• یکشنبه / ۱۴ خرداد ۱۴۰۲ / ۱۲:۰۸
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 1402031409117
  • خبرنگار : 90057

پکن: ائتلاف شبه ناتو، آسیا-اقیانوسیه را به گرداب درگیری می‌کشاند/ ذهنیت جنگ سرد در حال احیا است

پکن: ائتلاف شبه ناتو، آسیا-اقیانوسیه را به گرداب درگیری می‌کشاند/ ذهنیت جنگ سرد در حال احیا است

وزیر دفاع چین نسبت به ایجاد ائتلاف نظامی مشابه ناتو در آسیا-اقیانوسیه هشدار داد و گفت که این اتحاد منطقه را در یک "گرداب" درگیری فرو خواهد برد.

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، اظهارات لی شانگفو، وزیر دفاع چین یک روز پس از آن بیان شد که کشتی‌های نظامی آمریکا و چین در نزدیکی یکدیگر در تنگه تایوان حرکت کردند، حادثه‌ای که خشم هر دو طرف را برانگیخت.

لی در کنفرانس امنیتی در سنگاپور با حضور لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا گفت: «تلاش برای فشار برای (ائتلاف‌های) مشابه ناتو در آسیا و اقیانوسیه راهی برای ربودن کشورهای منطقه و بزرگنمایی درگیری‌ها و رویارویی‌ها است.

لی هشدار داد که این اتحادها «آسیا-اقیانوسیه را در گردابی از مناقشات و درگیری‌ها فرو خواهد برد.

اظهارات لی بازتاب انتقاد طولانی مدت چین از تلاش‌های واشنگتن برای تقویت اتحادها در منطقه و مقابله با ظهور چین است.

واشنگتن یکی از اعضای آکوس است که آن را با استرالیا و بریتانیا در یک گروه قرار می‌دهد و  همچنین یکی از اعضای گروه کواد (استرالیا هند، ژاپن و آمریکا ) است .

لی در نشست امنیتی شانگری-لا گفت: آسیا-اقیانوسیه امروز نیاز به همکاری باز و فراگیر دارد، نه اینکه با گروه‌های کوچک همراه شود.

وی گفت: نمی‌توان انکار کرد که اگر درگیری یا رویارویی شدید بین چین و ایالات متحده رخ دهد، درد غیرقابل تحملی برای جهان به همراه خواهد داشت.

لی تصریح کرد: ذهنیت جنگ سرد در منطقه آسیا و اقیانوسیه در حاتل ظهور است، اما پکن به دنبال گفتگو به جای رویارویی است.  او گفت: ذهنیت جنگ سرد اکنون احیا شده است و خطرات امنیتی را به شدت افزایش می دهد. احترام متقابل باید بر قلدری و هژمونی چیره شود.

ژنرال چینی گفت که چین تلاش های نیروهای استقلال تایوان یا نیروهای خارجی برای جدا کردن تایوان از چین را تحمل نخواهد کرد.

لی گفت: چین و ایالات متحده سیستم‌های متفاوتی دارند و از جهاتی متفاوت هستند. با این حال، این نباید دو طرف را از جستجوی زمینه‌های مشترک و منافع مشترک برای توسعه روابط دوجانبه و تعمیق همکاری ها باز دارد.

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در این نشست خواستار مذاکرات دفاعی در سطح عالی با پکن برای جلوگیری از محاسبات اشتباه شد. آستین گفت: هرچه بیشتر صحبت کنیم، بیشتر می توانیم از سوء تفاهم ها و محاسبات اشتباهی که می‌تواند منجر به بحران یا درگیری شود، جلوگیری کنیم.

روز شنبه، آمریکا یک ناوشکن از ناوگان هفتم خود را به همراه یک کشتی نیروی دریایی کانادا در تنگه تایوان مستقر کرد. به گفته پنتاگون، چین با فرستادن یکی از ناوهای دریایی خود به ناوشکن آمریکایی، یو اس اس چانگ هون، پاسخ داد. این تنگه یکی از پرتنش‌ترین نقاط اشتعال نظامی بالقوه جهان است.

ناوگان هفتم نیروی دریایی ایالات متحده گفت که ناوشکن مجهز به موشک هدایت شونده یو اس اس چانگ هون و HMCS مونترال کانادا روز شنبه یک ترانزیت «روتین» از تنگه تایوان را «از طریق آبهایی که آزادی کشتیرانی و پرواز در دریای آزاد مطابق با قوانین بین‌المللی اعمال می‌شود» انجام دادند. ارتش ایالات متحده گفت که در طول ترانزیت، یک کشتی نیروی دریایی چین دو بار از کنار ناو چونگ هون عبور کرد و آن را مجبور کرد برای جلوگیری از برخورد، سرعت خود را کاهش دهد. این دومین رویارویی نزدیک بین نظامیان آمریکایی و چینی در کمتر از 10 روز پس از انحراف یکی از هواپیماهای جنگنده پکن در مقابل یکی از هواپیماهای تجسسی واشنگتن بود.

لی روز یکشنبه این سوال را مطرح کرد که چرا کشتی‌های آمریکا و متحدان در وهله اول آنجا بودند. چین هیچ مشکلی با «گذرگاه » ندارد، اما «ما باید از تلاش‌هایی که سعی می‌کنند از آزادی ناوبری در این گذرگاه برای اعمال هژمونی دریانوردی استفاده کنند، جلوگیری کنیم.

 لی همچنین گفت که این وظیفه بر عهده ایالات متحده است که حضور نظامی خود را از مناطق نزدیک به چین دور کند.رفتن به آنجا چه فایده‌ای دارد؟ ما در چین همیشه می گوییم: سرت به کار خودت باشد.

وی تاکید کرد: هواپیمای نظامی و کشتی‌های جنگی ما هرگز به حریم هوایی و آب‌های سرزمینی دیگر کشورها نزدیک نخواهند شد تا در به اصطلاح هژمونی ناوبری شرکت کنند.» بهترین کار این است که همه کشورها، به ویژه هواپیماهای جنگی و کشتی‌های جنگی آنها، از سرگردانی در حریم هوایی و آب‌های سرزمینی دیگران خودداری کنند.

آستین و لی در روز جمعه در مراسم افتتاحیه مراسم سنگاپور دست دادند و به طور خلاصه صحبت کردند واشنگتن از لی برای دیدار با آستین در حاشیه کنفرانس دعوت کرده بود، اما چین نپذیرفت.

یک مقام ارشد دفاعی آمریکا روز یکشنبه به خبرنگاران گفت که ایالات متحده نیز جلسات سطح پایین تری را پیشنهاد کرده است اما چین پاسخی نداده است. یکی از اعضای هیئت چینی به خبرگزاری فرانسه گفت که لغو تحریم‌های آمریکا علیه لی پیش شرط مذاکرات است.

با این حال، نشانه هایی از بهبود شرایط بین دو کشور وجود دارد. یک مقام آمریکایی روز جمعه اعلام کرد ویلیام برنز، رئیس سیا، ماه گذشته سفری محرمانه به چین داشته است. دانیل کریتنبرینک، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور آسیای شرقی و اقیانوسیه نیز روز یکشنبه برای دیداری نادر به چین سفر خواهد کرد.

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۳-۱۴ ۱۷:۳۴

نتها چاره برای صلح جهانی فروپاشی ناتو