«حسین مسرّت» محقق و پژوهشگر فرهنگ عامهی یزد در گفتوگو با ایسنا راجع به وی که از مشاهیر معاصر یزد است، میگوید: «سید ابوالفضل مدرس سعیدی ریحان یزدی» فرزند سید محمّد، ملقب به ریحانی و متخلّص به سعیدی، در سال ۱۳۳۰ هجری قمری در شهر یزد و در خانودهای که همگی اهل علم و سخنور، به دنیا آمد.
وی ادامه میدهد: سعیدی، علوم دینی را در مدرسه مصلی یزد آموخت و سپس مقدمات، سطح، فلسفه و تفسیر را نزد آیات «سیداحمد مدرسی»، «شیخ غلامرضا فقیه خراسانی»، «سیدعلی محمد کازرونی» و «شیخ محمد تفتی» فرا گرفت.
به گفتهی مسرت، وی از همان جوانی به واسطه این که طایفه مدرسیها، همگی اهل شعر و شاعری بودند و آشنا و دارنده نسخههای خطی، او نیز علاقهای وافر به این کار یافت و اندک اندک به گردآوری نسخه همّت گمارد.
این نویسنده و محقق حوزه فرهنگ یزد خاطرنشان میکند: زمانی چند برای تحصیل علوم حوزوی به قم رفت و در محضر آیات «حاج میرزا خلیل کمرهای»، «سید محمد حجّت تبریزی» و «شیخ محمد محققی» بهره برد و آنگاه به یزد بازگشت و با توجه به تسلّطی که در فن خطابه داشت تا همین دهههای اخیر برای تبلیغ دین، سفرهای زیادی به دعوت شیعیان هند و پاکستان، راهی آن کشورها میشد.
وی با اشاره به این که برادرش «سیدعلیرضا ریحان یزدی» صاحب آیینه دانشوران، اهل نگارش و تدوین بود، میگوید: «سید ابوالفضل» نخستین کتاب خود را به نام «عشق و عصمت»(تفسیر سوره یوسف) و دو کتاب دیگرش را به نامهای «دفتر اشعار» یا «منتخب گفتار شعرای یزد» و نیز «جنگ ریحانی» یا «متفرقات سعیدی» چاپ کرده است.
مسرت به آخرین کتاب ریحان یزدی به نام «گزیده دیوان حجاب یزدی» که در زمستان ۱۳۸۲ در یزد چاپ شد، اشاره و اضافه میکند: وی صاحب نسخههای خطی به ویژه از خاندان مدرسی بود که فهرست برخی از آنها در کتاب «نسخههای خطی»، دفتر چهارم، صص ۴۵۹ ۴۶۲ و نیز «گنجینه دستنویسهای اسلامی» درج است. این نسخهها اکنون در تملک حجت الاسلام «سیدعلی اصغر مدرس وامق»، داماد اوست.
به گفتهی این پژوهشگر استان یزد، ریحان یزدی در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ۱۳۸۴ در شهر یزد درگذشت و در مزار جوی هُرهُر این شهر به خاک سپرده شد.
انتهای پیام
نظرات