روستای نومل نام دهکده کوچک و زیبایی است که در هفت کیلومتری جاده گرگان به مشهد در دهستان استرآباد و در مجاورت کوهی قرار گرفته که موجب جلوه و زیبایی دو چندان آن شده است.
دهکده نومل دارای جاذبههای زیادی نظیر سد نومل، آثار باستانی و جاذبههای طبیعی همچون قلعه تاریخی قلعه تپه، غار چهل گیسو، ۹ قبرستان قدیمی، سنگ نوشتههای قدیمی زیارتگاه پیر مؤمن در دل جنگل و جاذبههای طبیعی مانند آبشارهای نومل و آب بندان است.
برای دسترسی به دهکده نومل میبایست به استان گلستان و شهر گرگان سفر کنید. سپس در هفت کیلومتری جاده گرگان به مشهد در دهستان استرآباد جنوبی، به این دهکده زیبا خواهید رسید.
مجموعه آبشارهای نومل
آبشار نومل مجموعهای متشکل از ۶ آبشار بزرگ است که مسیر دسترسی بسیار دشواری دارند. این آبشارها به دلیل سختی مسیر، بکر و دست نخورده باقی ماندهاند و از جاذبههای طبیعی و دیدنی گرگان هستند. بلندترین آبشار منطقه به آبشار نومل شهرت دارد که ارتفاع آن بیش از ۳۰ متر است. این مجموعه آبشار در فاصله چهار کیلومتری شمال روستای نومل، در دل جنگلهای منطقه چهل گیسو (چلگیسو) واقع شدهاند و دسترسی به آنها نیاز به راهنمای محلی دارد.
از دیگر آبشارهای این منطقه میتوان به آبشار دو قلوی نومل و آبشار ایستگاه نومل ۱ و ۲ اشاره کرد. آبشار دو قلو ایستگاه نومل از جمله کم نظیرترین آبشارها در سطح منطقه است که با پنج متر ارتفاع در منطقه چهل گیسو و در دل جنگل قرار داشته و مسیر دسترسی به آن از سایر آبشارهای منطقه دشوارتر است به طوریکه میتوان گفت آبشار دو قلو بکرترین آبشار منطقه است. آبشار ایستگاه ۲ نیز در این منطقه و دارای ۱۵ متر ارتفاع است که با کمک محلیها میتوانید از آن بازدید کنید.
سد کوثر (نومل)
سد نومل در نزدیکی جنوب شرقی شهر گرگان بر روی آبراهه اصلی حوضه آبریز فرعی نومل در حوضه آبریز قره سو واقع شده است که آب رودخانه گرمابدشت بوسیله سدی انحرافی به آن هدایت میشود.
ارتفاع سد نومل از پی ۲۶ متر، طول تاج سد ۶۰۰ متر و سرریز سد، قابلیت عبور ۸۰ متر مکعب در ثانیه سیلاب را دارد. این سد دارای یک مخزن اصلی و یک مخزن رسوب گیر است که حدود ۲/۷ میلیون متر مکعب ظرفیت جمعآوری آب را دارد.
از آب سد نومل برای آبیاری زمینهای کشاورزی و همچنین پرورش ماهی استفاده میشود که حوضچههای پرورش ماهی آن قابلیت تولید سالانه بالغ بر ۱۰۰ تن، ماهی را دارند.
رجب میرعلی کتولی یکی از کشاورزان روستای نومل در گفتگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه شغل اصلی اهالی دهکده نومل کشاورزی و دامپروری است، اظهار کرد: به دلیل همجواری روستای نومل با کوه، سطح زیادی از زمینهای کشاورزی روستا در اراضی شیبدار واقع شده و محصولات کشاورزی در این روستا به جز در سطح محدودی به صورت دیم کشت میشود.
پیاز پرطرفدارترین محصول روستای نومل
وی افزود: در روستای نومل محصولات مختلفی نظیر گندم، سیب زمینی، باقلا، نخودفرنگی، سیر، پیاز، هندوانه، خیار، ماش، کنجد، سویا و.. کشت میشود اما محصول پیاز روستای نومل به لحاظ طعم و مزه و ماندگاری شهرت بسیار زیادی دارد به طوری که همه ساله در فصل برداشت پیاز، افراد زیادی از نقاط مختلف استان برای خرید مصرف سال پیاز خود به این روستا میآیند.
میرعلی کتولی ادامه داد: در گذشته نه چندان دور به دلیل شرایط بهتر آب و هوایی تنوع کشت هم در این روستا بیشتر بوده و کشت کدو آجیلی و آفتابگردان روغنی و آجیلی محصول اول این روستا بود اما به دلیل خشکسالیهای چند سال اخیر کشت این دو محصول بسیار محدود شده است.
قربانعلی زینی یکی دیگر از اهالی روستا نیز در گفتگو با ایسنا با اشاره به اینکه مردم روستای نومل بسیار مهربان، مهمان نواز و مذهبی هستند و مراسم سینه زنی و دعا به خصوص در ایام محرم در مسجد روستا برگزار میشود، گفت: این فرصت برای گردشگران فراهم است که با اقامت در روستای نومل علاوه بر اینکه از جاذبههای زیبا و بکر طبیعی روستا بهرهمند شوند، به مسجد روستا نیز رفته و در کنار اهالی از مراسم معنوی دعا فیض ببرند.
وی با بیان اینکه جاذبههای گردشگری نومل در دسترس است، به طوری که بدون نیاز به وسیله نقلیه و تنها با چند دقیقه کوتاه پیاده روی میتوان به جنگلهای زیبای روستا، چشمههای آب معدنی، قبرستان تاریخی و سد کوثر رسید، گفت: روستای نومل علاوه بر جاذبههای دیدنی ک برای عامه مردم و خانوادهها دارد مکان بسیار مناسبی برای علاقهمندان به طبیعت بکر و وحشی نیز محسوب میشود و گردشگران میتوانند با کمک راه بلد محلی و طی مسیر در جنگل از دیدن طبیعت بکر و آبشارهای کم نظیر شگفتزده شوند.
عضو شورای روستای نومل در گفتگو با ایسنا گفت: دهکده نومل دارای جاذبههای فوقالعادهای نظیر سد نومل، آثار باستانی و جاذبههای طبیعی همچون قلعه تاریخی قلعه تپه، غار چهل گیسو، ۹ قبرستان قدیمی، سنگ نوشتههای قدیمی زیارتگاه در دل جنگل «که به دلیل همین زیارتگاه جنگل پیرامون آن به سرپیر شهرت دارد» و جاذبههای طبیعی مانند آبشارهای نومل و آب بندان است.
علی اکبر قندهاری افزود: در جنگلهای پایین دست نومل علاوه بر پرندگان جنگلی، شغال و جوجه تیغی «به زبان محلی به آن تشی میگویند» و در جنگلهای دوردست حیواناتی نظیر گراز، پلنگ، شوکا، گرگ و خرس زندگی میکنند.
نان محلی و فراوردههای میوههای جنگلی سوغات ناب روستای نومل
وی با اشاره به اینکه پخت نان محلی به عنوان حرفه برخی زنان روستا است و عطر نان محلی همیشه در کوچه پس کوچههای روستا میپیچد، اضافه کرد: جنگل روستای نومل، سرشار از میوههای جنگلی نظیر آلو، خرمالوی جنگلی، تمشک و کندوس (ازگیل وحشی) است و محلیها در فصل برداشت با چیدن میوههای جنگلی، محصولاتی نظیر رب آلو، مربای تمشک و رب کندوس تهیه و برای فروش به بازار عرض میکنند که میتواند در کنار نان محلی سوغات خوبی برای گردشگران باشد.
عضو شورای روستای نومل گفت: روستای نومل دارای سه خانه مسافر با تمامی امکانات رفاهی است که گردشگران میتوانند برای اقامت به آنجا مراجعه کرده و اگر بخواهند شب را در هتلهای شهر گرگان نیز سپری کنند و با کمتر از ۲۰ دقیقه رانندگی به هتل های مرکز استان دسترسی پیدا میکنند.
به گزارش ایسنا، همیشه برای سفر کردن و خلق لحظاتی ناب و به یادماندنی در کنار خانواده و دوستان نیاز به صرف هزینههای زیاد و سفر به نقاط دوردست نیست و نباید از جاذبههای کم نظیر روستاهای اطرافمان غافل شد. نومل یکی از دهکدههای زیبا و هدف گردشگری استان گلستان است که اگر فقط یک بار به این روستای زیبا سفر کنید، قطعاً به یکی از گزینههای دائمی شما برای سفر تبدیل خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات