر خونه ما پر از مهمان است که همه برای تبریک عید و گرفتن عیدی به خانه ما می آیند.
سید اکبری خاطر نشان کرد: هرچند مبلغ عیدی زیاد نیست اما بدلیل تبرکی که این عیدی دارد فامیل و همسایه هایمان برای گرفتن عیدی مشتاق هستند و بر این باور هستند که پولی که بعنوان عیدی گرفته اند موجب رزق و روزی شده است.
وی اظهار کرد: از قدیم رسم بوده پدر و مادر های ما هم برای تبرک و شادباش به غیر سادات عیدی می دادند و ما وظیفه داریم نام علی (ع) و عید غدیر را با حفظ سنت های قدیمی زنده نگه داریم.
وی ادامه داد: ما شیعیان علی (ع) معتقدیم عیدی که سادات می دهند تبرک است و موجب روزی می شود.
یکی از سادات در گفت وگو با ایسنا افزود: چند روز مانده به عید غدیر خم چندبسته اسکناس نو برای عیدی دادن تهیه می کنم.
وی تصریح کرد: چون از قدیم و از زمان پدرم در روز عید همسایه ها برای گرفتن عیدی به خانه ما می آمدند، این رسم بعد از فوت پدرم هم پا برجاست و ما روز عید غدیر خم کلی مهمان داریم.
این سادات ادامه داد: ما معتقدیم که عیدی سادات در این روز متفاوت تر و با برکت تر از سایر عید ها است.
یکی دیگر از سادات نیز در گفت وگو با ایسنا افزود: از قدیم پدران و مادران ما در عید غدیر خم به دیگران دوستان و آشنایان که سادات نبودند سکه نو و اسکناس عیدی می دادند و ما نیز به رسم قدیم این سنت زیبا را حفظ کرده ایم.
وی تصریح کرد: هرچند میزان عیدی زیاد نیست اما بدلیل اینکه این عید با نام حضرت علی (ع) مزین شده برای شیعیان و سادات جایگاه ارزشمندی دارد و عیدی که مردم از سادات می گیرند نیز متبرک و باارزش است.
حجت الاسلام منصور امامی، مدیر کل تبلیغات اسلامی آذربایجانغربی در گفت وگو با ایسنا افزود: خاتم بخشی، طبخ اطعام غدیر، اجرای عقد اخوت و عیدی دادن از سنت های غدیر است و سنت عیدی دادن در عید غدیر خم بویژه توسط سادات مورد تاکید بزرگان دینی است.
مدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجانغربی تصریح کرد: دلیل تاکید بر دادن عیدی در عید غدیر خم به دلیل تبرکی بودن و انتصاب آن به حضرت علی(ع) است.
وی در خصوص ریشه عیدی دادن در عید غدیر خم نیز خاطر نشان کرد: از زمان معصومین به هدیه دادن در عید غدیر تاکید و توصیه شده بطوری که نقل شده امام حسن علیه الاسلام روز عید غدیر خم در کوفه مهمانی بزرگ برپا می داشتند لذا این حرکت امام حسن علیه الاسلام موجب شد مردم به جشن روز عید غدیر و هدیه دادن در این عید عادت کنند.
وی تصریح کرد: جشن و عید گرفتن، تبریک و تهنیت به پیامبر، امیر مؤمنان و یکدیگر، دید و بازدید، صدقه دادن، اتحاد و اجتماع، از جمله آداب اجتماعی و سیاسیِ سفارش شده در این روز است.
حجت الاسلام امامی با تاکید به اینکه دشمن امروز تلاش میکند دین و دیانت را در برابر پیشرفت قرار بدهد، گفت: دشمن تلاش میکند به مردم القا کند که دین مانع پیشرفت است و باید به مردم تبیین شود که انقلاب اسلامی با دیانت توانست در برابر استکبار ایستادگی کند.
وی ادامه داد: باید امید و ایمان مردم در برنامه ها تقویت شود و ما به عنوان نیروهای تبلیغات اسلامی، باید رفتارهایمان نیز تایید کننده این رسالتمان باشد و سنت های بارزش قدیمی را حفظ و گسترش دهیم.
به گزارش ایسنا؛ روز عید غدیر خم روز ولایت امام علی (ع) است و این روز منتسب به ایشان است، برگزاری مراسمات و جشن های مختلف در این عید وظیفه همه مسلمانان است، با برگزاری رسومات کوچک اما پر اهمیتی همچون عیدی دادن و عیدی گرفتن از سادات و جشنها و با گسترش این رسوم در بین نسل های جوان، میتوان گامی در جهت احیای غدیر که احیای ولایت امام علی(ع) است، برداشت.
انتهای پیام
نظرات