به گزارش ایسنا، ۳۱ می برابر با ۱۰ خرداد هر سال توسط کشورهای عضو بهداشت جهانی از سال ۱۹۸۷ بهعنوان روز جهانی بدون دخانیات نامگذاری شده است. روز جهانی بدون دخانیات، هرسال توسط سازمان بهداشت جهانی با شعارهای متفاوتی نامگذاری میشود.
شعار روز جهانی بدون دخانیات در سال ۲۰۲۳ : غذا را پرورش دهید نه تنباکو
کشت تنباکو به سلامت ما، کشاورزان و کره زمین آسیب میرساند. صنعت تنباکو با جایگزینی کشت تنباکو به بحران جهانی غذا کمک میکند. این کمپین دولتها را تشویق میکند تا به یارانههای کشت تنباکو پایان دهند و از کشاورزان برای کاشت محصولات پایدار که امنیت غذایی و تغذیه را بهبود میبخشد، حمایت کنند. براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی ۱۰.۵۷۱ هکتار از زمینهای ایران نیز به کاشت دخانیات اختصاص دارد.
اهداف کمپین سازمان بهداشت جهانی
- بسیج دولتها برای پایان دادن به یارانههای کشت تنباکو و حمایت از کشاورزان برای کاشت مواد غذایی و تبدیل زمینهای کشاورزی به زمینهای زراعی برای داشتن زنجیره غذایی سالم.
- افزایش آگاهی کمیتههای کشاورزی تنباکو درخصوص مزایای دور شدن از کاشت تنباکو و کشت محصولات پایدار
- حمایت از تلاشها برای مبارزه با بیابانزدایی و تخریب محیط زیست با کاهش کشاورزی تنباکو
به مناسبت فرا رسیدن روز جهانی مبازره با دخانیات، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) به بررسی مقالههای فارسی با موضوع دخانیات در حوزههای موضوعی مختلف پرداخته است.
معرفی مقالههای پربازدید علمی با موضوع دخانیات
بیشترین بازدید مقالههای فارسی مرتبط با دخانیات بهترتیب مربوط به مقالههای «سرطان معده در ایران»، «تشخیص و درمان لوکوسیتواسپرمی در مردان نابارور» و «بررسی مقایسهای اثرات دود سیگار و قلیان بر تغییرات هورمونهای T۳ ،TSH و T۴ در موشهای صحرایی نر» است. هر سه مقاله مذکور به تأثیر دخانیات در جنس مذکر میپردازد.
مقاله «سرطان معده در ایران» در سال ۱۳۸۷ در مجله گوارش منتشر شده است. این مقاله به بررسی سرطان معده بهعنوان شایعترین سرطان دستگاه گوارش میپردازد. شیوع سرطان معده در نواحی شمالغرب کشور بروز بسیار بالایی دارد. برخلاف کشورهای غربی و ژاپن میزان شیوع سرطان معده در ایران طی دو دهه گذشته روبه افزایش بوده است. فقر، مصرف کم سبزیجات و مصرف زیاد دخانیات از عوامل مهم خطر بیماری سرطان معده هستند.
جدول ۱. مقالههای فارسی پربازدید با موضوع دخانیات
معرفی مجلههای علمی پربازدید با موضوع دخانیات
مجلههای «دانشکده پزشکی اصفهان»، «پایش» و «طب جنوب» بهترتیب مجلههایی هستند که بیشترین تعداد مقالههای فارسی مرتبط با دخانیات را منتشر کردهاند.
معرفی نویسندگان با انتشار بیشترین تعداد مقالههای فارسی با موضوع دخانیات
محمدرضا مسجدی از دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و غلامرضا حیدری از مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، نویسندگانی هستند که بیشترین تعداد مقالههای فارسی مرتبط با دخانیات را منتشر کردهاند.
کلمههای کلیدی مقالههای فارسی با موضوع دخانیات
کلمههای کلیدی عصاره هر مقاله است و نویسنده موضوعات مقاله خود را در کلمههای کلیدی نشان میدهد.
اندازه هر کلمه نشاندهنده فراوانی آن است. براین اساس «سیگار» و «قلیان» بیشترین نوع استعمال دخانیات هستند. دانشجویان و دانش آموزان نیز مهمترین جامعه بررسی شده در مقالههای فارسی مرتبط با دخانیات هستند.
شکل ۱. کلمههای کلیدی بهکار رفته در مقالههای فارسی با موضوع دخانیات
انتهای پیام
نظرات