• شنبه / ۱۰ تیر ۱۴۰۲ / ۱۲:۳۰
  • دسته‌بندی: محور مقاومت
  • کد خبر: 1402041005764
  • خبرنگار : 71496

آیا لحظه فروپاشی مالی تشکیلات خودگردان فلسطین نزدیک شده؟

آیا لحظه فروپاشی مالی تشکیلات خودگردان فلسطین نزدیک شده؟

در پی بحران مالی شدید تشکیلات خودگردان فلسطین در چند سال گذشته به دلیل سیاست‌های تحریم اسرائیل، موضوع اعلام ورشکستگی تشکیلات احتمالا یکی از تصمیماتی است که رهبران فلسطینی در نشست آتی خود پس از تعطیلات عید قربان بررسی خواهند کرد.

به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه فرامنطقه‌ای رای الیوم، تشکیلات خودگردان فلسطین از سال‌ها قبل با بحران مالی شدیدی مواجه است که تاثیر منفی بر خدماتی گذاشته که از طریق نهادهای مورد حمایتش ارائه می‌کند، همچنین این بحران تاثیر منفی بر پرداخت حقوق کارمندان غیرنظامی و نظامی و نیز عملکرد سفارتخانه‌هایش در خارج از سرزمین فلسطین داشته، اما همواره در لحظات پایانی که به کمک نیاز دارد یک ناجی به آن در عبور از این بحران کمک می‌کند و هیچ‌گاه تشکیلات جهت رسیدن به راه حل‌های ریشه‌ای برای این بحران اقدام نمی‌کند.

این تشکیلات که با پیامدهای گسترده تحریم مالی و حتی سیاسی شدید از سوی رژیم اشغالگر اسرائیلی مواجه است، همواره از کشورهای عربی و غربی می‌خواهد راه حل‌های عملی را برای اعمال فشار بر اسرائیل جهت آزادسازی پول‌های بلوکه شده‌اش در پیش گرفته و در مسیر پروژه‌های آن مانع تراشی نکرده و مانع از توسعه منابع مالی آن نشوند؛ اما همواره با این واقعیت مواجه می‌شود که این طرف‌ها رژیم اشغالگر را به ارتکاب جنایات، محاصره و اقدامات خصمانه‌اش تشویق می‌کنند تا جایی که کار به مرحله اخیر رسید.

در بسیاری از اظهارات مسؤولان فلسطینی در دوره اخیر، درباره "روز فروپاشی" تشکیلات خودگردان فلسطین هشدار داده شده به ویژه که بحران‌های متراکم و پیچیده‌ای وجود دارد که از جمله آنها ناتوانی رئیس تشکیلات خودگردان در رسیدن به راه حل‌های عملی و جدی برای نجات تشکیلات است و به نظر می‌رسد که به لحظه فروپاشی تشکیلات خودگردان بسیار نزدیک شده‌ایم.

تشکیلات خودگردان در بحث و مذاکره گسترده‌ای که به تازگی داشت احتمال اعلام ورشکستگی مالی خود به دلیل شرایط مالی دشوار فعلی‌اش را اعلام و تاکید کرد که در حال بررسی تعطیلی کامل تمامی دفاتر دولتی است.

طبق گزارش منتشر شده از سوی شبکه خبری «کان»، این یک پدیده جدید دیگر است که شرایط اقتصادی دشوار در رام‌الله را نشان می‌دهد و از جمله آن استعفای تعداد زیادی از نیروهای دستگاه امنیتی از خدمت نظامی و جستجوی برای مشاغل دیگر به دلیل کاهش ۸۰ درصدی حقوق‌هایشان تنها در چند ماه اخیر است که این امر به انباشت بدهی‌های مالی آنها و مسدود شدن حساب‌های بانکی‌شان منجر شده است.

لحظه سرنوشت ساز

طبق گزارش شبکه عبری زبان کان، بحث و مذاکره درباره احتمال اعلام ورشکستگی مالی تشکیلات خودگردان فلسطین در حال حاضر در وزارت دارایی فلسطین با اطلاع محمد اشتیه، نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین در حال انجام است.

مشخص نیست که آیا محمود عباس از این موضوع اطلاع دارد یا اینکه در حال حاضر تنها دولت فلسطین از این موضوع باخبر است.

طبق گزارش کان، بدهی‌های مالی تشکیلات خودگردان فلسطین به دو دلیل اصلی روی هم انباشته شده که اولی برداشت معادل ۴۰ میلیونی (حدود ۱۱ میلیون دلار آمریکا) از دارایی‌های تشکیلات خودگردان فلسطین به صورت مستمر و سالانه توسط اسرائیل و دومی کاهش کمک‌های مالی بین‌المللی است که هر ساله به تشکیلات خودگردان فلسطین ارائه می‌شود؛ اما به شدت کاهش یافته است.

تشکیلات خودگردان برای دومین سال پیاپی با بحران مالی شدیدی مواجه است که به گفته مقامات آن بدترین بحران مالی از زمان تشکیل آن است و دلیل آن هم این است که اسرائیل به کسر درآمدهای مالیاتی فلسطین ادامه می‌دهد و از دیگر عوامل آن پیامدهای همه‌گیری کرونا و کاهش حمایت خارجی است.

رژیم صهیونیستی مبالغ سنگینی از درآمدهای مالیاتی ویژه تشکیلات را به عنوان نوعی مجازات بلوکه کرده و بهانه آن نیز پرداخت‌هایی است که تشکیلات به اسرا و خانواده‌های آنها دارد. طبق بیانیه‌های رسمی فلسطین از سال ۲۰۱۹ مبلغ  کل کسری‌های اسرائیل به بیش از ۲ میلیارد شکِل رسیده است.

مبالغ برداشت شده در واقع مالیات‌های است که وزارت دارایی اسرائیل بر کالاهایی که هر ماهه وارد مناطق فلسطینی می‌شوند، اخذ می‌کند و باید آنها را به وزارت دارایی فلسطین تحویل دهد، این مالیات‌ها حدود ۲۰۰ میلیون دلار در ماه کمی بیشتر یا کمتر با توجه به معاملات تجاری آن ماه می‌شود.

با ادامه یافتن این بحران در سال جاری میلادی، اتحادیه‌های فلسطینی تهدید کردند که اقدامات جدی‌تری را نسبت به سال گذشته در پیش خواهند گرفت، در سال گذشته اعتصاب‌های طولانی مدتی در حوزه آموزش انجام شد که انتظار می‌رود در سال جاری میلادی توسعه پیدا کنند.

اعلام ورشکستگی تشکیلات خودگردان فلسطین احتمالا یکی از تصمیماتی است که رهبران فلسطینی در نشست آتی خود بعد از تعطیلات عید قربان آن را بررسی خواهند کرد.

رونن بار، رئیس شاباک چند روز قبل نسبت به فروپاشی تشکیلات خودگردان و از دست دادن کنترلش بر برخی مناطق شمال کرانه باختری هشدار داد. او در دیدارش با مسؤولانی از سازمان ملل و دولت آمریکا با اشاره به این وضعیت گفت، این شرایط ارتش اسرائیل را ملزم به فعالیت در این منطقه می‌کند و تضعیف تشکیلات خودگردان و ناتوانی آن در کنترل بر مناطق شمالی کرانه باختری این ارتش را مجبور می‌کند به شکلی گسترده‌تر و جدی‌تر در این مناطق فعالیت داشته باشد.

یسرائیل کاتس، وزیر انرژی رژیم صهیونیستی نیز در واکنش به خبر احتمال اعلام ورشکستگی مالی از سوی تشکیلات خودگردان گفت، اسرائیل به دنبال فروپاشی تشکیلات نیست و منافع آن نیز در آن نیست هرچند که روابط پیچیده‌ای میان دو طرف وجود دارد.

وزیر انرژی رژیم صهیونیستی درباره بدهی‌های سنگین تشکیلات به این رژیم گفت، آنها بدهی نزدیک به ۲ میلیارد شکِل بابت برقی دارند که اسرائیل به بیشتر مناطق فلسطینی ارائه می‌کند، او در گفت‌وگو با کان با اشاره به کاهش هماهنگی‌های امنیتی میان دو طرف گفت، این هماهنگی‌ها تا جایی کاهش یافته که دستگاه‌های امنیتی تشکیلات هیچ‌گونه فعالیتی علیه نیروهای جنبش حماس انجام نمی‌دهند و این امر فشار زیادی را به نیروهای امنیتی اسرائیل وارد می‌کند.

ورشکستگی و اخلال در خدمات‌دهی

صحبت درباره ورشکستگی مالی تشکیلات خودگردان یک روز پس از گفت‌وگوی تلفنی یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی و حسین الشیخ، دبیرکل کمیته اجرایی سازمان آزادسازی فلسطین (ساف) مطرح شد، در این تماس تلفنی مقام فلسطینی به گالانت اعلام کرد که قربان رهبران فلسطین پس از تعطیلات عید نشست مهمی جهت اتخاذ تصمیم روشنی برای پاسخ به حملات اسرائیل خواهند داشت.

در واقع گالانت با مقام فلسطینی تماس گرفت تا تلاش کند بار دیگر روابط فروپاشیده امنیتی میان دو طرف را احیا کرده و تنش‌ها را آرام کند، دو طرف در این تماس تلفنی ضمن بررسی موضوع تنش بر نیاز مشترک به آرام کردن اوضاع تاکید کردند.

همچنین اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم صهیونیستی به همین مناسبت تماس تلفنی با محمود عباس داشت؛ اما این رایزنی‌ها موجب تشدید اختلاف نظرها در خود اراضی اشغالی شد تا جایی که ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی این رژیم و برخی مسؤولان آن از یک سو و بن گویر و الشیخ از سوی دیگر، یکدیگر را متهم کردند.

یک تحلیلگر سیاسی اسرائیلی درباره شرایط موجود گفت، شرایط اقتصادی تشکیلات خودگردان فلسطین بسیار بد است و دلیل آن کاهش میزان کمک‌های خارجی است، تل‌آویو از بقای تشکیلات خودگردان و جلوگیری از فروپاشی آن حمایت می‌کند چرا که آن را به نفع خود می‌داند و نیز فشارهایی از سوی آمریکا و اروپا در این زمینه وجود دارد.

این تحلیلگر افزود: حضور چهره‌های افراطی در دولت اسرائیل و اختلاف نظرهای فلسطینی و رقابت آنها بر سر تشکیلات مانع از تشکیل کشور فلسطین می‌شود، بنابراین راه حل اعطای دولت خودمختار گسترده در کرانه باختری به فلسطینی‌ها است تا اسرائیل بتواند حاکمیت امنیتی خود بر آن را حفظ کند.

او در پایان نیز تاکید کرد، صلح اقتصادی تنها راه‌حل پس از آن است که توافقنامه اسلو پس از ۳۰ سال به پایان کار رسید و حکومت خودگردان تنها راه آن است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha