به گزارش ایسنا، چندین سال است که افزایش واحدهای تولیدی خواسته رهبر معظم انقلاب از تولیدکنندگان و صنعتگران و مسئولان ذیربط است. خواستهای که امسال با شعار «مهار تورم و افزایش تولید» رنگ و بویی دیگر گرفته و بر این اساس مقرر شده تا با بازآفرینی واحدهای صنعتی راکد و افزایش صدور پروانه تولید، این شعار به معنای واقعی کلمه تحقق یابد.
تیم اقتصادی استان قزوین نیز بر این اساس تمام همت و جدیت خود را به کار گرفته تا بروکراسی اداری را بر واحدهای تولیدی، سهل کند و با روشهای مختلف سعی بر جذب سرمایهگذار و در نهایت افزایش تولید داشته باشد، اما آنچه در این بین کمتر مورد توجه قرار گرفته، مشکل هدایت پسابهای واحدهای تولیدی و کنترل پسماند آنهاست. چراکه تصفیه خانه شهر صنعتی البرز، قدمتی ۴۰ ساله دارد و در سال ۱۳۷۴ مدول دوم آن، به دلیل کاهش ظرفیت و کاهش راندمان در سخت افزارهای تصفیه فاضلاب در مدول اول، طراحی و با ظرفیت اسمی ۷۰ هزار مترمکعب در شبانه روز احداث و بهرهبرداری از آن آغاز شد.
در ابتدا این ظرفیت، ۲/۳ ورودی، فاضلابهای صنعتی را پاسخگو بود اما بعد از ادغام فاضلابهای انسانی شهر بیدستان و الوند عملاً مدول دوم نیز دیگر جوابگوی این حجم از فضلاب و پساب نبوده و نیست. همچنین در کنار عدم ظرفیت تصفیهخانه، فرسودگی تأسیسات سیستمهای آن از دیگر مشکلاتی است که با آن دست و پنجه نرم میشود و انتظار میرود بهروزرسانی هرچه سریعتر در دستور کار قرار گیرد؛ چرا که در غیر این صورت، کارکرد تصفیه خانه دچار اختلال خواهد شد.
شهرک صنعتی البرز در استان قزوین، با اینکه پتانسیلهای تولیدی بالایی برای استان پدید آورده اما اگر به لحاظ زیست محیطی به آن توجه نشود خطرات جدی این شهرک سالها بعد خسارات جبران ناپذیری برای محیط زیست استان به وجود خواهد آورد. ایسنا در این گزارش به بررسی هرچه بیشتر آخرین وضعیت تصفیهخانه شهرک صنعتی قزوین پرداخته است.
نیاز واحدهای تولیدی قزوین به تصفیه خانه جدید
علی رحمانی معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای استانداری قزوین معتقد است که نباید صنعت محیط زیست را به مخاطره اندازد؛ وی در ادامه به ایسنا میگوید: حفاظت از محیط زیست به عنوان یک سرمایه ملی باید توسط واحدهای تولیدی مورد توجه جدی قرار بگیرد، نمیتوان به بهانه حمایت از تولید آسیب رساندن به محیط زیست را که خود از اصلیترین سرمایههای ملی ماست توجیه کرد.
معاون اقتصادی استاندار قزوین با بیان اینکه، قوانین محیط زیستی باید بر پایه مطالعات دقیق علمی ابلاغ شود، تصریح میکند: مشکل پساب برخی واحدهای تولیدی یک مشکل قدیمی است که برای رفع آن باید به سمت استفاده از خطوط انتقال فاضلاب و استفاده از تصفیه خانههای موجود حرکت کرد.
وی با اشاره به نیاز استان به ساخت تصفیه خانه جدید، عنوان میکند: در برخی مناطق به خصوص شهرستان تاکستان باید تصفیهخانههای جدید ساخته شود که در این زمینه لازم است از ظرفیت دانشگاهها، پارک علم و فناوری و همچنین مجموعههای دانش بنیان استفاده کرد.
رحمانی خاطرنشان میکند: تمامی دستگاههای ذیربط مکلف هستند، مطابق استانداردهای موجود بازرسیهای مستمر از واحدهای تولیدی را در دستور کار قرار داده و نواقص موجود در این زمینه را برطرف کنند.
وضعیت تصفیه خانه شهر صنعتی نگران کننده نیست
مهدی رجحانی، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین نیز در این باره به ایسنا میگوید: تکمیل طرحهای فاضلاب، شامل شبکههای ناتمام به ویژه تصفیهخانه شهرک صنعتی البرز میشود که به همت دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفته است و از نظر عمرانی با جدیت پیگیر این موضوع هستیم.
وی ادامه میدهد: تصفیه خانه در سالهای گذشته نیازمند اعتبار بوده و با توجه به اینکه در سال گذشته مصوبه سفر رئیس جمهوری را اخذ کرده است، بنابراین با تخصیص بخشی از اعتبارات آن در قالب تسهیلات تبصره ۵۶ و بخشی هم به واسطه پرداختیهای دولت، شاهد اتفاقات خوب در این زمینه خواهیم بود.
این مسئول اظهار میکند: با دریافت تسهیلات، توزیع به نحوی خواهد بود که تعدادی از تصفیهخانهها که بخش اندکی از کار آنها باقیمانده، تکمیل و وارد چرخه بهرهبرداری شود.
رجحانی عنوان میکند: انجام مناقصه بخشی از تصفیه خانهها که در قالب BOT هستند، در حال پیگیری است. همچنین، خروجی پساب تصفیهخانه شهرک صنعتی البرز که شامل فاضلابهای صنعتی و انسانی میشود، مشکلی ندارد و با توجه به حجم آن، پاسخگوست.
وی میگوید: در بخشی از سیستم تصفیهخانه، پسماند خشک تولید میشود و این طور نیست که فاجعه زیست محیطی رخ دهد و مشکل زیست محیطی هم وجود ندارد.
هرچند که معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین، موضوع تصفیه خانه صنعتی شهر قزوین را معضلی در قیاس فاجعه محیط زیستی نمیداند اما، مدعیالعموم شهرستان البرز همسو با نظر معاون اقتصادی استاندار است.
هشدار دادستانی به مدیران متخلف
حجتالاسلام محمد تقیزاده، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان البرز به مدیران و مسئولان ذیربط هشدار داده است که غفلت دستگاههای متولی در عدم رسیدگی به این معضل قابل چشمپوشی نیست و به طور قطع در صورت عدم اقدامات اجرایی، مسئولان دستگاههای متولی از باب ترک فعل تحت تعقیب کیفری قرار خواهند گرفت و با آنها برخورد خواهد شد.
وی ادامه میدهد: آلایندگی پسماند تصفیهخانه شهرک صنعتی البرز، امروز به یکی از بزرگترین دغدغههای این شهرستان تبدیل شده است که لازم است دستگاه قضا به این موضوع دقت و اهتمام بیشتری داشته باشد.
این مقام قضایی استان در ادامه به دستگاههای متولی متذکر میشود: شرکت شهرک صنعتی البرز و اداره محیط زیست شهرستان به عنوان دستگاههای متولی با همکاری سایر دستگاهها باید در کمترین زمان برای بهبود وضعیت تصفیهخانه، انتقال موقت پسماند دپو شده و یا جانمایی محلی دیگر برای انتقال پسماند شهرک چاره اندیشی و طرحهای خود را اجرایی کنند.
انتقال پسماند از شهر صنعتی البرز به سایر نقاط پرهزینه است
مسعود خمسه ای، هیئت مدیره شرکت شهرک صنعتی البرز نیز در این باره به ایسنا میگوید: با اشاره به انباشت ۳۵۰ هزار تن پسماند در تصفیهخانه این شهر صنعتی و حجم بالای پسماند شهر صنعتی البرز، نیاز است که سایت پردازش و تفکیک پسماند در کنار آن احداث شود، تا بتوانیم پسماندهای صنعتی این شهر را مدیریت کنیم.
وی بیان میکند: برای حل مشکل تصفیهخانه راهکارهایی از جمله انتقال پسماند از شهرصنعتی به سایت محمدآباد مطرح است که به نظر میرسد این راهکار منطقی و از نظر اقتصادی توجیهپذیر نباشد. به همین دلیل از دستگاههای متولی در استان قزوین و بهویژه سازمان حفاظت محیط زیست انتظار داریم که مجوز لازم برای احداث سایت پسماند در شهر صنعتی البرز را هرچه زودتر صادر کند.
به گزارش ایسنا در شرایطی که نیاز است تصفیهخانه شهر صنعتی البرز که بزرگترین شهرک صنعتی این استان است هر چه زودتر کارایی از دست رفته خود را به دست آورد و با تجهیز و احداث یک سایت پسماند در کنارش مشکلات کنونی فاضلابهای صنعتی این استان پایان دهد، با این حال مسئولان ذیربط از جمله مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی قزوین از ساخت تصفیهخانههای جدید خبر میدهند.
رضا صفاری، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی قزوین در خبری که ۱۶ اردیبهشت منتشر شده اظهار میکند: تصفیهخانه فاضلاب از نیازهای مهم صنایع مستقر در شهرک های صنعتی به شمار میرود و نقش مهمی در محیط زیست و پیشگیری از آلودگیهای زیست محیطی ایفا میکند. تصفیه خانه شهرک صنعتی خرمدشت تا هفته دولت به بهرهبرداری میرسد و مدول اولین تصفیه خانه در شهرستان تاکستان از مصوبات سفر رئیس جمهور بوده که در حال حاضر در دست تکمیل و تجهیز است.
وی همچنین ضمن اشاره به اعتبار ۱۸ میلیارد تومانی برای احداث این تصفیه خانه، بیان میکند: ۱۰ میلیارد تومان از اعتبارات یاد شده بر عهده سازمان برنامه و بودجه و تأمین ۸ میلیارد تومان دیگر آن با شرکت شهرکهای صنعتی است.
محیط زیست امکان ورود عملیاتی به مشکلات محیط زیستی استان ندارد
با اینکه فعالان حوزه محیط زیستی نقش کمرنگ محیط زیست و شانه خالی کردن این سازمان از مسئولیتهایش را عامل معضل مذکور میدانند، اما سعیده خضیر، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین در صحبتهایش سعی بر امیدآفرینی و توجیه دارد.
وی در این باره میگوید: بر اساس قانون؛ مدیریت این مرکز بر عهده مالک تصفیهخانه است و جایگاه سازمان محیط زیست به عنوان یک دستگاه نظارتی است و موضوع پسماند و سایت باید در سطح استان قزوین مورد بررسی قرار گیرد. تصفیه خانه شهر صنعتی البرز یکی از قدیمیترین تصفیه خانههای کشور است و انباشت پسماند در این مرکز نیز بر اثر تصفیه فاضلاب صورت گرفته است.
خضیر ادامه میدهد: در سالهای گذشته به دلیل تغییرات ورود و افزایش حجم فاضلاب به تصفیهخانه شهر صنعتی البرز مشکلاتی ایجاد شده و در حال حاضر بررسی این موضوع در سطح استان مطرح است. برای پسماند اولیه و حجم ورودی فاضلاب باید مکانیابی صورت میگرفت اما این کار انجام نشده است و سازمان محیط زیست هم امکان ورود عملیاتی ندارد.
خضیر یکی از معضلات تصفیهخانه شهر صنعتی البرز را انباشت پسماندهای لجنی ذکر میکند و میگوید: برای این معضل باید چارهاندیشی شود به طوری که با همکاری شرکتهای دانش بنیان میتوان با تبدیل پسماندهای لجنی به پسماند خشک برای استفاده در واحدهای صنعتی، یک محصول سودآور تولید کرد.
به گزارش ایسنا، ورود فاضلاب به چرخه زندگی عوارض سختی به همراه دارد؛ از همین رو باید تلاش شود که روشهای مثمرالثمری برای عدم ورود فاضلاب به منابع طبیعی و محیط زیست توسط دستگاههای ذیربط اتخاذ شود. اگر امروز نگرانی در خصوص عدم کنترل پسابهای صنعتی و پسماندهای واحدهای تولیدی در قزوین مطرح هست نشان از بی تدبیری مسئولان و دستگاههایی چون محیط زیست و منابع طبیعی در ۲۰ سال گذشته است. فاضلاب یکی از بدترین منابع و ناقلترین عوامل در بروز بیماری است که بر اساس اعلام نظر سازمان بهداشت جهانی، سالانه بیش از ۳.۴ میلیون نفر بر اثر بیماریهای حاصل از فاضلاب جان خود را از دست میدهند.
انتهای پیام
نظرات