به گزارش ایسنا، محمدرضا فرزین در پاسخ به سوال ایسنا درباره سختگیری برخی بانکها برای اعطای تسهیلات خرد در زمینه تضامین بانکی، اظهار کرد: تسهیلات خرد بیشتر از یک ضامن احتیاج ندارد البته در هفتههای گذشته گزارشهایی به دست ما رسید که نشان می داد برخی از بانکها بیش از ۲ تا ۳ ضامن از متقاضیان دریافت می کنند، بنابراین ما با قاطعیت اعلام می کنیم که هیچ بانکی حق ندارد بیشتر از یک ضامن برای اعطای تسهیلات خرد به مردم طلب کند.
وی افزود: البته در این میان ممکن است برخی از بانک ها در زمینه اعتبارسنجی متقاضیان با مشکلاتی مواجه شوند و به همین دلیل بیشتر از یک ضامن از او طلب کنند اما بانک ها نباید این کار را بکنند و اگر بتوانیم موسسات تضمینی را توسعه دهیم و یک موسسه تضمین ایجاد کنیم که کار وثیقه را انجام دهد، دیگر نیازی به ضامن نیست.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در تلاشیم تا سهم بیشتری از منابع بانکها را به پرداخت تسهیلات خرد به کسب و کارها تخصیص دهیم، ادامه داد: برنامههای گستردهای برای تسهیلات خرد داریم و اگر بسیاری از شرکتها یا مشاغل خانگی با تسهیلاتی کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان، ایجاد اشتغال میکنند و حتی محصول خود را صادر میکنند این نشان می دهد که پول بانک ها در با برکت ترین جای خود قرار گرفته است در این زمینه به دنبال آن هستید تا پرداخت تسهیلات را گسترش دهیم.
فرزین درباره برنامه های بانک مرکزی برای توسعه تسهیلات خرد گفت: اولین کاری که امسال انجام و ابلاغ شد، این بود که تسهیلات قرض الحسنه را از ۲۰۰ میلیون تومان به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش دادیم و برای شرکت های کوچک از 500 میلیون تومان به 700 میلیون تومان افزایش دادیم چرا که باید بتوانیم به دلیل تورم سطح پوشش خود را گسترش دهیم. البته سقف تسهیلات اعتباری را هم افزایش دادیم.
وی ادامه داد: سیاست ما این است که برای کنترل تورم برنامههایی را اجرا کنیم. از آنجا که منابع خرد اهمیت بالایی دارد و اثر گذاری آن را میبینیم، یک برنامه ای داریم که در آن محدودیت تراز نامهای را که به نظام بانکی اعمال میکنیم، کاهش پیدا کند و تسهیلات خرد را مشمول آن محدودیت نکنیم. این یکی از برنامههای ما است و امیدواریم تا تیر ماه بتوانیم آن ابلاغ کنیم.
به گفته او یکی دیگر از کار های ما این است که ذخیره عمومی را برای تسهیلات خرد استفاده کنیم و احتمالا تا دو ماه دیگر این مصوبه را ابلاغ خواهیم کرد که این به افزایش تسهیلات خرد کمک خواهد کرد. برخی صندوق های قرض الحسنه تک شعبهای داریم که قصد داریم فعالیت آن ها را گسترش دهیم. یک کار دیگر این است که با بیمه مرکزی صحبت کردیم که بتوانیم سبد اعتباری تسهیلات خرد را افزایش دهیم و بدهکار تسهیلات خرد نباشیم.
رئیس کل بانک مرکزی درباره تضامین و وثایق بانکی گفت: یکی از مسائل اساسی در این زمینه ضمانتهاست و مردم از آن ناراضی هستند اما اکنون من به غرفه هایی که مراجعه کردم، عموما از سرعت بانکها و تسهیلات دهی راضی بودند و بعضی میگویند که مشکل ضامن داشتند. ما در تلاشیم که بیش از یک ضامن از افراد گرفته نشود خیلی از بنگاه ها و وزارت خانه ها هم به این سمت رفتند.
برداشته شدن سقف تسهیلات بانکی
فرزین اعلام کرد: در آیین نامه جدید سقفی نداریم و بر اساس قراردادی است که فرد با شما میبندد، چون ریسک با خود فرد است. اصلاح دستورالعمل تسهیلات کلان و استفاده از ظرفیت های جدید ایجاد شده و در بانک مرکزی در حال پیگیری آن هستیم. مسأله دیگر این است که توان نظام بانکی هم دچار مشکلاتی هستند و ما در این نظام به دلیل گستردگی اش و درگیری آن با مردم به همین دلیل بانک ها پیشانی اقتصاد کشور هستند زیرا دائما با مردم برای نیازهای مختلف سر و کار دارند و هر چقدر بتوانیم نظام بانکی را اصلاح کنیم، اقتصاد هم به مقدار زیادی اصلاح میشود و باید دقت لازم را داشته باشیم که کار ها را درست انجام دهیم و این کار ها در شوراها هم انجام شود و نظارت به گونه ای باشد که رضایت مردم را به دنبال داشته باشد و میخواهیم نظارت شعب را افزایش دهیم.
وی ادامه داد: میخواهیم مجوز دهیم تا این گرفتن تضمین و وثایق را کمتر کنیم. باید بانک ها را الزام به پرداخت وام ازدواج مطابق سهمیه و برنامه های بانک مرکزی بر اساس قانون کنیم. بررسیها نشان میدهد که تسهیلات ازدواج کند پیش میرود و اکنون با تصویب، ما در تلاشیم که محدودیتها را کاهش دهیم و کار با سرعت بیشتری دنبال شود. این کار نقش زیادی در رضایت مردم دارد زیرا این کار در زندگی آنها بسیار تاثیر گذار است.
انتهای پیام
نظرات