• شنبه / ۲۰ خرداد ۱۴۰۲ / ۰۹:۲۶
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402032012205
  • خبرنگار : 50034

تأمین نشدن خوراک پتروشیمی هگمتانه از کجا آب می‌خورد؟

تأمین نشدن خوراک پتروشیمی هگمتانه از کجا آب می‌خورد؟

ایسنا/همدان PVC یکی از ارزشمند ترین و پرکاربرد ترین محصولات صنعت پتروشیمی محسوب می‌ شود و موارد مصرف آن نامحدود است. این ماده محصول نهایی یک زنجیره است .

در کشور ایران چهار شرکت تولید کننده PVC هستند که به گفته کارشناسان در این چهار واحد یک نوع PVC تولید می‌شود که در ساخت صفحات گرامافون، ساخت لوله، کانال و لوازم قابل نصب، کیف‌های ارزان قیمت، پنجره‌ های بدون دید، تولید لباس و لوازم خانگی نظیر پرده، کف‌ سازی و ساختن سقف، روکش سیم و کابل‌های الکتریکی، لوله‌ کشی آب و فاضلاب و... استفاده می‌شود.

ماده اولیه تولیدVCM، PVC است که در پتروشیمی‌های «غدیر» و «اروند» تولید می‌شود و باید از طریق خط ارتباطی و یا ماشین به شهرهایی که پتروشیمی دارند از جمله همدان منتقل شود البته باید خاطرنشان کرد در گذشته همه پتروشیمی‌های کشور زیر نظر NPC بودند اما با خصوصی سازی، پتروشیمی غدیر و اروند به هلدینگ پیکو و خلیج فارس واگذار شدند.

نکته مهم در موضوع تولید PVC وجود ماده اولیه که همان VCM است، بوده که در حال حاضر توسط این دو شرکت تولید و بخش اندکی نیز وارد کشور می‌شود.

در سال ۱۳۸۱ احداث پتروشیمی هگمتانه با ظرفیت تولید سالانه ۴۵ هزار تن (۳۶ هزار تن پودر و ۹۰۰۰ تن گرانول) در زمینی به مساحت ۱۵ هکتار در جاده همدان– تهران کلید خورد که قراربود PVC گرید پزشکی را تولید کند اما با گذشت حدود ۲۰ سال، با وجود اینکه پتروشیمی هگمتانه افتتاح رسمی شده و بهره‌برداری از آن آغاز شده است اما همچنان با چالش‌ مواجه است و در سال جاری اخباری مبنی بر توقف فعالیت در این پتروشیمی منتشر شد.

تأمین نشدن خوراک پتروشیمی هگمتانه از کجا آب می‌خورد؟

مسئولان استان یکی از دلایل اصلی توقف تولید در پتروشیمی هگمتانه را مشکل تأمین ماده اولیه اعلام کرده و وعده‌هایی برای رفع مشکل تأمین خوراک این کارخانه را دادند.

اوایل خرداد امسال معاون صنایع سازمان صمت استان همدان درباره تأمین خوراک پتروشیمی هگمتانه گفت: اقدامات اولیه برای ورود گاز VCM از هفته گذشته آغاز شده است.

همچنین معاون استاندار همدان در مصاحبه با رسانه‌های استان، گفت: عدم تامین به موقع مواد اولیه برای خط تولید مجتمع پتروشیمی هگمتانه مشکلاتی را ایجاد کرده بود که در جلسه‌ای که با مدیرعامل و نماینده دولتی این پتروشیمی داشتیم مقرر شد حقوق عقب افتاده کارکنان به موقع پرداخت شود.

سید مجتبی حسینی اظهارکرد: با پیگیری‌های صورت گرفته قرار است مواد اولیه وی.سی.ام این پتروشیمی به صورت مستمر و با ضرب‌آهنگی مشخص از طریق پتروشیمی های غدیر و اروند تامین شود.

در حال حاضر نبود خوراک و ماده اولیه تولید PVC یکی از مشکلات اساسی پتروشیمی هگمتانه است که باید از ماهشهر به همدان انتقال داده شود که البته به‌نظر می‌رسد این دو شرکت(غدیر و اروند) از دادن VCM به پتروشیمی هگمتانه خودداری می‌کنند چرا که این شرکت‌ها از تولیدکنندگان بزرگ VCM در کشور هستند و تأمین خوراک برای پتروشیمی ۳۶ هزار تنی کار سختی برای این دو شرکت نیست.

در سالهای گذشته که پتروشیمی‌های «غدیر» و «اروند» زیر نظرNPC بودند وظیفه تأمین خوراک پتروشیمی‌های دیگر را داشتند اما با خصوصی شدن این دو پتروشیمی می‌توان گفت بحث رقابتی شدن بازار به وجود آمده و این دو شرکت از تأمین خوراک پتروشیمی هگمتانه سرباز زدند و مقدار بسیار ناچیزی VCM به این پتروشیمی وارد کردند.این درحالیست که پتروشیمی هگمتانه تولید PVC  گرید پزشکی را داشته و با PVC تولید شده در سایر پتروشیمی‌ها بسیار متفاوت است.

تأمین نشدن خوراک پتروشیمی هگمتانه از کجا آب می‌خورد؟

پتروشیمی هگمتانه تنها پتروشیمی تولید کننده  PVC گرید پزشکی در کشور است

مدیرعامل پتروشیمی هگمتانه با بیان اینکه در کشور هیچ شرکتی  PVC گرید پزشکی تولید نمی‌کند، گفت: پتروشیمی هگمتانه تنها پتروشیمی تولید کننده  PVC گرید پزشکی در کشور است و پتروشیمی‌های دیگر PVC با گریدهای غیرپزشکی تولید می‌کنند.

سید اسماعیل موسوی با اشاره به اینکه پتروشیمی هگمتانه توان تولید PVC گرید غیرپزشکی را دارد اما صرفه اقتصادی ندارد، اظهارکرد: اگر بخواهیم PVC گرید غیرپزشکی تولید کنیم باید VCM را با خطرات و هزینه بالا از ماهشهر به همدان بیاوریم و دوباره در بورس به همان قیمتی که پتروشیمی اروند می‌‎فروشد عرضه کنیم بنابراین ما در تولید PVC غیرپزشکی نمی‌توانیم با پتروشیمی اروند رقابت کنیم.

وی با تأکید براینکه باید در پتروشیمی هگمتانه PVC گرید پزشکی تولید شود تا سودآوری داشته باشد، تصریح کرد: pvc پزشکی و غیرپزشکی مشابه هستند اما در pvc گرید پزشکی باقی مانده گازهای سمی vcm باید کمتر از دو ppm باشد.

موسوی با بیان اینکه پتروشیمی هگمتانه سالانه ۳۰ هزار تن vcm نیاز دارد، تأکید کرد: اگر پتروشیمی هگمتانه در زمانی که تمامی مجتمع‌های پتروشیمی زیرنظر NPC بودند وارد چرخه تولید می‌شد الان این مشکلات وجود نداشت چرا که در آن صورت پتروشیمی‌های اروند و غدیر موظف بودند خوراک مورد نیاز سایر پتروشیمی‌ها را تأمین کنند.

تأمین نشدن خوراک پتروشیمی هگمتانه از کجا آب می‌خورد؟

پتروشیمی هگمتانه ظرفیت تولید ۹۰۰۰ تن گرانول پزشکی دارد

مدیر پتروشیمی هگمتانه نیز ادامه داد: پتروشیمی اروند ۳۶۰ هزار تن ظرفیت تولید دارد و مواد اولیه را خودش تولید می‌کند پس قیمت تمام شده برای آن کمتر می‌شود اما پتروشیمی هگمتانه با ۳۶ هزار تن ظرفیت تولید، قیمت تمام شده بیشتری دارد.

قباد محبی با بیان اینکه پتروشیمی هگمتانه ظرفیت تولید ۹۰۰۰ تن گرانول پزشکی دارد، تصریح کرد: پتروشیمی هگمتانه علاوه بر تولید پودر PVC می‌تواند ۹۰۰۰ تن گرانول پزشکی هم تولید کند.

وی با اشاره به اینکه طراحی پتروشیمی هگمتانه برای تولید PVC گرید پزشکی بوده است، افزود: تولید PVC غیرپزشکی در پتروشیمی هگمتانه توجیهی ندارد و باید کارخانه تعطیل شود.

نیاز سالانه ۱۰ هزارتن PVC گرید پزشکی در کشور

مدیرپتروشیمی هگمتانه با اشاره به نیاز کشور به PVC گرید پزشکی، خاطرنشان کرد: براساس براوردهای صورت گرفته نیاز کشور به PVC پزشکی هفت تا ۱۰ هزار تن در سال است که پتروشیمی هگمتانه ۳۶ هزارتن ظرفیت اسمی تولید این ماده را دارد.

محبی با تأکید براینکه PVC گرید پزشکی یکی از محصولات استراتژِیک  برای یک کشور است، ادامه داد: با تولید PVC گرید پزشکی علاوه براین که از خروج ارز جلوگیری می‌شود، می‌توانیم ارزآوری هم داشته باشیم چرا که در منطقه خاورمیانه هیچ کشوری تولید PVC گرید پزشکی را ندارد.

وی با بیان اینکه اگر خوراک پتروشیمی هگمتانه تأمین شود می‌توانیم صادرات داشته باشیم، افزود: اگر چه انتقاداتی به جانمایی پتروشیمی هگمتانه وجود دارد اما یکی از دلایلی که همدان برای این موضوع انتخاب شد نزدیکی به کارخانجات تولیدکننده تجهیزات پزشکی بوده که در اطراف استان همدان وجود دارد بنابراین به‌طور قطع به صنایع پایین دستی پتروشیمی فکر شده است.

وی درباره کارکنان پتروشیمی هگمتانه، تصریح کرد: صنعت پتروشیمی در همدان صنعت نوپایی است و برای آموزش نیروهای بومی نیاز است که تعدادی نیروی غیربومی جذب شود اما درحال حاضر ۸۷ درصد از نیروهای پتروشیمی هگمتانه بومی همدان هستند ضمن اینکه امسال ۷-۸ مدیر بومی در پست‌های حساس قرار گرفتند.

تأمین نشدن خوراک پتروشیمی هگمتانه از کجا آب می‌خورد؟

محبی با اشاره به اینکه آب مورد نیاز پتروشیمی هگمتانه در صورت کامل شدن ظرفیت ۷۲ مترمکعب در ساعت بوده است، گفت: درحال حاضر از تصفیه پساب فاضلاب همدان آب مورد پتروشیمی هگمتانه تأمین می‌شود.

وی با بیان اینکه پتروشیمی هگمتانه با ۵۰ درصد ظرفیت روزانه ۵۰ تن مصرف خوراک دارد، یادآور شد: اگر ظرفیت  پتروشیمی کامل شود روزانه ۱۰۰ تن خوراک مصرف خواهد داشت.

مدیر پتروشیمی هگمتانه تصریح کرد: از مرداد ۱۴۰۱ تا کنون فقط ۵۰۰ تن ماده اولیه وارد کارخانه شده است که اصلا تولید با این میزان مواد اولیه برای کارخانه ضرر است.

به‌گزارش ایسنا و بنابر گفته کارشناسان، در کشور ایران PVC گرید پزشکی تولید نمی‌شود و نیاز بازار و ۱۰۷ شرکت زیر نظر وزارت بهداشت که شبانه‌روز PVC مصرف می‌کنند، امکان ندارد از خارج تأمین شود! حال سوألی که ایجاد می‌شود این است که اگر PVC گرید پزشکی در کشور تولید نمی‌شود و میزان واردات نیز به حدی که وزارت بهداشت می‌خواهد نیست پس شرکت‌های تولید کننده تجهیزات پزشکی چطور و به چه میزان PVC مورد نیاز خود را تأمین می‌کنند؟

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha