شعبانعلی فرهمند در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه در شهرستان کلات تنها یک موزه مردمشناسی دولتی در طبقه پائین کاخ خورشید به عنوان قدیمیترین بنای تاریخی موجود فعال است، افزود: این موزه سال ۱۳۸۷ شروع به کار کرد و اکنون دارای ۹ غرفه است.
وی اظهار کرد: چون کوهستانی بودن منطقه موجب شده شغل بیشتر مردم شهرستان کشاورزی و دامداری باشد به همین دلیل اولین غرفه موزه مردمشناسی به سیاه چادر و زندگی عشایری اختصاص یافته است.
رییس میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کلات بیان کرد: غرفه دیگر موزه مردمشناسی به صنایع دستی شامل ابریشمبافی، نواربافی، گلیمبافی و... که از رشتههای فعال شهرستان هستند اختصاص یافته است.
وی گفت: صنایع دستی شهرستان کلات آنقدر ظرفیت دارد که سه غرفه موزه مردمشناسی به گلیمبافی، ابریشمبافی و... اختصاص یافته است، همچنین غرفه بعدی مربوط به آهنگری و شغلهای قدیمی مرتبط با دامداری و کشاورزی است.
سالیانه ۵۰۰ هزار نفر گردشگر وارد کلات میشوند
فرهمند افزود: با توجه به اینکه یکی دیگر از ظرفیتهای شهرستان آداب و رسوم به خصوص عروسیهای محلی است، غرفه دیگر موزه مردمشناسی نیز به آئین عروسی سنتی و محلی اختصاص داده شده است.
وی گیاهان دارویی، نجاری و محصولات کشاورزی با محوریت برنج و گندم را از دیگر غرفههای موزه مردمشناسی اعلام کرد و گفت: تمامی این محصولات در قالب یک غرفه و فروشگاه صنایع دستی و سوغات برای عرضه در معرض دید گردشگرانی که بازدید میکنند قرار گرفته است.
رییس میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کلات با اشاره به اینکه سالیانه از حدود ۵۰۰ هزار نفر گردشگری که وارد شهرستان میشوند بالغبر ۱۱۰ هزار نفر از موزه مردمشناسی شهرستان کلات بازدید میکنند، بیان کرد: در تعطیلات ایام نوروز، عید فطر و سایر تعطیلات بازدید بیشتری از موزه شهرستان صورت میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: هرچند پیگیر موزه ابریشم برای شهر زاوین هستیم اما ابتدا مکان باید مرمت شود. همچنین در کلات یک موزه شهر داریم که توسط بخش خصوصی اداره میشود.
فرهمند عنوان کرد: با توجه به اینکه موزهها هر چند سال باید نوسازی شوند میطلبد در برخی غرفههای موزه مردمشناسی تغییراتی ایجاد شود.
وی در ادامه با بیان اینکه به زودی زاوین، لایین و اقداش به عنوان شهرها و روستای ملی به ثبت میرسند، گفت: تمامی کارهای لازم انجام شده و فقط منتظر دریافت شماره ثبت هستیم.
رییس میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کلات افزود: هرچند این شهرها و روستا با اولویت شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی به ثبت میرسند اما باید در حوزههایی مانند آثار تاریخی و طبیعی و ... هم ظرفیتهایی داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه بعد از موزههای مشهد و نیشابور موزه شهرستان کلات به لحاظ تعداد بازدید کننده جزء موزههای برتر خراسان رضوی است، اظهار کرد: اگرچه حضور گردشگر در شهرستان چشمگیر است اما میطلبد به زیرساختهای شهرستان توجه بیشتری شود.
فرهمند عنوان کرد: وضعیت زیرساختهای گردشگری نسبت به سالهای قبل بهتر شده به طوری که تمامی روستاهای هدف گردشگری آنتن دهی تلفن همراه دارند و حتی بسیاری از جادهها آسفالت شده است.
تا پایان امسال هیچگونه مشکلی برای اقامت نخواهیم داشت
وی گفت: اگرچه یکی از معضلات اصلی تا دو سال قبل کمبود واحد اقامتی در شهرستان بود اما اکنون ۱۰۰ واحد اقامتی دارای مجوز در کلات داریم که تا پایان امسال به ۱۹۰ واحد افزایش خواهد یافت و دیگر هیچگونه مشکلی برای اقامت مسافران و گردشگران نخواهیم داشت.
رییس میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کلات با بیان اینکه این ۱۰۰ واحد مربوط به خانه مسافر و اقامتگاههای بومگردی است، افزود: در گذشته به دلیل نبود واحد اقامتی مسافران در شهرستان اسکان نداشتند اما اکنون به طور میانگین یک شب را اقامت دارند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه حدود ۲۵ روستای شهرستان قابلیت پذیرش گردشگر را دارند، از در دستور کار قرار داشتن تهیه سند تحول حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خبر داد و اذعان کرد: سند تقریباً آماده شده و به زودی تصویب میشود.
مهمترین برنامههای پیش رو
فرهمند همچنین به مهمترین برنامههای پیش رو در سال جاری اشاره کرد و افزود: توسعه واحدهای اقامتی در تمامی سطح شهرستان، ثبت نهایی روستای اقداش و شهر لایین و زاوین در فهرست ملی روستا و شهرهای صنایع دستی، حمایت آموزشی و ارائه تسهیلات صنایع دستی، اجرای طرح احیای محور فرهنگی- تاریخی بین کاخ خورشید و محور کبود و... از جمله مهمترین برنامههای امسال است.
وی عنوان کرد: تلاش بر ایجاد بازارچه صنایع دستی سوغات شهرستان در محور فرهنگی تاریخی داریم که اگر اجرا شود در اشتغال و اقتصاد شهرستان بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
فرهمند از فعال بودن گردشگری عشایر در شهرستان خبر داد و اظهار کرد: در حال حاضر سیاه چادرهای مختلفی در محورهای اصلی شهرستان در قالب خدمات محلات عشایری به مسافران خدمات ارائه میدهند.
شناسایی ۱۱۶ اثر در شهرستان
وی در ادامه از شناسایی حدود ۱۱۶ اثر در شهرستان و ثبت ۶۸ اثر در فهرست آثار ملی خبر داد و گفت: بیشتر آثار شناسایی شده محوطه و تپههای تاریخی هستند ولی حمام قدیمی لایین کهنه و حمام قدیمی زاوین و به خصوص رباط آبگرم نیاز به اعتبار و مرمت دارند.
رییس میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کلات با اعلام اینکه حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد آثار شهرستان محوطه است، بیان کرد: با برنامههایی که در دست انجام است تا ۲ سال آینده اتفاقات خوبی در حوزه زیرساختهای گردشگری شهرستان خواهد افتاد.
وی خاطرنشان کرد: شهرستان کلات در حوزه آثار تاریخی ظرفیتهای بسیار خوبی دارد که کتیبه نادری، کاخ خورشید، مسجد کبود، بند نادری، برج و باروی نادری از جمله آثار تاریخی داخل شهر هستند که به راحتی میشود از آنها بازدید کرد.
فرهمند همچنین از آبشارهای ارتکند، قرهسو، بابا رمضان، سد زاوین، روستای قره تیکان، روستای چهچه، طبیعت هزار مسجد، جنگلهای پسته وحشی و ... به عنوان مهمترین ظرفیتهای طبیعی نام برد.
وی با اشاره به اینکه در این راستا آماده هرگونه همکاری با سرمایه گذاران هستیم، بیان کرد: هرچند سال ۱۳۹۹ به دلیل وقوع سیلاب به مسجد کبود شهرستان آسیب جدی وارد شد اما از آن سال به بعد با طرحهایی که توسط شهرداری در داخل شهر و منابع طبیعی و آبخیزداری در بالادست اجرا شد مشکلی خاصی برای آثار تاریخی به دلیل وقوع سیلاب نداشتیم.
بر اساس اعلام خانه بهداشت، شهرستان مرزی کلات ۴۳ هزار نفر جمعیت دارد که البته در فصول کشاورزی جمعیت ساکن شهرستان از ۵۰ هزار نفر نیز فراتر میرود.
شهرستان کلات در ۱۵۸ کیلومتری شمال شرق مشهد دارای چهار شهر کلات، حسنآباد لایین، چنار و زاوین و ۶۸ روستا است.
حدود ۱۰ هزار نفر از جمعیت شهرستان کلات شهرنشین و بقیه به دامداری و کشاورزی مشغول هستند.
انتهای پیام
نظرات